[Herr Qrczak] Napisano Marzec 16, 2011 Udostępnij Napisano Marzec 16, 2011 Witam. Chciałbym zrobić LineFollower'a programowanego przeze mnie. Chcę użyć 6 czujników KTIR0711S, Attiny2313 i silników pololu HP. Czym ma ktoś jakiś jak najprostszy schemat ❓ __________ Komentarz dodany przez: Treker Kolega jest coraz bliżej 3 ostrzeżenia... Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Bobby Marzec 16, 2011 Udostępnij Marzec 16, 2011 Weź aplikacje z datasheetów i poskładaj w całość, przy okazji wzorując się na robotach z forum. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Kaytec Marzec 17, 2011 Udostępnij Marzec 17, 2011 http://www.kmitl.ac.th/~kswichit/LFrobot/LFrobot.htm Prościej się nie da. Na schemacie jest jeszcze at89c2051. Bez problemu możesz go zamienić attiny2313. Wyrzucając tylko kwarc oraz rezystory przy resecie. Pozdrawiam. ps. https://www.forbot.pl/forum/topics7/line-follower-line-follower-robot-vt613.htm Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Nawyk Marzec 17, 2011 Udostępnij Marzec 17, 2011 https://www.forbot.pl/forum/topics20/przepis-na-robota-w-pelni-programowalny-line-follower-vt2356.htm Masz tam opisaną budowę linefollowera krok po kroku. Nie musisz go budować, ale poznasz podstawowe problemy związane z budową. Jeśli upierasz się na Attiny, to obojętnie jaki schemat wybierzesz, musisz podłączyć czujniki przez komparator. Atmega8 pozwoli na ustawienie progu wykrywania linii programowo, odczyt przez ADC. A najsensowniejszym krokiem jaki w tej chwili powinieneś zrobić, to zacząć czytać i dopiero potem zadawać pytania. Schematów od groma jest w "Naszych sukcesach", mamy Ci je wszystkie podlinkować? Ogarnij się i zacznij samemu szukać! Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
[Herr Qrczak] Marzec 25, 2011 Autor tematu Udostępnij Marzec 25, 2011 Witam ponownie. Zrobiłem swój schemat na podstawie tego(poniżej) tylko pozbyłem się kilku rzeczy m.in. paru rezystorów... ➡️ ...no i mam pytanie czy 1) schemat jest dobrze zrobiony 2) bez tych paru rezystorów będzie ok ❓ Mój schemat: Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Robomaniak Marzec 25, 2011 Udostępnij Marzec 25, 2011 PIerwsze co mi sie rzuciło w oczy to brak rezystora 10k przy resecie i przy cny70 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Sabre Marzec 25, 2011 Udostępnij Marzec 25, 2011 [Herr Qrczak], coś ty naodstawiał? Diody IR pójdą z dymem jak je podłączysz pod zasilanie fototranzystory też. Te rezystory są potrzebne, ograniczają prąd lub tworzą dzielniki napięć. Weź się chłopie za naukę podstaw elektroniki. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
[Herr Qrczak] Marzec 25, 2011 Autor tematu Udostępnij Marzec 25, 2011 Sorki, poprawie. Robiłem to parę godzin i tak jakoś to wyszło. [ Dodano: 26-03-2011, 08:13 ] Poprawiłem. Wiem, że to(poniżej) jest dobrze: ➕ Ale czy można zamiast 6 rezystorów zastosować jeden ❓ : Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
pawel Marzec 26, 2011 Udostępnij Marzec 26, 2011 Nie, nie można nie wiem czy zauważyłeś, ale tak łączysz wszystkie sygnały z czujników razem, co jest głupotą. Pooglądaj inne schematy a zauważysz że nikt nie daje takich dużych kropek z + i -, jest to bardzo nieeleganckie rozwiązanie, popracuj nad estetyką schematu, bo jak masz to takie pomieszane, to się zaraz pogubisz. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
[Herr Qrczak] Marzec 26, 2011 Autor tematu Udostępnij Marzec 26, 2011 Nie, nie można nie wiem czy zauważyłeś, ale tak łączysz wszystkie sygnały z czujników razem Pod tym kątem nie popatrzyłem. Masz świętą rację. popracuj nad estetyką schematu To był mój pierwszy schemat więc trochę namieszałem. Jak będę miał czas i będzie mi się chciało to poprawię. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
mactro Marzec 26, 2011 Udostępnij Marzec 26, 2011 Ja bym na Twoim miejscu dodał jeszcze parę LEDów i może jakiś przycisk. Przydają się podczas testowania kodu. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
[Herr Qrczak] Marzec 26, 2011 Autor tematu Udostępnij Marzec 26, 2011 Ja bym na Twoim miejscu dodał jeszcze parę LEDów A w którym miejscu proponujesz dać LED-y ❓ i może jakiś przycisk Co miałby obsługiwać? Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
mactro Marzec 26, 2011 Udostępnij Marzec 26, 2011 A w którym miejscu proponujesz dać LED-y Gdziekolwiek jest wolne miejsce."]Co miałby obsługiwać? Nic konkretnego, po prostu czasem lepiej mieć niż nie mieć. Zwłaszcza, że o ile się nie mylę nigdy nie programowałeś, to może się przydać do testów. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Robomaniak Marzec 26, 2011 Udostępnij Marzec 26, 2011 "]Witam.Chciałbym zrobić LineFollower'a programowanego przeze mnie. Chcę użyć silników pololu HP. Na schemacie widzę mostek l293d który jest za słaby do silników pololu Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
[Herr Qrczak] Marzec 26, 2011 Autor tematu Udostępnij Marzec 26, 2011 mostek l293d który jest za słaby do silników pololu Więc co proponujesz? ps. Pod jakim względem będzie za słaby? Poboru prądu? [EDIT] Może użyć L298 ❓ Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź