Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

4 minuty temu, galik19871987 napisał:

Ale ja robię wszystko na tych przekaźnikach 12 vdc pojedynczych. Tego podwójnego jeszcze nie dotykałem 

Aha...no to w porządku, to w końcu działają czy nie?

Tak jak pisałem

Przekaźnik 5 v działa ( dla próby czy program działa)

Przekaźnik 12 na napięciu tylko z Arduino też działa i mruga sobie, ale nie otwiera wiadomo

Ten sam jak podpinam do AKo to już nic nie działa

A ja się zastanawiam nad jednym...

Po co pchać się w jakieś 12V, czy optoizolację? Płytki kosztują mniej niż piwo w taniej putyce, a przy kosztach samej turbiny  to po prostu pomijalne sumy.

No, ale to Wasza sprawa. Ja bym po prostu wziął jakąś podwójną płytkę na 5V i miałbym święty spokój...

No ale ja się nie znam na turbinach. Być może 12-woltowy przekaźnik ma w sobie jakieś ukryte moce (tak jak złota wtyczka ethernetowa tworzy bardziej soczyste basy audiofilom).

O tym żeby nie oszczędzać pińć złotych bo trzeba wykorzystać coś z szuflady (chociaż można przy tym sfajczyć Arduino, ale to nic). 

A cosie z szuflady mogą się przydać później.

• Lubię! 1

A na czym oszczędzam? Nikt nic nie mówił żeby kupić coś innego , albo zrobić z czegoś innego. Od początku rozmawiamy o tym schemacie, a nie o czymś innym. Masz inny pomysł super, ale na niczym nie oszczędzam bo nawet nie wiem że można zrobić inaczej. 

20 minut temu, galik19871987 napisał:

Farmaceuta mówiłeś, że u Ciebie ten przekaźnik 12 vdc działa. Pokaż na zdjęciu jak masz podłączone. Znając życie ciągle rozmawiamy o czymś innym 😛

Poprawka...u mnie KOD działa...przekaźników takich nie mam to nie sprawdziłem, masz ogniwo litowe? Coś co daje koło 3-5V?

• Lubię! 1

Wiem że to będzie głupie pewnie pytanie. Sprawdziłem na aukcji gdzie zamawiałem te przekaźniki i one są aktywowane stanem niskim. A są takie same identycznie na zdjęciu wyglądają a odpalane stanem wysokim. To ma jakieś znaczenie? A program jak jest ustawiony? 

23 minuty temu, galik19871987 napisał:

Wiem że to będzie głupie pewnie pytanie. Sprawdziłem na aukcji gdzie zamawiałem te przekaźniki i one są aktywowane stanem niskim. A są takie same identycznie na zdjęciu wyglądają a odpalane stanem wysokim. To ma jakieś znaczenie? A program jak jest ustawiony? 

Program jest w porządku...akurat w tym naszym przypadku jest bez znaczenia jakim stanem włączamy przekaźnik...o poprawnej pracy ewentualnie trzeba będzie zmienić polaryzację siłownika i tyle...tu z kodem wszystko ok...

• Pomogłeś! 1

Podłączyłem teraz  ten 5vdc. chciałem zobaczyć małą próbę.

Podpięty do Arduino vcc, gnd i IN.              Z drugiej strony Com (czerwony kabel siłownika), Plus i Minus z AKo. Nie mam drugiego 5v to przytrzymałem drugi Com (czarny) do masy AKo. I działa ale tylko w tą stronę co jest w przekaźniku Com wpięte. Co 2 sekundy się chowa. Zmienię Com w przekaźniku na drugi (czarny), a ten co jest luzem (czerwony) do masy AKo i co 2 sekundy wysuwa się. Zamówię drugi 5 v i się sprawdzi w całości. Może na tych 5v będzie chodziło jednak

A mówiłem...nie spiesz się z zamówieniem 😉 te co masz też będą i mają być podłączone tak jak na schemacie który zamieściłem, ale ja nigdy nie używałem 12v więc odpowiedzialności nie biorę...😉

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...