Skocz do zawartości

[Kurs] Turbinki - napędy tunelowe w robotyce. Część 2 - uruchomienie napędu

Pomocna odpowiedź

A masz pomysł jak to dokładniej z wagą połączyć? Odwrócić ciąg i po prostu "pchać" wagę?

Bardziej myślałem żeby przekręcic po prostu turbine o 180 stopni + jakiś statyw. Czyli teraz łopaty będą znajdować sie na górze. Twój pomysł też jest dobry aczkolwiek nie wiem czy wtedy nie spadnie sprawność (wydaje mi sie, że łopaty krecąc sie w jedną strone nie będą dawały takiego samgo ciągu, jak gdyby kreciłyby sie w przeciwnym kierunku)

EDIT:

a jednak myliłem sie:

(proponuje ściszyć głosniki 😃:D)

tutaj widać ze turbina zamontowana jest tak samo jak w LF. Chodz ja dla pewności bym to jednak sprawdził.

Spróbuj położyć na wagę jakiś płaski ciężar i o wadze większej niż 0.5 kg. Może to być np kilo mąki w pudełku po butach. Połóż robota na tym pudełku, włącz turbinkę i spróbuj podnieść robota za środek tj. za tunel turbiny i sprawdź jak zmienia się wskazanie wagi. Pamiętaj o bezpieczeństwie, jeśli uznasz ze może coś się stać to zmień punkt w którym podnosisz robota lub przerwij eksperyment.

Co do filmiku to jest znacząca różnica miedzy takim zamocowanie, a mocowanie w LF. Wysokość turbiny od podłoża ma znaczenie przy LF.

Ja chce sie tylko dowiedzieć jak wygląda charakterystyka PWM(ciąg), a to co mówisz może skończyć sie urwaniem turbiny 😃. Teraz przyszedł mi do głowy pomysł aby polożyc LF'a na wadze ale odwróconego.

Ale co Ci da odwrócony LF? zmierzysz nacisk wylatującego powietrza, które nie ma nic wspólnego ani z ciągiem turbiny ani z siłą jaką robot przysysa się do podłogi.

Jak zmierzyć ciąg jako taki jest na filmie 3 posty wyżej. Jeśli chcemy znać faktyczną siłę z jaką robot dociska się do podłoża, możemy albo zastosować metodę z przysysaniem jakiegoś ciężaru, choć to nie będzie specjalnie precyzyjne, albo zmontowac jakąś konstrukcję, w której pkty podparcia robota naciskają na wagę, ale powierzchnia do której się przysysa jest niezalezna od wagi. Prościej byłoby podeprzeć robota i sprawdzić jak mocno przyssie wagę, ale wagi mogę nie pokazywać prawdy przy ciągnięciu szalki w górę.

Hmm, moja najtańsza w sklepie waga kuchenna ma płaski "blat" i pokazuje wartości ujemne - może dałoby się po prostu zbliżyć taką turbinę na jakimś stelażu w odległości tych paru mm i obserwować wskazania?

Nawyk - że pokazują to wiem, zastanawiam się tylko czy poprawnie, nie są raczej kalibrowane na działanie w takiej formie. Jeśli wartości byłyby poprawne taka metoda byłaby chyba najprostsza.

Fakt, nie wiem o czym myslałem pisząc tamte bzdury, sam kilka postów wyżej napisałem, że to było by błedem 😃, po raz kolejny powtarzam, że nie zalezy mi na zmierzeniu "przysysania" tylko na ciągu 😃

Na HK piszą:

@ 7.4v

Current: 5.2A

Thrust: 66g / 2.33oz

Power: 38.5W

@ 8.0v

Current: 5.7A

Thrust: 72g / 2.54oz

Power: 45.6W

Myślę że bardziej należało by zmierzyć jaką siłą przysysa się robot, bo to ciąg nie przy wolnym przepływie przez turbine tylko nieco przytłumionym.

• 4 tygodnie później...
A masz pomysł jak to dokładniej z wagą połączyć? Odwrócić ciąg i po prostu "pchać" wagę?

Jemu chyba chodziło o wykres F(ciągu)=f(PWM) - da się to łatwo zrobić za pomocą dźwigni.

Oto pożyczony obrazek takiego ustrojstwa do badania ciągu:

s07f.jpg

Zdjęcie użytkownika Ładziak z http://www.rcclub.eu/

Komentarz dodany przez: Sabre

• 3 tygodnie później...

Witam

Mam takie może trochę głupie pytanie ale kto nie pyta ten nie wie 😃

Jak podłączacie taką turbinkę i regulator w eaglu na schemacie tak aby potem w pliku board były obrysy turbiny wraz z wyprowadzeniami do połączenia regulatora ??

Ma ktoś może taką bibliotekę ?

*z tymi obrysami chodzi mi o takie jak np.do silników pololu 😃

pozdro Fajny artykuł pomocny dla początkujących już prawie wszystko się rozjaśniło 😃

Nie ma takich bibliotek. Ja stosuje pola lutownicze rozmieszczone w odpowiednich miejscach + rysuję na odpowiedniej warstwie obrys turbiny do wycięcia. Podejrzewam, że inaczej raczej nikt nie robi 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...