Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

16 minut temu, galik19871987 napisał:

Dopiero wszystko przedemną. 🙂 dużo czasu potrzeba do tego wszystkiego. Raz jest raz nie ma. Z 5-6 mm, tak metalowy dosyć mocne ustrojstwo 🙂

Rura zalana w stopę i pół metra odwiert na rur samą niżej betonu. minimalnie wystaje mocowanie z zawiasem do postawienia reszty. Więc myślę że dosyć mocna konstrukcja bedzie

NG20250531-080937.png

Brak zastrzeżeń 👍

Czekam na dalsze postępy w takim razie.

Ciekaw jestem realnego uzysku.

Jaki rejon Polski jeśli można zapytać?

Nie wiem jaka to dokładnie konstrukcja będzie ale dla wysokości masztu 30 metrów i długości łopaty 5 metrów wyszło 16m3 betonu. Reszty nie podaję bo się na tym nie znam i nie umiem zweryfikować wyników 

3 minuty temu, farmaceuta napisał:

A ja będę się martwił o żywotność łopat...3 metry średnicy to kawał sprzętu i potrzeba wytrzymałości

To jest grube pcv 9 mm, nie 3 mm jak w zwykłej kanalizacyjnej. Do tego z dwóch stron dla wzmocnienia żywica z włóknem. 

6 minut temu, _LM_ napisał:

@farmaceuta 140cm

Ja wiem że to się wydaje nie wiele, ale w rzeczywistości to dużo...u podstawy łopat przy silnym wietrze będzie taka dźwignia że uj...3 metry średnicy to turbiny mają po 1.5kW nominalnie...w szczycie pewnie i 5...a to jest tylko mały procent z tego ile energii napiera na łopaty...

Zamowiłem jakiś programator na wszelki wypadek usbasp żeby starego aurdino uratować. I nowego też. 

We wtorek pewnie będzie. 

Jeżeli któryś kolega miałby troszeczkę czasu i zrobił mi plik do wgrania na nowego to byłbym bardzo wdzięczny. 

A więc co będę miał

-Czujnik Halle

- 2 przekaźniki pojedyncze 12 v 

- 1 przekaźnik podwójny 12 v bo może być przydatny więc dokupiłem 

- potencjometr 

Dokupiłem też wyświetlacz na 2 osobne okienka ( na jednym żeby pokazywało ile jest Rpm na wałku a na drugim tyle ile jest na potencjometrze) 

Zakres potencjometru 100-300 Rpm 

Przy czym jak będzie ustawione np. 100 to żeby przy 110 poszedł sygnał do siłownika, a jak będzie 50 to żeby siłownik się cofnął. I tak przy każdym ustawieniu żeby była taka tolerancja( 10 w górę i 50 w dół) takie widełki 

Przy 220 rpm( 230 start a  cofnięcie siłownika 170 ) 

Chyba wszystko 🙂 po testowaniu na maszcie okarze się jak naprawdę trzeba będzie to skonfigurować:) 

Screenshot_20250531-212940.png

Screenshot_20250531-212910.png

(edytowany)
8 minut temu, SOYER napisał:

Znaczy rozleci się;)

Oby nie 🙂 to będę to ulepszał 🙂 za pierwszym razem nic chyba nikomu nie wyszło, potrzeba doświadczenia a ja dopiero w to wchodze i się uczę 

Jak takie rozwiązanie nie wypali to zamontuje czujnik wiatru i pod to się ustawi ogon... ale to w następnych etapach jak to nie wypali 

Edytowano przez galik19871987
(edytowany)

Pokaż jak wygląda to zobaczę czy gościu ma od którego zamawiałem części. Najwyżej zamienię 🙂 

Taki jedyny i2C on posiada. Może być? 

Screenshot_20250531-220847.png

Screenshot_20250531-221214.png

Edytowano przez galik19871987

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...