Skocz do zawartości

W czym projektować konstrukcje mechaniczne?

Pomocna odpowiedź

Potwierdzam - Inventor 2008 działa pod XP. O nowszych nie mogę już tego powiedzieć, wiem jedynie, że na dwóch komputerach zwracają mi błąd, że jest błąd przy uruchamianiu.

Raczej nie można - żaden z tych programów wyżej wymienionych (SolidWorks, Inventor) nie jest darmowy, no chyba, że jesteś studentem, to jest jakaś możliwość ściągnięcia za darmo Inventora (legalnie), musisz sprawdzić na stronie autodesku.

Poszukaj sobie kursu Inventora (mojego autorstwa), masz tam wszystko co potrzebne na początek

Ja proponuje google sketchup zupełnie darmowy, intuicyjny. Problem w tym, że nie do projektowania bo brak przydatnych narzedzi (bawiłem się starą wersją, w nowej mogli dodać parę rzeczy). Natomiast jeśli zależy Ci na ogólnym zarysie jak to ma wyglądać to polecam.

Grafika SketchUp'a pozostawia może wiele do życzenia i nie ma takich możliwości jak 3ds Max ale jest bardzo intuicyjny. Również polecam tym którzy nie mają ogromnych potrzeb.

Osobiście nie rozumiem wykorzystywania Blendera/3dsMaxa/Sketchup'a przy budowie robota. Od "ogólnego zarysu" każdy ma coś takiego, jak wyobraźnia 🙂 Projektowanie 2D/3D jest po to, żeby uniknąć przede wszystkim "drobnych" błędów, kiedy okaże się, że np. śrubka od mocowania silnika uniemożliwi montaż czujnika. Albo, że nie doceniliśmy wymiarów akumulatora i nie mamy jak go zamocować. Te wszystkie rendery mają wg mnie takie samo znaczenie, jak obrazki z Eagle 3D - fajny bajer, ale zupełnie nieprzydatny.

Swoją drogą, ogarniam 3dsMax'a, kiedyś rozpracowałem blendera i jestem przekonany, że Inventor jest w zastosowaniach technicznych 100 razy bardziej intuicyjny i łatwiejszy w obsłudze.

Projektowanie 2D/3D jest po to, żeby uniknąć przede wszystkim "drobnych" błędów, kiedy okaże się, że np. śrubka od mocowania silnika uniemożliwi montaż czujnika. Albo, że nie doceniliśmy wymiarów akumulatora i nie mamy jak go zamocować.

Ja bym do tego dorzucił jeszcze, że kiedy chcemy zlecić wykonanie jakiegoś elementu, można wyeksportować go z programu CAM i mamy pewność że o ile został dobrze zaprojektowany to będzie pasował idealnie.

Od "ogólnego zarysu" każdy ma coś takiego, jak wyobraźnia 🙂

Z tym to bardzo różnie bywa.

Głównym plusem google SketchUp jest to, że jest darmowe(!) i mało waży. Jeśli ktoś ma możliwość kożystania z inventora/catii to dosyć oczywiste, że google SketchUp nie ma startu. Problem jest wtedy kiedy jednak takiej możliwości nie ma, a potrzeba modelowania w 3D zostaje.

No właśnie. Chodzi mi o dokładne zwymiarowanie i zaprojektowanie tego co chce budowac. Postaram sie o tego Inventora. Nawyk, moglbys mi podac link do tego tutorialu twojego autorstwa?🙂

[ Dodano: 12-02-2011, 18:31 ]

Ok już sobie poradziłem z Autodeskiem, jest opcja legalna dla studentow. 🙂 Dziekuje wszystkim za pomoc. 😉

W moim podpisie też znajdziesz 🙂 Czekam aż się uzbiera więcej części, żeby to wszystko potem masowo przenieść na diodę.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...