Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

koszt silników z enkoderami to ~300PLN/szt

Gdzie udało Ci się je upolować za taką cenę? Silniki nowe? 🙂

Otrzymaliśmy oferty na silniki Faulhaber 1717T006SR + enkoder IE2-512 z dwóch źródeł (Faulhaber oraz Glockenankermotor) i cena jednej sztuki to ok. 150 EUR netto (+ przesyłka ok. 15EUR). Cena silnika bez enkodera jest dużo niższa i wynosi ok. 50 EUR netto. Zębatki będziemy wykonywać we własnym zakresie, ale myślę, że można uzyskać je bezpośrednio od producenta, ponieważ mają w ofercie również przekładnie.

Wprowadziłem was trochę w błąd, przepraszam. Oferta jaką ja dostałem to 150CHF i jakoś musiałem źle przeliczyć i wyszło mi 300pln.

Labirynt, no własnie to jest ból. Nikt nie wie jak będą wyglądały labirynty w Łodzi czy Wrocławiu.

Też, jako jeden z organizatorów, nie mogę jeszcze odpowiedzieć na to pytanie. Po wielu przemyśleniach skłaniamy sie ku labiryntowi 9x9 (jaki od wielu lat jest na Istrobot i który, w przeciwieństwie do 9x10, można pokonać na dokładnie tym samym programie co 16x16). W takim wypadku jako podłoże myslałem o jednym kawalku MDF lub wiórowej (180cm x 180 cm), więc uskoków być by nie było. Ale te ścianki, a przede wszystkim słupki... Cóż, szukamy, mam nadzieję, że labirynt będzie udany.

• 3 tygodnie później...

Otrzymaliśmy już silniki Faulhaber 1717 z enkoderami, które prezentują się następująco:

Projekt PCB ukończony, czekamy na labirynt oraz zębatki 😉

Silniki wraz z enkoderami (IE2-512) kosztowały nas ostatecznie ok. 700 zł za sztukę (dodatkowo bardzo wysokie koszty wysyłki - 300 zł). Same silniki bez enkoderów to koszt 56 EUR.

W załączniku dokumentacja silnika.

EN_1717SR_DFF.pdf

Treker wbrew pozorom jak podzwoniłem po przedstawicielach i popytałem to się troszku dowiedziałem 😉 Może i sample to nie jest opcja dla nas, ale jeśli zachowujemy przy tym rozsądek (nie sprzedajemy, wykorzystujemy, zamawiamy tyle ile potrzebujemy + jeden, dwa na zapas) to czemu nie 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...