Skocz do zawartości

Budujemy Diodika - pierwszego wspólnego robota!

jamtex

Pomocna odpowiedź

To ma być prosty robocik, wyświetlacz z góry odpada. Klawiaturka to samo, przecież jest odbiornik podczerwieni, a w pilocie jest mnóstwo klawiszy. Z enkoderami nigdy się nie bawiłem i jakoś nie mam chęci dawać tego w tym robocie, czujnik koloru pozostawię bez komentarza.

Co do wyświetlacza to się zgadzam co do klawiatury to wystarczą 3 przyciski do wybierania trybów pracy

enkoder to taki zliczający obroty kół tzn cała tarcza czarna z białym paskiem.

a czujnik koloru to dioda RGB + fotorezyskor. Dioda świeci po koleji R, G, B a procek odczytuje z fotorezystora wynik 😃

Co do wyświetlacza to się zgadzam co do klawiatury to wystarczą 3 przyciski do wybierania trybów pracy

enkoder to taki zliczający obroty kół tzn cała tarcza czarna z białym paskiem.

a czujnik koloru to dioda RGB + fotorezyskor. Dioda świeci po koleji R, G, B a procek odczytuje z fotorezystora wynik 😃

Nie będę dawał żadnej klawiatury, jest tylko jeden przycisk i odbiornik podczerwieni.

Ja dobrze wiem, co to jest enkoder, nie musisz mi tego tłumaczyć. A co do tego czujnika RGB - pomysł wydaje mi się że jest zupełnie nietrafiony, czujnik na takiej zasadzie nie będzie działał, przecież np. czerwona przeszkoda nie odbije tylko czerwonego koloru diody. A poza tym do czego coś takiego miałoby służyć?

Już skończyłem projektować płytki, robot będzie zasilany 6 akumulatorkami AAA (wybrałbym li-iony albo li-pole ale AAA są najłatwiej dostępne) będzie miał 2 koła + 1 wolne, konstrukcja będzie z laminatu i tulejek dystansowych. Procek to M8 (nie chciałem przesadzać) i są 3 wyjścia na oddzielne moduły, w każdym wyjściu są 3 wejścia/wyjścia procka, +5V i GND, 2 takie wyjścia mają ADC (LFR i światłolub) a jedno standardowo I/O (detektor przeszkód). Mostek to L293D. Projektowałem wszystko tak, żeby było tanie i łatwo dostępne, wszystko będzie dostępne w TME, oprócz silników (micromotor'y)

a czujnik koloru to dioda RGB + fotorezyskor.
A co do tego czujnika RGB - pomysł wydaje mi się że jest zupełnie nietrafiony, czujnik na takiej zasadzie nie będzie działał, przecież np. czerwona przeszkoda nie odbije tylko czerwonego koloru diody.

Co się nie da wszystko się da 🙂

Będzie działać tym bardziej, że pomysł nie jest nowy i już widziałem takie

czujniki działające na tej zasadzie i wszystko jest ok. Na pewno wykryją

kolory podstawowe tzn. czarny, biały, zielony, czerwony, niebieski. Po zastosowaniu

ADC można się pokusić także o wykrywanie innych odcieni.

Nie chodzi o to, że czerwona przeszkoda odbija tylko czerwień ale o to, że czerwień

jest odbijana najmocniej ze wszystkich kolorów tzn. przy włączeniu czerwonej diody

przed czerwoną przeszkodą rezystancja fotorezystora będzie najmniejsza ( mniejsza niż

dla koloru zielonego i niebieskiego ). Zapamiętują tą rezystancje ( napięcie przez ADC ) dla poszczególnych kolorów mamy możliwość rozpoznawania ich. Oczywiście liczba kolorów nie może być nie wiedzieć jak wielka np. przy 100 kolorach mogą być problemy spowodowane wpływem światła zewnętrznego, rozrzutem parametrów, niedokładnością pomiaru, etc. ale widziałem takie czujniki gdzieś na necie

typu home made mogące rozpoznać np. 8 kolorów.

Czarny to wiadomo praktycznie nie odbija żadnych odcieni a biały prawie wszystkie tak samo mocno.

Największy problem będzie powodowała odległość od obiektu ponieważ ze zmianą odległości ilość światłą odbitego docierająca do fotorezystora zmienia się, podobnie rzecz

ma się ze zmianą światła otoczenia.

Problemy są ale da się je rozwiązać kolor można mierzyć tylko przy ustalonej odległości

o której informacje da nam dalmierz natomiast światło otoczenia no cóż można by spróbować eliminować modulując światło diody i odcinając składową stałą.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Może np. wjeżdżać na przeszkodę (zwykła krańcówka jako czujnik zbliżeniowy), sprawdzać jej kolor i podejmować odpowiednie decyzje. Tylko po kiego grzyba takie coś w robocie dla początkujących? To ma być proste i uniwersalne, więc nie przesadzajmy bo zaraz ktoś tu z systemem wizyjnym wyskoczy..

Ja nie wiem po jakiego grzyba ale

chciałem napisać, że to działa i nie jest

to rozwiązanie nie mające szans powodzenia.

Ale jak już mamy się zastanawiać po co to

to tak jak powiedział Nawyk do podejmowania

decyzji w zależności od przeszkody, to chyba

jedyny sensowny pomysł i przy okazji

dodatkowy bajer.

I do czego miałoby to służyć? W robocie który robię są czujniki linii, dość dobry czujnik odbiciowy i fototranzystory do światłolubienia, ale chyba to ostanie wymienię na coś innego. Nie wiem po co w takim robocie miałby być taki czujnik koloru, moim zdaniem to byłby zupełnie nieprzydatny bajer, zamiast tego można zrobić coś o wiele lepszego. W tym robocie na 100% nie będzie czegoś takiego.

To to ma być w końcu pierwszy wspólny robot czy robot dla początkujących ?

Bo już się pomieszałem poza tym dlaczego to się nazywa wspólne skoro

jedna osoba ma tu władzę absolutną i sama decyduje co ma robot mieć a czego nie ?

Elektryk0, przeczytaj temat w całości 😉

To była wspólna inicjatywa, później umarła, a teraz mskojon napisał tylko:

Mam zamiar wykonać coś podobnego na konkurs, już praktycznie skończyłem projektowanie, jest to prosty robocik, starałem się, żeby można było go zbudować z łatwo dostępnych i tanich rzeczy, jak na razie posiada on czujniki linii, czujnik odbiciowy i odbiornik podczerwien...

Więc teraz rozmowa toczyła się na temat jego konstrukcji konkursowej 😉