Skocz do zawartości

Jak odciąć napięcie z dzielnika baterii do ADC (IO12) gdy ESP32 jest wyłączone?

InGraw

Pomocna odpowiedź

Cześć!

Mam pytanie związane z pomiarem napięcia baterii Li-Pol 3,7V przez ADC w ESP32, konkretnie pin IO12.Chciałbym, aby bateria była odłączany pinu IO12, kiedy ESP32 jest wyłączone (nie ma 3.3V). Robię to dlatego, ponieważ gdy ESP32 jest wyłączone to jak będzie widniało zasilanie na pinie IO12 to może nastąpić prądowy „backfeed", chyba że się mylę, co może uszkodzić esp32.

Bateria jest podpięta do układu TP4056.

Obecnie testuję układ z dzielnikiem 2×100k (B+ → 100k → IO12 → 100k → GND) oraz próbowałem użyć MOSFET-a 2N7000, żeby rozłączać napięcie z baterii, ale nie jestem pewien czy dobrze to robię.

Pytanie:
Jak najlepiej wstawić tranzystor (np. N-MOSFET THT, 2N7000), żeby:

Gdy ESP32 ma 3.3V – pomiar napięcia baterii przez IO12 działa normalnie.

Gdy ESP32 jest wyłączone – napięcie z baterii NIE trafia na IO12 (żeby nie zakłócać pomiaru, nie ciągnąć prądu przez dzielnik, itd.).

Mój aktualny pomysł to:

image.thumb.png.1f532d2928cdde1464db3687b62fe1e9.png

Czy to ma sens? A może da się to zrobić lepiej? Zależy mi na prostym i pewnym rozwiązaniu – może być z dodatkowymi elementami (pull-down, pull-up itp.).

Z góry dziękuję za pomoc!

(edytowany)

A co byś powiedział na nieco inną koncepcję: na przykład 1/2 izolowanego sterownika mosfet https://docs.broadcom.com/doc/AV02-0165EN lub nawet prostego PC817 (tylko trzeba sprawdzić spadek napięcia kolektor - emiter) taki dzielnik włączasz na krótką chwilę tylko po to aby przetestować stan akumulatora, poza tym nie uruchomi się samoczynnie. Lub https://www.farnell.com/datasheets/2017786.pdf 

Edytowano przez _LM_
  • Lubię! 2

11 godzin temu, _LM_ napisał:

lub nawet prostego PC817

Dzięki za poprzednie sugestie!

Zamieniłem wcześniej używanego MOST-a (2N7000FE) na PC817, zgodnie z twoją propozycją. Chciałem sprawdzić, czy taki układ spełnia swoje zadanie poprawnie.

image.thumb.png.5717c704b96754fdba67f0dc755cfefc.png

12 godzin temu, _LM_ napisał:

(tylko trzeba sprawdzić spadek napięcia kolektor - emiter)

No właśnie zamierzam użyć Sharp Microelectronics PC817X3NSZW i ma napisane że Vce Saturation(VCE(sat)) wynosi 100mV@1mA,20mA. Przyjmijmy że bateria ma od 4,2 do 3V. To jak bardzo napięcie wyjściowe spadnie gdy przejdzie przez dzielnik(100k i 100k) i jednocześnie PC817? Czy ESP32 będzie w stanie odczytać te napięcia na pinie analogowym tak aby mniej więcej pokazać poziom naładowania baterii? Chyba, że lepiej było by użyć specjalnego już układu do mierzenia napięcia baterii.
Z góry dzięki za rzucenie okiem!

Są nawet bardziej wypaśne ładowarki scalone na i2c do pomiaru stanu szukaj coś w stylu battery fuel gauage. Są fajne układy id texas instruments albo analog devices. Ogólnie w powyższym układzie radziłbym włączać pomiar tylko co jakiś czas bo dioda wyciągnie z niej energię szybciej od espka. Aha i od rezystora do masy obowiązkowo niewielki kondensator 10...100nf Powodzenia! 

• Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...