Skocz do zawartości

[Dla początkujących] Akumulatory litowo-polimerowe, Li-po, Lipol - kompendium

Pomocna odpowiedź

Sory, że odświeżam temat

Tutaj jest full opis jakby ktoś ciekawy był.

Mam jeszcze pytanie odnośnie budowy lipo: mamy tu przykładowo akumlator gens ace 1800mAh i teraz lin1

link2

który opis jest prawdziwy ? 2s1p czy 2s2p ?

Jak wygląda połączenie wewnątrz 2s1p ? (Właśnie tego nie mogę jak dotąd nigdzie znaleźć)

us5f, czasami producenci łączą w jednym pakiecie akumulatorki równolegle np 2s2p po to żeby uzyskać 2x większy dopuszczalny prąd rozładowania mając ogniwa o mniejszej pojemności. Ale prawdę mówiąc pierwszy raz spotykam się z takim oznaczeniem na akumulatorkach modelarskich. Po co to pisać skoro ważne jest napięcie i to stąd wiadomo ile celi ma dany akumulatorek. A to czy ma połączone akumulatorki równolegle to tylko świadczy o jakości bo można wepchać 2 równolegle po 900mAh a można dać 1 1800mAh wyjdzie niby na to samo jeśli chodzi o pojemność, a prąd rozładowania teoretycznie będzie taki sam (oczywiście o ile akumulatorki będą wykonane w identycznej technologii). Jeśli połączy się równolegle dwa akumulatorki powiedzmy 1Ah 20C to wyjdzie nam akumulatorek 2Ah i 40C, i tak robią producenci, aby uzyskać wyższy prąd rozładowania.

Pytam bo kupiłem taki pakiet. W sumie u mnie ma oznaczenie 2s1p. Mam zamiar wykorzystać wtyczkę balansera do diagnozowania poziomu napięcia na każdej celi i stąd było moje pytanie odnośnie wew. poł. No ale w sumie nówka bateria powinna mieć brak/niewielką różnicy/ę pomiędzy napięciami ogniw,rzędu pewnie mV.

Diagnostyka raczej musi być, bo bateria ma zasilać helik, a wiadomo że w tych zabawkach łatwo całkiem rozładować baterię, a do pomiaru wystarczą 2 piny mikrokontrolera + odpowiedni dzielnik.

Tylko zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia właśnie tego połączenia jak ono wygląda ? Ładowarka widzi tylko 2 cele, czy jak to jedno dołączone równolegle zacznie być złomowe, to da się to wogóle wykryć ?

Ale czego dokładnie nie rozumiesz? Aku 2S1P jest prosty jak cep: masz dwa główne przewody prądowe - to dajesz do ESC, a na złączu balancera masz 3 kabelki: czarny minus (ten sam minus co główny czarny kabel minusowy), środek i czerwony plus (ten sam plus co główny czerwony kabel plusowy).

Nie potrzebujesz kontroli napięcia podczas latania heli*. ESC sam sprawdza napięcie aku. Jeżeli co kilka ładowań raz naładujesz z balansowaniem stosu, to wystarczy. Masz taką ładowarkę? Bo od tego trzeba zacząć. Tam wpinasz z boku to małe złącze z akumulatora, do głównych gniazd podpinasz główne przewody i tyle.

EDIT: * - w tym sensie, że tylko głupek lata do wyczerpania akumulatora bo to nie dość, że bardzo szkodzi samej baterii to jeszcze łatwo o kreta. No chyba że ktoś ćwiczy autorotację, ale na to są inne sposoby. Ustawiasz timer w nadajniku i lądujesz, proste.

ESC sam sprawdza napięcie aku. Jeżeli co kilka ładowań raz naładujesz z balansowaniem stosu, to wystarczy. Masz taką ładowarkę? Bo od tego trzeba zacząć.

Standardowy jakoś tej opcji nie miał / była wyłączona -> stockowa bateria przynajmniej raz z mojej głupoty została rozładowana < 3V.

Nie chce się czepiać, ale uC, a właściwie ADC wychwyci spadek napięcia na jednym ogniwie, a ESC już niestety nie.

Ładowarkę mam imax B6 mini. Z obsługą ładowarki jak dotąd nie miałem żadnych problemów.

Uczepiam się tego wew. poł., bo tak: 2S - mierzę napięcie na celi dolnej i całej baterii i mam oba napięcia. A tu 2S1P jak jest rzeczywiście 3 ogniwa to już nie wiem jak dokładnie rozróżnić - można tylko ogólnie tak jak w pierwszym wypadku czyli górne i dolne, a to dopięte równolegle to już nie wiem gdzie ono jest. Może go nie ma ? I wtedy problemu też nie ma.

Przecież 2S1P to dwa ogniwa szeregowo, razem typowo 7.4V. 3S1P to stos trzech ogniw szeregowo. Zdecyduj się. 3S1P ma większe złącze balancera (4-przewodowe) i wyciągnięte dwa skrajne i oba wewnętrzne punkty połączenia ogniw.

Akumulator nie rozjedzie się w czasie jednego rozładowania. Nie musisz kontrolować napięcia na każdej celi w czasie lotu. Nie spotkałem ESC przeznaczonego do LiPoli, który nie miałby w ogóle i nie miałby fabrycznie włączonej funkcji ograniczania mocy przy spadku napięcia. I tak normalnienie dopuszczasz do rozładowania do tego stopnia, bo te zabezpieczenia są ostatecznością. Lądujesz na timer w nadajniku, dużo wcześniej, albo - jeśli chcesz być świętszy od papieża - dodajesz układ nadzoru napięcia z bipczakiem mierzący napięcie całości.

No to po co jest to napisane 1P ? Przecież wszędzie pisze, że jak jest "P" to znaczy że jest cela połączona równolegle. No chyba, że wymyślono nowy standard: tylko gdy jest min. 2P to są 2 ogniwa dołączone równolegle.

Brawo za odkrycie Ameryki. Tak właśnie jest od zawsze: 1P to po prostu jedna cela, 2P to dwie równolegle. Czy to wreszcie wyjaśnia sprawę?

EDIT: I jeszcze jedno: akumulatory są łączone w stosy szeregowe takich samych typów i takiej samej liczby ogniw połączonych równolegle. Tak więc 3S2P oznacza 6 celi połączonych w stos o wysokości 3 i szerokości 2. Takie coś ma wtedy ok. 12V, dwa razy większą pojemność (liczoną w Ah) niż pojedyncza cela i złącze balancera 4-kontaktowe. Jednakże połączenia równoległe są rzadko stosowane, więc w większości przypadków spotkasz się wyłącznie z konstrukcjami xS1P.

Ameryki raczej nie odkryłem. Wystarczyło odpisać, że nie ma konfiguracji z 1 równolegle dołączonym ogniwem i po sprawie. Min. muszą być 2. Po prostu dla mojej dociekliwości oznaczenie 2S1P jest błędne, bo fizycznie mamy 2 a nie 3 ogniwa. I tyle w temacie.

Po prostu dla mojej dociekliwości oznaczenie 2S1P jest błędne, bo fizycznie mamy 2 a nie 3 ogniwa. I tyle w temacie.

Ale tego się nie dodaje tylko mnoży. Czyżby wzmianka marek1707 o 6-iu ogniwach w układzie 3S2P nic Ci nie rozjaśniła?

Chumanista, to są jakieś wymysły, nie ma czegoś takiego jak 2P2S. Połączenie pomiędzy równoległymi akumulatorkami musi być bo ono zapewnia większy prąd rozładowania i przede wszystkim równomierne rozładowywanie nawet w przypadku różnic między akumulatorkami połączonymi równolegle.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...