Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

GAndaLF polecasz napisać własną funkcję kodowania/dekodowania? W jaki sposób? Myślałem nad czymś w tym stylu. Wysyłasz 5 "pików" odbierasz 4 - jest przeciwnik. Nie jest to raczej funkcja kodowania/dekodowania, ale może by się sprawdziła. Wolałem także dwie Atmegi8, ponieważ programy byłby bardziej przejrzyste i uporządkowane 😉

Muszę to wiedzieć, bo po weekendzie wysyłam projekty Satlandowi. Problem tkwi w tym, że muszę jeszcze zaprojektować płytkę dolną.

program na pojedynczą atmegę z jakimkolwiek kodowaniem pisze się bardzo prosto. W przerwaniu od przepelnienia timera inkrementujesz sobie zmienne pomocnicze, jak potrzebujesz dluższego odczekiwania to dajesz warunek że jak przepełni się jedna zmienna to dopiero inkrementujesz inną. W ten sposób możesz stworzyć ogromną ilość zmiennych odmierzających czas w głównej pętli. Potem tylko dajesz warunek w głównym programie sprawdzający czy zmienna przekroczyła wartość. W ten sposób na jednym mikrokontrolerze masz bardzo przejrzysty i szybki program.

Jeżeli chodzi o sam sposób działania czujników to najlepsze rozwiązania są najprostsze. Pamiętaj, że przeciwnicy mogą nadawać na podobnej częstotliwości i jeśli czujnik odbierze jednocześnie twój sygnał i przeciwnika to nie zdekoduje go poprawnie, a informacja od kogo pochodzi sygnał nie jest ci tak naprawdę potrzebna zakładając, że nie odbierasz sygnału np. z innego ringu. Dlatego działanie typu wysyłasz kilka impulsów, jeżeli odbierzesz więcej niż jakaś mała liczba która może oznaczać niedokładność pomiaru - uznajesz że wykryłeś i atakujesz

• Lubię! 1

Samoróbką albo tanią ładowarką ze znanego portalu aukcyjnego 😉 Co do samoróbki to nie wiem czy zastosować tę od Sabre czy zbudować sensowną z ustawianiem prądu, banalcerem ogniw itd.

Projekt minisumo na ukończeniu dlatego nadszedł czas nad rozmyślaniem o ogumieniu kół. Przeczytałem kilka wątków i wiem, że najlepszy jest poliuretan, następnie silikon formierski.

Ze względu na budżet wybrałbym silikon, bo na allegro można dostać już od ~25zł / 250g. Myślę, że tyle spokojnie wystarczy i to na niejeden raz. Przechodząc do sedna. Jakimi parametrami się kierować wybierając silikon?

Oczywiście wybrałem kilka, które mnie zachęciły do kupna:

1) NAJLEPSZY SILIKON DO FORM 0,25KG - STANDARDOWY sprzedający: progmar_1

2) NAJLEPSZY SILIKON DO WYROBU FORM !!! sprzedający: Ships

3) NAJLEPSZY SILIKON DO WYROBU FORM !!! TWARDSZY sprzedający: Ships

Mam ten od progmara, normalnie wiążący (niebieski katalizator). Szczerze mówiąc spodziewałem się czegoś lepszego, chyba że moja forma była zbyt gładka, bo opony są z zewnątrz dość śliskie. Z reszta Bobby macał, a na pewno widział, prawdopodobnie potwierdziłby moje spostrzeżenia.

• Lubię! 1

Na koła się raczej nie nada - zbyt kruche, łatwo połamać przy jakimś uderzeniu. A już an pewno nie jest to dobry pomysł do minisumo.

KD93 pytałem się, ponieważ w Slayerze były felgi z PMMA 😉 Tak przynajmniej jest na filmiku jego twórców 😉

[ Dodano: 08-11-2011, 19:25 ]

Mam do was kolejne pytania:

1) Z czego polecacie wykonać formę do odlewania ogumienia?

2) Lepiej kupić (o ile nie zdecyduję się na wykonywanie na zamówienie) wałek poliamidowy o większej średnicy i mieć mniej silikonu, czy wałek o mniejszej średnicy i mieć więcej silikonu?

piotreks-89, to mnie zaskoczyłeś. Ale nie widzę sensu robić felg z plexy jesli można je zrobić z tworzywa, np. Poliamidu.

1) Na formę tworzywo na 100%. Bo musisz dopasować kapsel "na wcisk", przy alu będzie problem.

2) Coś pomieszałeś, większa średnica wałka - więcej silikonu. To zależy dużo od konstrukcji, od średnicy i ciężaru kół, ile to jest "więcej" i "mniej".

• Pomogłeś! 1

KD93 chodziło mi o to, że koła będą miały około 27-30mm średnicy. Jeśli kupię wałek 20mm to będę musiał odlać jeszcze 7-10mm silikonu. W przypadku wałka 25mm będę musiał odlać jeszcze 2-5mm silikonu.

piotreks-89, wiesz o tym, że jak kupujesz wałek jakiegoś tworzywa, to nie jest on taki idealnie okrągły, dodatkowo sama powierzchnia może być lekko pofalowana etc - to trzeba przetoczyć + otwór na wał.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...