Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Teraz powiedz, że chcesz robić na tym Mini Sumo i zbudować to w oparciu o układ DIP ?

To będzie ci to wyglądać jak super kanapka Shagiego z ScoobiDoo.

Zamieniłem procka na Atmege32A-au bo zabrakło mi pinów i dodałem czujniki CNY70.

Obrazek

1. LEDy źle podłączone - brak im rezystorów i podłączyłeś je do Vcc, a nie GND (przy takim kierunku jak na Twoim schemacie).

2. przyciski źle podłączone - ten mikrokontroler nie ma rezystorów pull-down. Jak ustawisz na nich zero logiczne na wejściu?

3. Na każdy pin Vcc zasilania daj osobny kondensator filtrujący: https://www.forbot.pl/forum/topics20/dla-poczatkujacych-zaklocenia-w-pracy-mikrokontrolerow-poradnik-praktyczny-dla-robotykow-vt6913.htm

4. brak filtrowania zasilania mostków H.

A tak w ogóle po co 4 LEDy (pomijając że źle podłączone) i aż 5 przełączników ? Jeżeli LEdy mają coś sygnalizować to zastanów się czy zamiast 4 nie dać sobie jednej np. dwukolorowej.

Z tymi przyciskami nie wiem naprawdę po co ci ich tyle ?

Jeżeli LEdy mają coś sygnalizować to zastanów się czy zamiast 4 nie dać sobie jednej np. dwukolorowej.

I co to zmieni? 🙂

No właśnie nie wiem po co mu tego tyle ? A co zmieni jedna LEDKa zamiast dwóch, w sensie wizualnym.

Ilość potrzebnych pinów nadal będzie taka sama po co więc zmieniać?

Teraz powiedz, że chcesz robić na tym Mini Sumo i zbudować to w oparciu o układ DIP
Zamieniłem procka na Atmege32A-au

Czyli w obudowie TQFP.

Z tymi LED'ami to nie wiem co mi się stało?! Fail na całej linii.

Sugerowałbym zastosowanie wyłącznika 😉 I C przy sharpach zamień na 0,1uF. I popraw pullupa przy microswitchach, masz tam piękne zwarcie.

1. OK

2. Oj koszmarek z tego zrobiłeś - dlaczego zwarłeś oba wejścia - zastanów się jak te przyciski mają działać osobno. Dodatkowo po co rezystor pull-up zewnętrzny - wystarczy włączyć wewnętrzny.

3. OK

4. nie zrobiłeś nic ...

Nie spiesz się, lepiej wolniej, ale dokładniej.

Sugerowałbym zastosowanie wyłącznika

coś w tym jest 😃

I C przy sharpach zamień na 0,1uF

Jesteś w stanie to jakoś uzasadnić? Bo wg Botlandu (który pewnie ma dane od producenta) powinien być 1uF.

Pewnie należałoby sprawdzić, czy Botland ma dane od producenta. Nie ma - na stronie KoNaRu jest 1uF. W DS jest 0,1uF. Wcześniej dawałem 1uF, działało, ale po co, prościej wrzucić ceramika 100nF.

Za małe rezystory przy diodach. Liczą spadek napięcia na diodach 0,6V, masz: 4,4V / 200R = 0,022A.

Trochę za dużo na wyjście uC. Zwiększ rezytory, teraz diody i tak nie potrzebują dużego prądu, dobrze świecą już przy kilku mA.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...