Skocz do zawartości

ED-2 Mały Robot Bojowy

Pomocna odpowiedź

Bardzo mieszane uczucie mam po obejrzeniu tego robota. Z jednej strony ciekawa konstrukcja, szczególnie mechanicznie i tu jestem pod wrażeniem. Natomiast odwrotnie proporcjonalnie jestem zażenowany tym:

Przeznaczenie tej konstrukcji?... Hmm... Rozpierducha i Rozrywka 🤣

Wg mnie marnujesz swój czas na budowę czegoś, co nie przyczyni się do rozwoju robotyki i nie będzie miało odbicia w twoich umiejętnościach konstruowania następnych robotów (przynajmniej mam taką nadzieję). Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę za co się zabrałeś, ale darowałbym sobie działko na korzyść jakiegoś powiedzmy oczujnikowania i zamienił piłę na drugi manipulator, może będzie mniej "zajebiste", ale przypuszczam że wzbudzi większy szacunek na forum.

Może się starzeję, ale mnie to nie "jara". Wolałbym obejrzeć choćby jakiegoś kolejnego minisumo czy platformę niż coś takiego. I nie zgodzę się co do skuteczności piły - nie poradziła sobie z puszką, łańcuch spadł.

I nie zgodzę się co do skuteczności piły - nie poradziła sobie z puszką, łańcuch spadł.

Jakbyś zauważył to łańcuch spadł gdyż nie było tam jeszcze napinacza łańcucha...

Teraz jest i nie spada w ogóle.

Zreszta chyba pisałem, że robot jest w trakcie budowy.

Ps.Starzejesz się?... Nie przejmuj się, ja się już dawno zestarzałem i się nie przejmuję 🙂

Dzięki za opinie.

Pzdr.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

A mnie tam się bardzo podoba 🙂 Wygląda jak bardzo wczesny prototyp Terminatora 🙂 Może nie przyczynia się do rozwoju robotyki, ale skoro autorowi sprawia to radość, to co z tego?

• Lubię! 1

Prawdę mówiąc z robotem twoja platforma ma niewiele wspólnego i jako taka nawet nie powinna znaleźć się na tym forum. Nie mówię, że nie włożyłeś w swoją zabawkę pracy, ale z takim podejściem i nastawieniem nie zagrzejesz tu zbyt długo miejsca. To nie jest forum zabawek zdalnie sterowanych mogących zrobić komuś krzywdę.

Według mnie nadużywanie słowa robot jest w tym temacie nie na miejscu i jeśli autor sam nie zmieni tematu i częściowo treści to ja to zrobię.

Sabre,

Otóż drogi kolego nie chodzi tu o zrobienie komuś krzywdy... Chyba za dużo filmów się naoglądałeś o terminatorach... A słyszałeś o czymś takim jak Robot Wars??

Nawet tu nikt nikomu krzywdy nie robi.

Nie rozumiem dla czego jak ktoś zobaczy jakąś "broń" w robocie to zaraz ma wiadomo jakie myśli...

Wracając do tematu ED-2 ma jeden manipulator a za niedługo pojawi się kamerka. Zasięg tego robota to 100 metrów w terenie niezabudowanym. Taka piła może się przydać nie tylko do obrony (raczej odstraszenia) ale do pokonania jakiejś przeszkody, którą może najzwyczajniej zniszczyć i przemieścić się dalej.

Pozdrawiam 🙂

greggrw, kolego, nim zaczniesz oceniać moje upodobania kinematograficzne, notabene nie znając ich, spójrz proszę najpierw w definicję słowa robot, bo nadużywasz tego słowa za bardzo. To, że za granicą są idioci, którzy również nie znają definicji tego słowa nie oznacza, że powinieneś się nimi sugerować. Ostatni raz proszę o zmianę tematu i treści ponieważ twoja platforma zdalnie sterowana nie ma nic wspólnego z robotem.

dla czego jak ktoś zobaczy jakąś "broń" w robocie to zaraz ma wiadomo jakie myśli...

No rzeczywiście, zadziwiające...

piła może się przydać nie tylko do obrony (raczej odstraszenia) ale do pokonania jakiejś przeszkody, którą może najzwyczajniej zniszczyć i przemieścić się dalej.

Ja bym jednak wolał ominąć coś niż to zniszczyć, tym bardziej że nie wiem zbytnio jak chcesz tym czymś wycinać przejście dla całego robota.

słyszałeś o czymś takim jak Robot Wars?

Tak, ale Twój robot ma z tym chyba niewiele wspólnego, bo nie przeżyłby upadku z 3 schodów.

Pod tym co pisze Sabre podpisuję się obiema rękami.

Moje podsumowanie: greggrw, marnujesz się budując coś takiego. Twój wynalazek nie ma żadnego zastosowania oprócz pochwalenia się kolegom, nawet na zawodach we freestyle by go nie dopuścili. Nie jest to ani robot mobilny, ani zdalnie sterowana maszyna bojowa, tylko takie ecie-pecie pomiędzy. Masz talent a babrasz się z czymś takim, stąd moja surowa opinia.

Co mi sie podoba:

- podwozie, skojarzyło mi się ze sterowanymi modelami czołgów. Mogło by być nico niższe i dłuższe, ale jest ok

- dłoń, co prawda nie ma żadnej kontroli siły i może łatwo zmiażdżyć to co chwyci, ale uchwyt jest silny

- głowa - bo niektóre rzeczy w robocie muszą wyglądać 😉

Co mi się nei podoba:

- cały się chwieje - mało sztywna konstrukcja

- to nie robot

- tą piłą niczego nie przetniesz - no chyba, że karton, ale zanim być przeciął na tyle aby przejechać, to zdążyłbyś objechać. Już lepsze byłoby wiertło czy jakiś świder 😉 albo np. dmuchawa do liści

A mi się bardzo podoba, fajnie jak ktoś czasem robi coś po protu dla "bajeru". Mi by było na to szkoda czasu ale fajnie, że coś takiego zbudowałeś. No i jest jakaś odmiana na forum.

Z niecierpliwością czekam na rozwój projektu. Sabre, KD93, oczywiście zgadzam się z wami, że na razie nie jest to robot, ale jest to urządzenie, które cały czas jest rozwijane i zostało umieszczone w dziale projektów nie ukończonych dlatego uważam, że wasza reakcja była trochę zbyt "ostra". W autorze projektu widać zacięcie do budowy i sporo umiejętności, więc nie zniechęcajmy go do udzielania się na forum, bo takich ludzi nigdy za wiele 🙂

Co do robota, to konstrukcja jest trochę zbyt mało stabilna, wydaje mi się, że jest to wina płaskowników wykorzystanych jako konstrukcja. O wiele sztywniejsza rama była by gdybyś zastosował kątowniki, ceowniki itp. No i przydałoby się uporządkować te kable 🙂 Obudowa (pancerz) to też duży plus robota, domyślam się, że w przyszłości będzie on bardziej opancerzony.

• Lubię! 1

nes86, Konstrukcja wydaje się być nie stabilna gdyż występują tam duże przeciązenia podczas pracy ramienia czy piły. Także konstrukcja "kręgosłupa" jest licha... Wprawdzie sie nie wygnie ani nie uszkodzi ale jest chybotliwa. Ten element zostawię do ulepszenia na później.

Cieszę się, że ktoś w końcu zauważył iż jest to projekt w fazie budowy (nawet dział odpowiedni wybrałem) 😉

Może w przyszłym tygodniu uda mi się trochę nad Edkiem popracować bo mam pierwszą zmianę.

Pozdrawiam 😉

[ Dodano: 01-01-2011, 22:25 ]

Braders, Z łańcucha rowerowego. Rozkułem wszystkie sworznie i wymieniłem je na własne 😉

z takich gumowych korków-zaślepek wyciąłem odpowiedni kształt, nałożyłem na wystające gwintowane sworznie i skręciłem nakrętkami 😉

Zdjęcia budowy gąsienic:

• Lubię! 1

Mi też się robot podoba.Nie zgadzam się zbytnio że nie jest wcale robotem, bo przecież dużo hexapodów też nie posiada żadnych czujników i też są zdalnie sterowanymi platformami,

Wg mnie marnujesz swój czas na budowę czegoś, co nie przyczyni się do rozwoju robotyki

Ciekaw jestem ile twój hexapod wniósł do rozwoju robotyki?

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.