Skocz do zawartości

[Konkurs] ROBOCOMP 2011

Pomocna odpowiedź

• 2 miesiące później...

Ja mam pytanie do organizatorów, odnośnie MM:

dobrze rozumiem, że skoro labirynt jest 10x9 i cel jest w przeciwległym rogu,
to mysz startuje z segmentu [1,1] i ma dotrzeć do segmentu [10,9]?

Czy może cel jest tak jak w pełnowymiarowych labiryntach - 4x4 (czyli [9,8],[9,9],[10,9],[10,8])?

Jak na załączonym obrazku. To znaczy robot startuje z jednego narożnika (biała kropa) zaś jego cel stanowią cztery cele znajdujące się w przeciwnym narożniku (czerwone kropy)

Oczywiście układ ścianek w tym roku będzie inny niż na zdjęciu (ale na pewno rozwiązywalny dla wall-followerów).

• Lubię! 1

Ograniczeń na ilość członków zespołu nie ma.

Co do konkurencji Line Follower z przeszkodami to też mi się bardzo podoba ale przynajmniej w tym roku jej jeszcze u nas nie będzie (troche z czasem byłoby kiepsko zwłaszcza że planujemy zastosować system wiedeński to jest nielimitowana ilość przejazdów kwalifikacyjnych).

Chciałbym zaprosić wszystkich forumowiczów do rejestracji, która jest już od kilku dni otwarta. Podobnie jak w zeszłym roku, spośród uczestników zarejestrowanych w terminie do 30.04.2011 zostaną rozlosowane upominkowe nagrody-niespodzianki.

Strona rejestracji:

registration.robocomp.info

Dokładna godzina rozpoczęcia festiwalu nie została jeszcze ustalona. Informacja pojawi się w najbliższym czasie na stronie zawodów: robocomp.info w dziale Harmonogram.

W finale LF każdy zakwalifikowany robot będzie miał dwa przejazdy. Zachęcam do czytania regulaminów 🙂.

W mikro i nano sumo stosowane będą osobne, regulaminowe ringi.

Co do przeszkód w Wyścigach Robotów kroczących, zastanawiamy się nad zmniejszeniem ilości przeszkód. Jeżeli miałoby się coś zmienić, informacja zostanie podana w tym tygodniu.

Jeszcze raz gorąco zachęcam do rejestrowania robotów!

Ja mam pytanko odnośnie myszy. W regulaminie jest info, że pole ma 18x18cm i ściany oddzielające o grubości 1,2cm. Zatem pole ma w rzeczywistości 16,8 czy 15,6cm? Sądzę że odp 1 jest poprawna ale lepiej się upewnić.

No teoretycznie masz rację i faktycznie 180[mm] - 12[mm] = 168[mm] tak powinno być zgodnie ze standardem. No właśnie powinno a nie do końca jest bo ścianki naszego labiryntu mają grubość 10 [mm] (mniej więcej) zatem od ściany do ścianym masz 170[mm] (ale po raz kolejny podkreślam: mniej więcej). Bez obaw labirynt testowy będzie do waszej dyspozycji przez cały czas trwania zawodów więc nie powinno być żadnych problemów z dostrojeniem czujników i testami.

• 2 tygodnie później...

Co to znaczy, że konkurencja jest pokazowa? Będą dyplomy i miejsca na podium? Nie wiem czy się zapisywać w tych pokazowych konkurencjach

Z tego co wiem, finały konkurencji pokazowych będą rozstrzygnięte jeszcze podczas fazy eliminacyjnej konkurencji głównych. Natomiast jeśli chodzi o nagrody rzeczowe, mają być nagradzane wszystkie 3 miejsca. Warto na pewno się rejestrować, ponieważ jak widać, mało robotów jest zarejestrowanych na te konkurencje więc szansa wskoczenia na nagradzane miejsce jest duża.

Edit: Oczywiście muszą być zawodnicy, żeby dana konkurencja ruszyła.

Dyplomy też będą.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...