Skocz do zawartości

Budujemy Diodika - pierwszego wspólnego robota!

Pomocna odpowiedź

Ok rzeczywiście nie doczytałem ale i tak nie logiczne jest to, że nie

powstał nowy temat a rozmowa toczy się dalej w tym gdyż może to ludzi

wprowadzać w błąd. Nie wszystkim chce się czytać wszystkie posty od początku po kolei. 😉

Ok, postanowiłem zrobić tak jak było w założeniach, zaprojektowałem nową płytkę główną, jest na niej m16. Mam jeszcze sporo czasu na projektowanie (jestem u brata ciotecznego, czyli nie mam sprzętu), więc mogę jeszcze przerobić/zrobić bardzo dużo. Mam taki pomysł, żeby moduły podłączało się do złącz, ja proponuje 5 pinowe złącza, 3 piny procka, +5V i GND (chyba tyle wystarczy, do czujnika odbiciowego, czujników linii i światłoluba z odbiornikiem podczerwieni na jednej płytce), piszcie swoje propozycje, oczywiście przemyślane, nie wyskakiwać mi tu z programatorem USB jako moduł lub sterowaniem przez Bluetooth, chodzi mi o coś co mogłoby się przydać w takim robocie, żeby był uniwersalny.

Może jakieś serwo z chwytakiem? Wtedy np. jak robot dojedzie do poziomej linii zamyka chwytak i zaczyna wracać.

Równie dobrze może zaświecić diodę po dojechaniu do linii, po co robot ma posiadać coś bardzo skomplikowanego mechanicznie, co ma służyć tylko i wyłącznie do sygnalizacji linii.

Nie przesadzajmy, robot dla wszystkich musi być jak najprostszy i jak najtańszy do złożenia. Ewentualnie można umożliwić rozbudowę robota za pomocą wyprowadzonych złącz o bardziej skomplikowane moduły dla bardziej zaawansowanych w elektronice osób. Kuba z tego co widziałem silniki micromotor'a nie są już dostępne na stronie bajana, aktualnie jest tam jakiś zupełnie inny silnik.

Nie chodzi o sygnalizację linii, tylko o przenoszenie przedmiotów - na końcu linii może stać np puszka i on ma ją przynieść.

Swiatłolub, linefollower i omijanie przeszkód to chyba najpopularniejsze funkcje. Ew. można by dać podanie za dźwiękiem, ale to może być już bardziej problematyczne do zrobienia.

Uważam że w takim robocie powinny być:

-silniki sterowane PWM

-czujniki oparte na przełącznikach

-czujniki analogowa (np. czujnik lini, światła)

-diody

Przy takim wyposażeniu będzie można napisać całkiem ciekawy program, obsługujący większość peryferiów mikrokontrolera.

-silniki sterowane PWM

-czujniki oparte na przełącznikach

-czujniki analogowa (np. czujnik lini, światła)

-diody

Właśnie tyle jest, tylko czujnik nie jest oparty na przełącznikach tylko na podczerwieni.

Nie wiem tylko, czy m16 to nie za dużo. W m8 mam 3 wyjścia (I/O, I/O, I/O, +5V, GND), tyle wystarcza do czujników, a jeszcze mam 2 piny wolne + ewentualnie piny od wejścia programatora.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...