Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

spróbowałem poprawić :->

edit: ups, zauważyłem, że dalej ścieżka jest blisko wyprowadzeń silników (poprawiam)

poprawiłem:

I przysuń L1 bliżej procesora, C12 podobnie. Strasznie blisko masz pady R7 i R4, złącza silników również są niebezpiecznie blisko padów 293.

• Lubię! 1

Jest jakiś limit 'pomógł' na temat ? bo zapowiada się długi 🙂

edit: widzę błąd 😋 jeden rezystor nie jest podciągnięty do plusa... poprawiam

edit2:

mati 6 ścieżkę od tego 10 pinu L293D poprowadziłbym nie między padami, a pod rezystorem R5. Notabene dziwi mnie to, że stosujesz tak ogromne rezystory 😮 Ta ścieżka między pinami złącza IDC to niezbyt dobry pomysł. Zmieniłbym jeszcze ten stabilizator tak, żeby leżał na płytce 😉

Chodziło o miejsce, w którym dwie ścieżki pod złączem idc są blisko siebie, czy ogólnie o ścieżki w tym miejscu ? Poprawiłem tam trochę. Jeśli faktycznie to problem, to będę musiał dodać kolejną zworkę ( btw. jednej się pozbyłem). Znalazłem inną drogę dla tej nieszczęsnej ścieżki od mostka H, teraz jest daleko od scieżki z prądem dla silników. Rezystory faktycznie giganty... teraz to do mnie dotarło. Zmniejszyłem je trochę. Nie mam biblioteki do leżącego stabilizatora. Wiem, że mozna bez problemu znaleźć, ale w pierwszym projekcie zupełnie mi nie przeszkadza stojący. Położenie go wymagałoby znów kilku modyfikacji. Można zawsze spiłować ten szerszy fragment nóżek i wlutować go niżej.

Nie wiem czy Ty będziesz sam robić płytkę i w jaki sposób, ale pomiędzy nóżkami złącza programowania masz bardzo małe odstępy. Po drugie robisz warstwę polygon może Ci to utrudnić wykonywanie płytki. Kolejna sprawa to zworki 🙂 . Prowadzisz je pod kątem, jakim się da, w dodatku w niektórych miejscach masz zworkę pod rezystorem w innym miejscu widzę, że zworka zaczyna się w punkcie rezystora, jak ty to chcesz praktycznie rozwiązać - będziesz dolutowywać zworkę do nóżki rezystora? W niektórych miejscach masz "zagęszczenia" części a w innych "rozrzedzenia", co w konsekwencji powoduje, że elementy w jednych miejscach leżą blisko siebie a w innych masz niewykorzystaną powierzchnię.

• Lubię! 1

Widzę, że chyba lepszym pomysłem będzie zaprojektowanie nowej płytki wraz z waszymi radami i umiejętnościami zdobytymi przy tworzeniu tej. Niestety w tym tygodniu mam dużo rzeczy na głowie i dopiero w weekend znajdę na to więcej czasu.

mati 6 staraj się prowadzić ścieżki jednej grubości, pod jednym kątem i (w miarę możliwości) w stałych odstępach. Może nie wpływa to jakoś specjalnie na pracę układu, ale poprawia w znacznym stopniu estetykę.

Myślę, że ścieżki grubości 24 milsów dla elementów pobierających mniej prądu i ścieżki 32-40 milsy/ów w miejscach gdzie wymagany jest większy prąd 😉

Notabene polecam szukać w wyszukiwarce Eagla, bo jest bardzo intuicyjna. Wpisz *78*05* i na pewno znajdziesz ten stabilizator w obudowie TO220 leżącej 😉

Ja proponowałbym jeszcze podnieść odbiornik podczerwieni, bo teraz jest na leżąco – będzie lepszy zasięg i właściwie odbierzesz sygnał z każdych stron.

• Pomogłeś! 1

A da się jakoś powiększyć/pomniejszyć pola lutownicze pojedyńczych elementów?

Prowadzenie ścieżek między pinami atmegi8 raczej nieuniknione, więc dla komfortu można by je jeszcze delikatnie pomniejszych - w końcu i tak nóżki są cienkie ( podstawek też). No i do tego trzeba ścieżki 16mils (24 to już ryzyko, i to z małymi padami Uc nawet)

Jeśli chcesz pomniejszyć lub powiększyć pady musisz edytować bibliotekę - warto to zrobić, bo jedne elementy są tak zaprojektowane, że po wywierceniu dziurki zabrakłoby miedzi 🙂.

Ja na twoim miejscu nie prowadziłbym pomiędzy pinami układu ścieżek, bo to nie jest skomplikowany schemat 😉.

• Pomogłeś! 1

Robisz kopię biblioteki, której pady chcesz powiększyć (np. atmel.lbr kopiujesz i zmieniasz nazwę na inną, nie wiem... atmel_wielkie_pady.lbr) - tak dla bezpieczeństwa, żeby potem móc wrócić do punktu wyjściowego. Otwierasz plik z bibliotekami (File -> Open -> Library -> stara biblioteka lub nowa kopia, jak wolisz).

Naciskasz guzik ULP, wybierasz skrypt change-pad-in-lbr.ulp. Zmieniasz, co chcesz.

"OK".

• Lubię! 1

Ja edytuję zawsze bibliotekę w edytorze - mogę wtedy swobodnie zmieniać kształt padów szerokość, szerokość dziurki w padzie. Jeśli chcesz już prowadzić ścieżkę pomiędzy padami możesz pomniejszyć tylko te pady, pomiędzy którymi przechodzi ścieżka a pozostałe zrobić większe. Tak jak pisał Nawyk warto zrobić kopię biblioteki.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...