Skocz do zawartości

Atmega16/32 - Płytka uniwersalna w SMD

Pomocna odpowiedź

Ale to było rozwiązanie, które wynikło z tego, że myśleli, że 1-2 293 pociągną, a tu zonk. Osobiście uważam, że lepiej kupić 298, ewentualnie w SMD (L298P), jeśli zależy nam na wymiarach. I tak było zrobione w jednym robocie, inne (a na pewno 1) miały już pełnoprawne 5A (bo silniki były 2), bodajże MC33887. Ja dalej jestem ciekawy co ma sob4n, i czy środkowe nóżki są do czegoś podłączone.

• 3 miesiące później...

Żeby nie było , że nic nie robię (bo Treker dał mi ostrzeżenie nie wiedząc za co?), no to wersja jeszcze bardziej zminimalizowana. Nie posiada jeszcze Atmegi stabilizatora wyjścia na programator i kilku kondensatorów a tak chyba wszystko na swoim miejscu. Co zmieniłem , dodałem: przycisk Start, switch'e SMD, Kondensatory SMD , dioda na wejściu zasilania (przy masie) w razie gdybym niechcący odwrócił bieguny baterii , a tak juz się zdarzyło 😖. No to chyba na tyle. Jeśli ktoś chciałby schemat czy coś to udostępnie.

Zdjęcie z zapałkami żeby mniej więcej ukazać rozmiary. Dla bardziej potrzebujących 2,5cmx7cm.

Moje plany odnośnie projektu - MiniSumo BAQ , które planowałem zrobić już dawno, dawno temu (coś w stylu Nuggeta Bobby'ego)

No a żeby było ciekawiej zdjęcie szpiegowskie z dawnych lat które planuje reaktywować:

Przepraszam za jakość. No ale ważne, że wszystko mniej więcej widoczne

No to jak coś proszę o komentarze.

(bo Treker dał mi ostrzeżenie nie wiedząc za co?)
Brak reakcji na wielokrotne upominanie w sprawie podpisu łamiącego regulamin. Używanie sygnatury zostało zablokowane.

Wystarczy kliknąć na ostrzeżenie.

(bo Treker dał mi ostrzeżenie nie wiedząc za co?)
Brak reakcji na wielokrotne upominanie w sprawie podpisu łamiącego regulamin. Używanie sygnatury zostało zablokowane.

Wystarczy kliknąć na ostrzeżenie.

No ale nie rozumiem jaki podpis? Napisał mi tylko, że wpis nie może przekraczać 200 iluś tam słów a mój miał max 20 z popraną pisownią i na temat , zresztą jak każdy.

Tak czy inaczej nie ważne , nie chodzi tu o niego a o płytkę.

Dobra, dobra skumałem już o co mu chodziło. Co prawda nie było tam napaćkane, wszystko małą czcionką i na temat no ale niech już mu będzie. Mam nadzieję, że to ostrzeżenie kiedyś tam anuluje.

No a tak wgl to proszę o komentarze do projektu.

No a tak wgl to proszę o komentarze do projektu.

Jak skończysz i będzie jeździć to skomentujemy 🙂.

PS. Ostrzeżenia wygasają same po 550 dniach.

Przepraszam bardzo, ale w regulaminie jest jasno określona sygnatura, niezależnie od rozmiaru czcionki. Cytuję:

a) Sygnatura nie może zawierać więcej niż 255 znaków, oraz zajmować więcej niż 4 linijki tekstu (niezależnie od jego rozmiaru).

Ile razy już miałeś ten komentarz w postach? I jakoś nic sobie z tego nie zrobiłeś, sorry za OT, ale nie masz racji.

Co do płytki: imo w minisumo płytki modułowe nie mają racji bytu (chyba ze caluteńka konstrukcja jest _idealnie_ przemyślana, jak np seekerIIx. Z tego co widzę, to robisz chyba idealną kopię seekeraII? Szkoda tylko, że on taki duży i stary. Daj zdjęcie tej płytki w jakiejś większej rozdzielczości i najlepiej pokaż wzór ścieżek jako plik graficzny.

Jak dobrze zauważyłeś wzorowałem się na seekerzeIIx. Co do wielkości to rozmiary są przyzwoite jak na moje oko, a płytka jest idealnie do tego dopasowana. Jak tylko znajdę jakąś firmę która tnie Aluminium albo plexi w Gdańsku to napewno zamówię taką formę i wstawię zdjęcia na forum a co do obrazu ścieżek to niezbyt wiem po co?

Jest on w stanie wstrzymania bo jak napisałem wcześniej podłączyłem jak jakiś idiota + do - i na odwrót i Elektronikę szlak trafił. Wkur** się strasznie więc projekt wznowie póżniej.

PS:dlatego w tej płytce zastosowałem diodę na wejściu zasilania.

Zdjęcia płytki po całkowitym zmontowaniu:

Wygląd ogólny:

Żeby nie było, że nie działa (Pierwszy test):

Po lewej dioda czerwona sygnalizująca zasilanie, po prawej 3 testowe diody R, G i B

Skoro stosujecie SMD to czemu dajecie uparcie stabilizatory przewlekane, a nie SMD ? Wystarczy w ich miejscach zostawić trochę więcej miedzi na PCB, aby stanowiła swoisty radiator i tyle.

PS. ja też mam płytę główną w planach, ale na Mega164 lub nawet 324 bo tańszy.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...