Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć chciałem się pochwalić swoim pierwszym robotem światłolubem "Pegazusem" chyba każdy wie skąd ta nazwa 🤣 Zrobiłem go dość dawno bo aż z trzy tygodnie temu, najwięcej problemu sprawił mi bajer z diodami. Obudowę wziąłem z starej gry telewizyjnej, wszystko jest ładnie pokazane na zdjęciu.

Wykaz elementów elektronicznych:

- układ L293DNE

- płytka uniwersalna

- 2 x serwa modelarskie

- 4 x rezystor 220

- 2 x fototranzystory

- koszyk na baterie + 4 akumulatorki

Wykaz elementów mechanicznych:

koła zrobiłem z zakrętki po opakowaniu (po "krecie") chciałem żeby robot był dość niski ze względu na jego wygląd.

Jako trzecie kółeczko do robota wziąłem takie coś z walkmana nie wiem dokładnie jak to nazwać ale mam fotkę.

Do napędu robota zastosowałem zwykłe najtańsze serwomechanizmy z allegro.

Tak jak już mówiłem najwięcej problemów przysporzył mi tzw. bajer świetlny czyli świecące diody. Jego schemat:

A to schemacik światłoluba nie wklejałem go ponieważ myślałem że każdy go zna.

https://www.forbot.pl/forum/upload_img/obrazki/IMG_4b61fa1041fa81741.jpg

Bardzo przepraszam za jakość zdjęć ale były robione telefonem.

A tu jeszcze parę fotek.

A oto krótki filmik:

Bardzo bym chciał żeby mój robot pokazał się na pierwszej stronie, dzięki.

Noo obudowa świetna ;] Tylko.... 1. jak działa ten efekt świetlny ?

I .... czy ten "światło lup" "lupi" światło czy nie ?? bo na schemacie nie widzę nie tylko żadych czujników światła ale też żadnych silników 😃

Zresztą patrząc na zdjęcia tez ich nie dostrzegam...

Patrząc na zdjęcie płytki robione meblościanką tez nie widzę kabli idących do silników...

1. jak działa ten efekt świetlny ?

Wystarczyło zajrzeć do dokumentacji, choć układ 4017 jest mi dobrze znany, zlicza on impulsy zegarowe do 10, zapala poszczególne diody w kolejności. Skoro tu są tak połączone sugeruje tu tzw. efekt z Knight Rider'a. Jak dla mnie to cokolwiek to jest to nie jest to skończone, nie widzę żadnego napędu wystającego z obudowy.

Ja bym obstawiał że jednak napęd jest.

Sabre wcale nie musi napęd wystawać poza pojazd, może być ukryty pod nim jak to jest w tym przypadku rozwiązane, koło z nakrętki widać na 3 zdjęciu od dołu, także widać że obudowa jest wyżej nad powierzchnią podłoża niż w oryginalnym pegasusie/nesie, pewnie gdzieś na wysokość 1-1,5cm.

Maxo ja ci się nie dziwie że nie widzisz tam kabli idących do silników bo ta płytka to nie jest "mózg' robota a jedynie układ do efektu świetlnego (licznik i multiwibrator astabilny, tylko nie chce mi się myśleć po co tam dioda 1n4148 i ten rezystor 39k), płyta główna jest głębiej zapewne.

Broki: No nic dorzuć schemat elektryczny, parę zdjęć jeszcze i może jakieś filmik z działania 😋

Ciekawy pomysł na obudowę 😉

No w sumie mogłem sprawdzić 4017 :]

A ze multiwibratora nie poznałem to sam się dziwie. Jeden z pierwszych układów zlutowanych moich...

zdjęcie płytki robione meblościanką

tym mnie rozbroiłeś 😅 ja to pamiętam że na takie zdjęcia mówiło się że są robione żelazkiem, no ale cóż, czasy się zmieniają, postęp techniczny itp.. 😉

nigdzie nie widzę fototranzystorów, na czym polega "lupiene światła"

• Lubię! 1

A nie patrzycie dokładnie. Z przodu są otwory, pewnie na fototr.

Konstrukcja fajna, pokaż zdjęcia z działania, albo filmik 😉

Efekt świetlny działa dokładnie tak jak powiedział "Sabre" . Jak znajdę chwile czasu to zrobię filmik z jego działanie najpóźniej w weekend. A i jeszcze jedno mam wolnego neta i nie wiem czy uda mi się wrzucić go na serwer, ale coś wymyśle.

Mihau te prostokątne otwory z przodu? To są otwory po portach padów 😋 Gdzie porty były przylutowane do płyty głównej, te otwory są wynikiem wybebeszenia skórki robotka.

Całkiem możliwe że tam zostały upchane fototranzystorki ale nie koniecznie 😉

• 1 miesiąc później...

Proszę abyś więcej nie robił numerów z edycją oryginalnego tematu, kasowaniem jego zawartości i dublowaniem jako nowy temat w dziale Nasze sukcesy. Twój nowy temat skasowałem jako dubel tego tematu. Treść została przeniesiona tutaj.

Przepraszam Sabre to się więcej nie powtórzy ale musiałem wrzucić filmik i zrobić pare zmian.

Bardzo bym chciał żeby mój robot ukazał się na pierwszej stronie diody.

Na stronie głównej pokazywały się dotychczas tylko roboty umieszczone w dziale "Nasze sukcesy", dlatego musiałbyś porozmawiać o tym z moderatorem, może się zgodzi.

Miejscem światłolubów typu BEAM - opartych o oklepany już na forum schemat - jest dział dla początkujących. Dlaczego? Żeby nie wrzucać do jednego worka konstrukcji autorskich i bardzo prostych. odtwórczych (opisanych już gdzieś krok po kroku, całkowicie łopatologicznie). Nie ja to wymyśliłem, ale rozumiem intencje 🙂

Fakt, że dodałeś mrugające światełka (btw. - również oparte o cudzy schemat) nie czyni Cię mniej "początkującym". Potraktuj to raczej jako zachętę i zacznij sam tworzyć 🙂

• 2 miesiące później...
  • 3 tygodnie później...

Niestety nie mogę w tej chwili pokazać jak działa efekt świetlny bo przez własną głupotę spaliłem scalaka.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...