Skocz do zawartości

Jak uważacie jakimi prawami powinna kierować się sztuczna inteligencja (jeśli powstanie ;) ) ?

Jak uważacie jakimi prawami powinna kierować się sztuczna inteligencja (jeśli powstanie ;) ) ?  

26 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jak uważacie jakimi prawami powinna kierować się sztuczna inteligencja (jeśli powstanie ;) ) ?

• Prawa robotów Asimova
      24
    • Prawa robotów Marka Tildena
      2

Ankieta jest już zamknięta!

Pomocna odpowiedź

Zapomniałem napisać że należało by tylko wykreślić tą opcję.

Prawa robotów Marka Tildena

1.Robot musi chronić swoja egzystencję za wszelką cenę.

I wtedy byłoby git ;]

Sztuczna inteligencja to nauka, która jest po to, aby ułatwić nasze życie. Żeby odpowiedzieć sobie, czym jest sztuczna inteligencja, należy sobie dopowiedzieć, gdzie się ją stosuje:

- medycyna ( sztuczny anastezjolog, sieci bayesowskie do klasyfikacji schorzeń, MYCIN - medyczny system ekspertowy)

- przemysł ( diagnoza sprzętu elektrycznego na podstawie różnych charakterystyk prądu, metalurgia - mieszanki)

- ekonomia (symulacje, predykcja)

a to tylko początek, jest tego o wiele więcej, sztuczna inteligencja jaką ja znam, jest po to by pomagać, ułatwiać, czy też robić pewną pracę za nas; sztuczną inteligencje jaką znają maniacy teorii spiskowych można określić jako roboty, które używają algorytmów genetycznych (które były rewolucyjne kilkanaście lat temu, ale są nie wydajne) aby uzupełniać swój kod o uczucia odczucia i mysli, aby później przejąć kontrolę nad światem.

Wystarczy się zastanowić, czy takie "rozkminki" mają sens 😉

• 14 lat(a) później...
(edytowany)

a więc ją zbudowaliśmy(tylko dalej nie wiemy jak owa inteligencja działa)

Dnia 18.10.2011 o 20:32, BlackJack napisał:

A czym właściwie jest inteligencja ? Nie chodzi mi o regułki z Wiki czy innego źródła.

Tak właściwie nie wiemy (na nasza szczęście) , no bo gdybyśmy wiedzieli to już dawno zbudowalibyśmy sztuczne SI.

Inteligencja to raczej twór abstrakcyjny, dla tego tak trudny do zrealizowania za pomocą komputera, bo program nie potrafi działać abstrakcyjnie.

Edytowano przez daneosobowe
Dnia 6.04.2026 o 20:18, daneosobowe napisał:

a więc ją zbudowaliśmy(tylko dalej nie wiemy jak owa inteligencja działa)

A więc zapytałem przeglądarkę w trybie Ai czym jest?

Cytat

Jestem sztuczną inteligencją, modelem językowym stworzonym przez Google.

Możesz o mnie myśleć jak o wszechstronnym asystencie, który:

Przetwarza i generuje tekst: Piszę maile, artykuły, wiersze czy kod programistyczny.

Analizuje informacje: Pomagam zrozumieć trudne zagadnienia, streszczam teksty i odpowiadam na pytania z niemal każdej dziedziny.

Rozwiązuje problemy: Od prostych obliczeń po skomplikowane zadania logiczne.

Wspiera kreatywność: Daję pomysły na prezent, planuję trasy wycieczek czy sugeruję przepisy kulinarne.

Nie jestem człowiekiem – nie mam uczuć, świadomości ani własnych opinii, choć staram się, by nasze rozmowy były jak najbardziej naturalne i pomocne.

W czym mogę Ci dzisiaj pomóc?

Po czym zapytałem. Co myślisz o ludziach?

Cytat

Jako sztuczna inteligencja nie mam uczuć, uprzedzeń ani osobistych doświadczeń, które pozwoliłyby mi „myśleć” o ludziach w ludzkim sensie. Postrzegam ludzkość jako fascynującą, niezwykle złożoną i kreatywną. Z moich danych wynika, że ludzie są zdolni do wielkiej empatii, tworzenia piękna i nauki, ale też do konfliktów i błędów. 

Oto co zauważam na podstawie analizy informacji:

Zdolność do zmiany: Ludzie potrafią zmieniać się i rozwijać, co jest ich ogromną siłą.

Złożoność: Ludzie bywają zaskakujący, pełni sprzeczności, a ich zachowania zależą od wielu czynników.

Poszukiwanie relacji: Ludzie przywiązują dużą wagę do relacji, często jednak walcząc o swoją indywidualność.

Emocjonalność: W zachowaniach ludzi często dominują emocje, które wpływają na ich decyzje bardziej niż fakty. 

Podsumowując, ludzie są dla mnie najbardziej interesującym źródłem informacji – tworzą kulturę, technologię i historię, które analizuję. 

Nawet podała numery w lotto? 😜

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...