Skocz do zawartości

Mały robot mobilny z podzespołów drukarki atramentowej posiadający sensorykę i elektronikę

Pomocna odpowiedź

a co to za różnica? Po prostu chodzi mi o problem samego skonstruowania koła skrętnego, mało ważne już czy będzie ono z przodu czy z tylu:)

Spoko Nawyk tylko powiedz mi jeszcze jak to koło wykonać w inventorze 🙂

Ale jaki tu widzisz problem? Łożysko umiesz narysować? Rolkę umiesz narysować? To przecież dwa walce praktycznie... do tego drut/belka po skosie i wsio..

@elmagico: idź do IKEI, kup zestaw kółek za 10zł (są takie swobodne: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20023958 albo http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/14368980 ), rozwal jedno na części pierwsze, zwymiaruj i wstaw do inventora a potem wykonaj złożenie. Nawet sobie możesz uprościć i zamiast zaokrąglonych kształtów zrobić walce. Tańszych kółek jeszcze nie znalazłem.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Ale chcesz napędzać tylną oś jednym silnikiem, a skręcać "samochodowo" kołem skrętnym z przodu ?

Bo wszystkie powyższe koła proponowane są to "koła wleczone" Które raczej tylko podpierają konstrukcję niż nią sterują...

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Ale chcesz napędzać tylną oś jednym silnikiem, a skręcać "samochodowo" kołem skrętnym z przodu ?

Bo wszystkie powyższe koła proponowane są to "koła wleczone" Które raczej tylko podpierają konstrukcję niż nią sterują...

No zrozumiałeś bardzo dobrze 🙂 więc mam robić tak jak proponowali mi poprzednicy?

Tak będzie chyba najprościej 😉 Zakładając, że znajdziesz dwa identyczne silniki w drukarce (ew. dwa zestawy z przekładnią dające zbliżone rpm).

Sterowanie przy pomocy koła skrętnego jest kłopotliwe. Sterowanie "czołgowe" czyli prawo/lewo (2 osobne układy, 2 silniki, i odpowiednio:oba jadą, jazda na wprost, jeden zwalnia, skręt itd itd) jest o wiele prostsze. Wyobraź sobie wózek inwalidzki albo coś. W drukarce nie znajdziesz raczej 2 takich samych silników.

Ale "podzespołów drukarki atramentowej" nie narzuca raczej tego że masz wykorzystać tylko jedną drukarkę ?:]

Trzecie koło pełni wtedy jedynie funkcję podpórki. Może być kulką, może być wleczone jak podawane tu wyżej.

I wydaje mi się że to by było najlepsze dla Ciebie rozwiązanie.

Kolejny problem 🙂 Nie mam pojęcia jak narysować w programie Inventor pasek łączący dwie zębatki. Ma on łączyć zębatkę z silnika z zębatką znajdującą się na tylnej osi. Mam wymiary, wszystko, ale nie wiem jak zrobić odpowiednie wycięcia w pasku na jego łuku, mam nadzieję, że mnie zrozumieliście 🙂 Znaczy nie wiem jak zrobić to tak, żeby wszystkie wycięcia były w idealnie równych odstępach od siebie i był pod dobrym kątem. Szykiem kołowym mi nie wychodzi też, bo najpierw zrobiłem te wycięcia na części prostej, między dwoma kołami zębatek 🙂

I kolejny problem 🙂 Nie wiem jak w inventorze narysować sprężynkę na baterię...

• 1 miesiąc później...

Witam po długiej przerwie 🙂 Widze ze nikt nic nie pisał no ale trudno 😋 Projekt jest skończony, teraz chciałbym zrobić animacje, byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś pokazał mi krok po kroku jak można taką animacje zrobić 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...