Skocz do zawartości

Czym wiercicie pcb?

Pomocna odpowiedź

Ja wiercę 0,6 za ok 10 dałem 5 zł. Jak się stępi to następne i jazda. Na wiertło zakładam termokurczkę aby zwiększyć średnicę. Nie powoduje to bicia.

Jeśli chodzi o wiertła to ja kiedyś kupiłem sobie wiertło diamentowane z poszerzanym trzpieniem. Nie tępi się, nie łamie, dałem za nie ok. 20zł i jestem zadowolony. Kupiłem to w OBI

Ja wiercę 0,6 za ok 10 dałem 5 zł.

Amir gdzie kupiłeś tak tanio te wiertła? U mnie w Brico, w Castoramie i w Leroy'u były tylko wiertła w paczkach po jednej sztuce od 0,3 do 1,2mm i to kosztowało 35zł 😕

w Piekarzu mają tanie wiertła - możę nie są super jakości, ale sa jednak tanie, co przy małych wiertłach (łamliwych) jest dość istotne. Poza tym na Allegro idzie kupić dość tanio.

A ja mam mini wiertarke, o taką za 23zł i wierci świetnie, tylko trzeba mieć sztywną ręke i dobre wiertłą.

A teraz przymierzam się do wykonania regulatora PWM

Ja mam taką wiertareczkę jak na pierwszej stronie, trochę byle jaka jest. A dodatkowo po ojcu odziedziczyłem silniczek do którego jest przykręcone "wrzeciono" na wiertła 0.7-1.2mm.

Mieści się w ręce. Dotego dolutowany włącznik tak że obsługa w jednej ręce FULL WYPAS 😃

• 2 miesiące później...

Ja posiadam od Vallemana za ~50pln, silnik ma na 3.6V tak jak akumulator i tej konfiguracji nadaje się do wiercenia wosku 🤣

Być może nie jest zła do plytek drukowanych przy wiertłach < 1mm ale nie próbowałem, bo przerobiłem od razu na 5V z ATX. W momentach najbardziej wytężonej pracy używam też 12V

Używam jej dosłownie do wszystkiego, szacuje, że życie silnika będzie krótkie 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...