Skocz do zawartości

[Kurs] BASCOM - lekcja1-wstęp

Pomocna odpowiedź

ok polonista to ze mnie nie jest nie jestem najlepszy w tym mnie, tez denerwoja ludzie ktorzy pisza w stylu "Co tam pisze?" "Poszłem" "Tobom" a za swoje bledy przepraszam i co wiecej moge powiedziec to WYBACZCIE Sabre szanuje Cie i mam rade traktuj te forum tym bardziej wypowiedzi userow i ich samych z dystansem

Odpowie ktos na moje pytanie powyzej ?

Przecież daniel i ja już Ci odpowiedzieliśmy jak podłączyć procek do programatora.

• 4 miesiące później...

mam pytanie ja mam dosc stary komputer (wiekszosc czesci zintegrowanych) i mam takie wyjscie podobne do monitorowego ale tam pisze IOIOI A/1 i 2 taki sam tylko pisze 2 wie ktos moze do czego to jest??????

• 1 miesiąc później...
  • 2 tygodnie później...
  • 4 miesiące później...
Dzisiaj wieczorem mogę ci sprawdzić jak chcesz, bo teraz nie mam jak.

ed: z usbasp nie działa

Dzieki - wiec nadal bedzie trzeba z AVR DUDE wrzucac i fusy ustawiac.

Do fusów polecam avr burn-o-mat. Jest to graficzna nakładka na avrdude. Programować możesz USBasp'em, ustawionym w bascomie jako external programmer. Jeśli byłbyś zainteresowany, to mogę Ci napisać jak to zrobić, tylko daj znać. 😉

Do fusów polecam avr burn-o-mat. Jest to graficzna nakładka na avrdude. Programować możesz USBasp'em, ustawionym w bascomie jako external programmer. Jeśli byłbyś zainteresowany, to mogę Ci napisać jak to zrobić, tylko daj znać. 😉

bylbym bardzo wdzieczny. Poki co jeszcze nie mialem mozliwosci sprawdzenia 'w praniu' programatora bo wciaz czekam na PCB z AVT.

A plan mialem taki zeby pisac normalnie w BASCOMIE a potem hexa wrzucac za pomoca AVRDUDE-GUI. Fusy ustawic tylko za pierwszym razem - a konkretniej to zmienic mu tylko na zew. kwarc 8mhz.

Ustawiasz programmer jako external, na dole w zakładce other w linii program podajesz ścieżkę do avrdude, a w linijce parameter wpisujesz:

-p m8 -P com2 -c usbasp -E noreset,novcc -F  -U flash:w:{FILE}:a

gdzie -p to nazwa procesora, -P dowolny, bez tego raczej też działa, całą resztę zostawiasz bez zmian. Z {FILE} włącznie!

I polecałbym zamiast avrdude-gui jednak burnomata, bo ustawianie fusów jest tam bajecznie proste - po prostu zaznaczasz jaką chcesz częstotliwośc, a on zamienia to na hexy, po czym można zaprogramować fusy.

• Lubię! 1
  • 1 miesiąc później...
  • 1 miesiąc później...

Linki programatorow usbasp z tego forum wygasły, więc mam pytanie jaki najlepszy i w miare tani będzie taki programatorek?!

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...