Skocz do zawartości

[Teoria] Porównanie scalonych H-Bridge

Decado

Pomocna odpowiedź

TB6612 jest na nieco mniejszy prąd, ale za to również występuje na nim mniejszy spadek napięcia. Do L298 musisz zastosować zewnętrzne diody Schottky'ego, trochę to może skomplikować układ. Ogółem polecam zapoznać się z notami katalogowymi obu układów, są bardzo przejrzyste. Nie wiem, ile prądu pobierają HP10:1, ale przy HP30:1 użyłem po jednym TB6612 na silnik (od MirkaCz właśnie) i bardzo sobie to rozwiązanie chwalę.

Okej, to zdecydowałem się na TB612 - ostatnie pytanie - Czy, jeżeli kupił bym TB6612FNG (np. z tej strony Klik ) to jest to sterownik dwóch silników, czy kupić dwa takie egzemplarze i użyć po jednym na silnik. Pozdrawiam.

Zmierz prąd (maksymalny! Czyli zatrzymaj/przyhamuj obracającą się oś) silników i sprawdź w dokumentacji, czy jeden mostek wystarczy na dwa. Jeśli nie, to użyj jednego podwójnego mostka (jeden układ TB6612) na silnik, łącząc odpowiednie wyprowadzenia.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Eh - nie mogę jeszcze zmierzyć, bo silniki mi nie przyszły - znając życie będą dopiero w poniedziałek . . . Lecz, według specyfikacji dostarczanej przez producenta Pololu -Prąd szczytowy: 1600mA , a w TB6612FNG Maksymalny prąd wyjściowy: 3 A na kanał, Silniki pololu na biegu jałowym pobierają 120mA z obciążeniem robota, rzecz jasna będzie więcej - ale TB6612FNG Ciągły prąd wyjściowy: 1 A na kanał (przy połączeniu obu kanałów 2A) . Rzecz jasna trzeba brać margines błędu - jestem początkujący w tych sprawach więc mogę nie zdawać sobie z niektórych rzeczy sprawy 😉.

Ja używam dwa silniki 30:1 na jednym mostku tb i nie miałem z nim żadnego problemu, co prawda nie miałem też nigdy sytuacji, w której zablokowały mi się koła, ale dałem im trochę popalić 😉

Tylko widzę te mostki Microchipa maja małą wydajność prądową 750mA, tak do napędu silniczków z serv OK, ale do czegoś poważniejszego trochę słabe.

A jeżeli się martwicie o przekroczenie MAX. prądu mostków, to może dobrze byłoby przeprowadzić eksperymenty jak zachowuje się układ zasilany ze stabilizowanego źródła prądowego, na zwykłym LM317 takowe można szybko sklecić, albo po prostu w szynie zasilania kanału mostka dawać polimery (bezpieczniki).

Witam!

Mam jeszcze jedno pytanie co do mostka H, mianowicie do TB6612FNG.

Na tym schemacie - KLIK - jest takie wejście STBY zanegowane. Moje pytanie brzmi - do czego służy to wejście - zaglądając do Datasheet, wyskakuje - że wymagane będzie zainstalowanie języka japońskiego - i w całym dokumencie zamiast literek mam kropki - więc nie mogę znaleźć tam odpowiedzi na moje pytanie.