Skocz do zawartości

[Konkurs] III Trójmiejski Turniej Robotów Robo3DVision

GruX

Pomocna odpowiedź

Walka finałowa Watrząs vs Czubuś, o tę walkę mi chodzi.

W lokalnych gazetach piszą dziś o robotach z Opola:

Zwycięstwo opolskiej drużynie przyniósł robot o nazwie "CzubuŚ”. Ten niewielki robocik to majstersztyk, precyzyjne połączenie elektroniki, mechaniki i oprogramowania.

- Podczas zawodów emocje było bardzo wysokie, cały czas byliśmy bardzo nakręceni. Teraz przygotowujemy się do kolejnego startu.

Źródło: http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110531/AKADEMICKA01/856663250

Ostatecznie najlepszym robotem z Opola okazał się "CzubuŚ". Studenci PO wywalczyli nim trzecie miejsce w turnieju. Laury zwycięzców przypadły Bartoszowi Sidorowiczowi oraz Radosławowi Waldonowi z Politechniki Szczecińskiej, którzy ze swoim robotem "Slayerem" nieraz już stawali na podium podobnych zawodów.

- Może się wydawać, że udział w takich zawodach to tylko zabawa, ale przygotowanie się do nich to sporo pracy. Zaprojektowanie, skonstruowanie i zaprogramowanie takiego robota to koszt 100-150 godzin pracy oraz podzespołów wartych około tysiąca złotych - zaznacza Adrian.

- Co nie zmienia faktu, że jest to dla nas spora frajda oraz możliwość zdobycia doświadczenia, które przyda nam się w przyszłości. Dlatego planujemy starty w podobnych zawodach - zapowiada.

Źródło: http://opole.gazeta.pl/opole/1,35086,9701862,Robot_studentow_PO_trzeci_w_kraju.html

Czuję się w obowiązku drobnego sprostowania. Politechniki Szczecińskiej już nie ma (niestety). Obecnie studiujemy na Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym w Szczecinie (Politechnika połączyła się z Akademią Rolniczą). Wiem, że to prawie nie ma znaczenia dla nikogo poza władzami naszej uczelni ;]. A co do tych Wronek- kto wie 😉...

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

łoł no to ładnie 😃 (mam teraz remont pokoju i mało czasu. )

nic tylko iść za ciosem we Wronkach będziemy jeszcze w powijakach ale Wrocław jest celem głównym oby starczyło wytrwałości!!

@Barto wybacz za gafę🙂

@troszyn szkoda, że mnie olałeś na PW mam nadzieje, że zmienisz zdanie i pogadamy jeszcze w spokoju.

teraz najważniejsze zawody mistrz świata!! jak jest sukces zawsze wszystko wydaję się piękniejsze!

tak, że ja widziałem wszystko w superlatywach!!

tak jak zawsze wielkie dzięki dla uczestników za wspólna rywalizację oraz dla organizatorów za wielki trud włożony w organizację!!

No to i ja dodam coś od siebie:

Sędziowie faktycznie z małym doświadczeniem. Ringi wyglądały jak malowane starym pędzlem, chociaż mi to w ogóle nie przeszkadzało. No i musicie zmienić zapis w regulaminie, że za falstart od razu jest tracony punkt, powinno być tak, że za pierwszy falstart ostrzeżenie a dopiero za drugi traci się punkt.

Zawody ogólnie bardzo dobrze zorganizowane, dobra trasa do LF (małe uskoki na łączeniach), wyświetlanie wyników na rzutniku itd. Jak dla mnie ogromnym plusem było to, że roboty były stawiane nie na dwóch połówkach ringu tylko za linią w odległości 5cm od środka (niestety na większości zawodów tego nie ma). No i ogromny plus za to, że zawody odbywają się w trakcie gdańskich juwenalii, można się dobrze wybawić po zawodach 😋

troszyn ja zawsze chętnie z każdym pogadam, ale nie zawsze mam czas 🙂

Nie było mnie w domu kilka dni, oczywiście odpowiedziałem na PW. Przepraszam za opóźnienie.

Ja w tym temacie już wszystko powiedziałem i wyjaśniać nie ma co. Trudno, stało się, mam nauczkę.

Pozdrawiam

@nes86 olał nie chodziło mi o brak odp. bo ona nadeszła bardzo szybko po 19 min od mojej prośby wyjaśnienia tej kwestii tylko była nie satysfakcjonująca dla mnie a mianowicie dowiedziałem się tylko, że zrobiłem falstart i zagrałem nie fair play a sędziowie byli do bani.

mam wszystkie filmiki z finału i przeglądałem je nie dopatrzyłem się żadnego falstartu oczywiście nikt nie jest nie omylny dla tego chcę wyjaśnić tą kwestię.

jeśli stwierdziłeś falstart tylko na podstawie tego filmiki to jestem w szoku!! bo ja oglądając go nie umiałbym jednoznacznie stwierdzić tego co ty.

z wszystkich naszych walk najbliższa falstartowi była ta http://w828.wrzuta.pl/film/6gVCIRjglng/pict0073

niech zainteresowane os. ściągną sobie ten plik i przeanalizują go klatka po klatce mi zajęło to parę godzin i poprosiłem o pomoc kilka mniej postronnych os. w wydaniu opinii co do falstartu. ale najlepiej będzie jak każdy sam oceni.

w wyniku analizy po-klatkowej stwierdzam słowa START pada w 3:68s filmu natomiast pierwszy ruch robota w 8:72s co daje 5:04s pogranicze 5s pomiędzy zajściami biorąc pod uwagę czynnik ludzki oraz nie dokładność zmysłów śmiem twierdzić, że sędziowie nie byli wstanie stwierdzić falstartu. dodatkowo dodam, że podczas finału zwrócili uwagę co do przedwczesnego startu jednego z robotów z którym walczyłem mówiąc mniej więcej coś takiego " proszę o późniejsze startowanie robotów bo ruszają na pograniczu dopuszczalnego czasu " więc chyba starali się wywiązać ze swych obowiązków jak najlepiej! jestem za wprowadzeniem elektroniki startującej roboty mam kilka pomysłów, pomogło by to w przyszłości unikać podobnych problemów.

wynik mojej analizy

mam nadzieje troszyn, że przy następnym spotkaniu siądziemy razem przy herbacie i będziemy się śmiać z tego a nie obrażać na siebie. POZDRAWIAM

Komentarz dodany przez: Sabre

Kto się obraża? Ja tę sprawę dawno zagrzebałem, bo racja jest po mojej stronie. A Ty na siłę próbujesz się usprawiedliwiać. Ten fragment który wstawiłeś to ewidentny falstart, mój robocik nawet nie drgnął. A włączyłem go na komendę start (zielona dioda zapala się w momencie odpalenia) Zresztą wcześniej napisałem na który fragment filmu wrzuconego przez Trekera zwrócić uwagę. Tam widać to doskonale. Pewnie włączałeś swojego zanim nastąpiła komenda start. Więcej w tej sprawie nie będę pisał bo nie mam po co. Pozdrawiam.

Zna ktoś tę piosenkę z podkładu w finale LF?

@nes86 olał nie chodziło mi o brak odp. bo ona nadeszła bardzo szybko po 19 min od mojej prośby wyjaśnienia tej kwestii tylko była nie satysfakcjonująca dla mnie a mianowicie dowiedziałem się tylko, że zrobiłem falstart i zagrałem nie fair play a sędziowie byli do bani.

Wyjaśnij sytuację bo kompletnie nie wiem o czym piszesz.

Drobna sugestia do troszyna i hungrydevil - potyczki zostawcie robotom na ringu 🙂. Dokładność analizy niczym w F1 ale przekonująca 😋. A tak na serio to nie zauważyłem żeby nawet po tych 0,2-0,3 s wstrząs wykazał jakieś znamiona ruchu a taki falstart byłoby łatwo wyłapać więc skłaniam się ku wersji hungrydevila.

Co do startów elektronicznych to osobiście uważam, że to kiepski pomysł. Ten element ludzki nadaje trochę więcej atrakcyjności i niepewności- raz na jakiś czas zdaża się, że jednak ktoś nie uruchomi robota albo się pomyli. To co ja bym widział usprawnić to ewentualnie pomiar startów- słyszałem, że na RA2011 są plany wykorzystania kamerek nad ringami i jakiegoś softu Labview.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.