Skocz do zawartości

programator do UTP Bydgoszcz

Pomocna odpowiedź

Składając robota mogłaś pomyśleć o złączu do porgramowania, teraz pozostaje wykonać płyke pod procesor na ktorej będzie złącze do programowania

Dziwi mnie tylko czemu nie zrobiłaś sama programatora

Początkowo myslałam o pełnym, kompletnym programatorze - link do niego wyżej. Miał on w sobie wbudowane podstawki na mikrokontrolery różnego typu. Kupiłam taki jak mi polecono w tym wątku (i dobrze, bo jest tańszy). Zadaję jasne pytanie - jak go podłączyć? Bo szczerze mówiąc jeszcze nie wiem. Nie ma on wejść na mikrokontroler (lub ja go nie widzę).

W elektronice siedzę od tygodnia (czytam na potęgę), w tym czasie zbudowałam sobie prostackiego światłoluba bez zadawania głupich pytań komukolwiek. Więc może konkretna odpowiedź panowie!

Dlaczego początkujący nie buduje programatora? Bo jest początkujący?

[ Dodano: 11 Paź 10 10:03 ]

Czyli jednak robienie płytki, jak myślałam - ok, dzięki.

Z programatora masz wyprowadzone 10 pinowe złącze kanda. Tu masz rozpiskę złączki. Zaprojektuj sobie z potrzebnymi złączami, podzespołami itp. Tu jest moja płytka klik do lf. Ma niestety trochę za słaby mostek.

art001_kanda.png

Ogólnie to polecam na każdej płytce, jaką będziesz robiła wyprowadzenie sobie tych kilku pinów, jak radzi Armir - rst, sck, miso, mosi i gnd na goldpiny, nie będziesz musiała co każdą zmianę programu wyciągać uC z podstawki, wsadzać do adaptera, upload, wsadzić do płytki docelowej, odpalić, sprawdzić i ewentualnie powtórzyć proces od początku, tylko wpinasz sobie tasiemkę, upload programu, sprawdzasz, ewentualnie znowu upload.

Hej:) Mam do Was kolejne lamerskie pytanie związane z zakupionym dzisiaj kitem do montażu (poszłam na uśrednioną łatwiznę 🙂)

- gdzie kondensatory ceramiczne mają "+" ?

- W sklepie nie dostałam kondensatora 220uF/16V

W domu mam kilka wcześniej zakupionych: 100uF 25V, 10uF 25V, 4,7uF 50V, 10uF 50V, 1000uF 25V

Mogłabym coś z tego wykorzystać nie smażąc płytki?

[ Dodano: 13 Paź 10 07:43 ]

dobra, już wiem, że biegunowości w ceramicznym nie ma. A co z 2 pytankiem? 🙂

Ale ten co pokazałaś jest elektrolityczny, one podłączone niebiegunowo albo pod za duże napięcie mają tendencję do robienia bum. Ceramiczny jest niebiegunowy więc nie da się go podłączyć na odwrót, a przy zbyt dużym napięciu zasilania zniszczy się ale nie wybuchnie.

zniszczy się ale nie wybuchnie

Oj nie byłbym tego taki pewien. Jakiś czas temu u mnie w telewizorze strzelił ceramik, z tym że to było już po stronie wysokiego napięcia (po trafopowielaczu), więc miał prawo 🙂 Ale aż mu obudowę rozerwało i środek było widać 😃

w układzie miałam 4 ceramiki - po dwa 104 i 27 i 2 elektrolityczne (które musiałam dokompletować).

Płytka wydaje się sprawna - światełka świecą gdy trzeba, raczej nie ma przerwań lub zwarć na stykach. Niestety w sinaprog "Device not found". Przepięłam zworkę, zmieniłam zasilanie - jest to samo. W bascomie też się pluje.

Sprawdzałam na attiny 2313 i atmedze8

Emocjonalność czuję tak wielką do tej płytki, że chyba ją wywalę przez okno!🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...