Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

18 minut temu, _LM_ napisał:

Jak już skończysz to może zrób jak redaktor sugeruje i poskładaj jeden taki moduł na pająka.

Mogę tak zrobić w sumie bo nie ma dużo lutowania 👍

12 minut temu, jand napisał:

Ja też bym tak zrobił.

No to tak zrobię 👍 

Dzięki pany! Jak by wam coś jeszcze do głowy wpadło to dawajcie znać 🙂

• Lubię! 1
Dnia 29.03.2026 o 23:22, farmaceuta napisał:

Mogę tak zrobić w sumie bo nie ma dużo lutowania

Jak dla mnie ten układ z trzema opampami i MOSFETami jest podejrzany. Każdy, kto w praktyce uruchamiał regulator z MOSFETem bezpośrednio sterowanym z opampa wie, że to nie zadziała.

Bufor na komplementarnej parze BJT widoczny na schemacie z soboty powinien rozwiązać problem.

• Lubię! 1
(edytowany)
25 minut temu, borabora napisał:

Jak dla mnie ten układ z trzema opampami i MOSFETami jest podejrzany. Każdy, kto w praktyce uruchamiał regulator z MOSFETem bezpośrednio sterowanym z opampa wie, że to nie zadziała

Nie nie... będą pary bjt dla każdego mosfeta...ten schemat jest tylko poglądowy, bardziej koncepcyjny niż kompletny...powiedz mi czy shunty SMD 2512 wystarczą? Dałbym po kilka równolegle na jeden mosfet, np 3x10mili 

Producent podaje 3watt dla sztuki, u mnie przy max 10A na mosfet (raczej nie będzie takiej sytuacji) to straty poniżej watta, ale nie wiem jak SMD znoszą takie straty ciągle 

Edytowano przez farmaceuta

Jak poniżej 1 wata to wystarczą, dużo zależy od PCB, jak dasz dwie warstwy i duże wylewki miedzi plus dużo przelotek to powinno pomóc.

Duże wylewki tak dobrze odprowadzają ciepło, że jest problem z wylutowaniem tranzystorów z takich miejsc, np. na płytach głównych w okolicy VRM.

• Pomogłeś! 1
  • 2 miesiące później...

Przed odwrotną polaryzacją bo napewno mi się zdarzy odwrotnie podłączyć to chociaż niech układy przeżyją..............właśnie do mnie dotarło że zasilał będę nie  z mierzonego obciążenia więc jak raz zrobię dobrze wtyczkę to będzie git 😁 gorzej z mosfetami jak odwrotnie podepne jakiś Aku 🤔

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...