Skocz do zawartości

programator do UTP Bydgoszcz

Pomocna odpowiedź

Zworkę bootloadera zdejmowałam, zakładałam, zdejmowałam. Obecnie jest zdjęta i bawię się w bascomie - chyba przy nim zostanę, ma prostą składnię.

Może nie jest tak źle, jak myślę - bo kiedyś migały mi dosowe okienka bez możliwości podglądu - teraz stopują na chwilę w tym widoku.

Np widzę to:

Programator podłączyłam wybierając COM3 (mimo faktycznego wejścia USB)

Muszę cały czas popełniać jakiś głupi błąd, a że wszystko jest dla mnie nowe, to nie wiem, czy tkwi w ustawieniu sprzętu czy softu. Generalnie aż mi głupio, że tak Was morduję z tym swoim programatorem i serdeczne dzięki za każdego napisanego posta.

Da się odczytać sygnaturę procesora lub fuse bity? W oknie z pierwszego screna po prawej stronie są do tego opcje. Jeśli się nie da to jakie są błędy?

P.S.

Ten kod w tle jest bardzo źle napisany.

Ja bym spróbował wgrać nowe oprogramowanie do programatora, za pomocą bootloadera i programu avrprog, bo może się coś sknociło po tych wszystkich zabiegach ze zworką boot. No i powgraniu nowego firmware'u nie dotykać tej zworki 🙂 Bo z tego co się orientuje, to nazwa programatora, jaka ma się wyświetlić (no i vid i pid) zawarta jest w ft232, więc sam ft podłączony do komputera by się przedstawił jako programator, a brakowałoby uC, który zajmowałby się przeróbką danych z rs na dane dla uC programowanego. Piszą ci te okienka, że could not enter programming mode i could not leave programming mode (które chyba wynika z pierwszego, bo jak można wyjść z czegoś do czego się nie weszło ❓ ) - może ta moja teoria nie jest głupia.

EDIT. Dobra, poczytałem pobieżnie instrukcje, i to chyba jednak nie to. Ale spróbować nie zaszkodzi.

Na wszelki wypadek zaprogramowałam programator raz jeszcze:) Szybko i ładnie poszło. Masz rację Armir nie ma co się tu wylewać, bo mimo Waszej super pomocy możemy się tak bujać do świąt 🙂 Rozgryzę to.

Jedno pytanko - próbowałaś zaprogramować Atmega8 jakimś gotowym plikiem *.hex? Jest jeden np. w moim artykule o przepisie na linefollowera. Chodzi o odwzorowanie warunków, w jakich doskonale działa mój STK500v2 - spróbuj wgrać tego hex'a przez SinaProg z ustawieniami takimi samymi jak w tym podlinkowanym przeze mnie na pw artykule o SinaProg.

Kupiłem ten sam prog i wszystko działa.

1. Wgrałaś wszystkie sterowniki (najpierw usb a potem com)

2. Ustaw prędkość (tak jak w instrukcji)

3. Jaką masz wersje bascoma jeżeli 1.11.9.5 to ustaw stk500 native wybierz baud najwyższy ,nr com i ścieżkę do stk500.exe (na avrfreak jest)

4. Wyjmij zworkę bootloader i zasilanie

• 2 tygodnie później...

JEST! JEST! JEST! JEST!🙂)))))))))))))))))))))) zrobiłam sobie uniwersalną plytkę wg swojej konstrukcji i działa!!!!!!!!!!!!!!!! Atmega8 zaprogramowana:)))))))))))))) ale paskudztwo mnie wymęczyło:)))) Szczęśliwa:)))))))))) Zaraz podeślę zdjęcie pająka:)))))

[ Dodano: 31-10-2010, 23:30 ]

[ Dodano: 31-10-2010, 23:39 ]

wszystko wyciągnełam na goldpiny, żeby móc łatwo zmieniać połączenia.

Zastosowane elementy:

podkładka 40dil

goldpiny 1 i 2 rzędowe

3 rezystory 300 om

1 rezystor 470 om (na oko 🙂 pod diodę)

1 rezystor 10kom pod reset

2 kondensatory ceramiczne 27pF

1 kwarc - 8 MHz

1 gniazdo zasilania usb

Pajęczak ostry. Na przyszłość wszelkie kabelki i tym podobne ustrojstwo lutuj sobie od spodu. Są ku temu przesłanki estetyczne, ale także i funkcjonalne, przynajmniej kabli przypadkiem nie uszkodzisz.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...