Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

ps19 lepiej poustawiaj każdą parę odbiornik/nadajnik IR w identycznych odległościach. Poza tym wydaje mi się, że lepiej tą diodę IR znajdującą się w prawym dolnym rogu przesunąć "do wewnątrz" (zamienić miejscami z TSOP'em). Jesteś pewien, że chcesz używać tych ogromniastych odbiorników? Są na prawdę pokaźnych rozmiarów, a w podobnej cenie masz dostępne odpowiedniki mniejszych rozmiarów.

• Lubię! 1

Mam te odbiorniki i nie są zbyt duże.I wydaje mi się, że czym większa soczewka tym lepiej - skupia więcej promieni.

Ostateczne wersje płytek

Diody będą leżeć ale obudowa będzie około 1,5 cm dłuższa dłuższa. więc na pewno się zmieszczą.

W poniedziałek planuje wysyłkę płytek do Satlandu, więc wszelkie sugestie mile widziane. 😎

Obudowa 75 %

• 1 miesiąc później...

Od czego mogły eksplodować kondensatory tantalowe 22uF przy mostku.Wykluczam zwarcie , przeciążenie.

Od czego mogły eksplodować kondensatory tantalowe 22uF przy mostku.Wykluczam zwarcie , przeciążenie.

Od parametru napięcia do jakiego były wyprodukowane vs napięcie jakim je traktujesz.

A na jakie były napięcie?

7,48V a wytrzymałość 25V, także dużo mniej od dopuszczalnego.

Mam taki o to problem, że podczas wylutowywania mostka (Przylutowałem na odwrót) uszkodziłem kilka ścieżek i nie za bardzo wiem jak to naprawić.

Myślałem o przylutowaniu cienkich drucików, ale nie wiem czy to dobry pomysł.

Zdjęcia jak to wygląda:

Druciki to nie najgorszy pomysł. Sam niedawno miałem podobny problem (zamiana ścieżek) i właśnie tak go rozwiązałem.

Nie wiem jak iest u ciebie bo nie mogę zobaczyć zdjęcia ale jeżeli ścieżki nie będą zbyt blisko to bez problemu.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...