Skocz do zawartości

Budujemy Diodika - pierwszego wspólnego robota!

jamtex

Pomocna odpowiedź

Czy wy wiecie jakie silniczki idzie kupić za 50zł?!

Za 50 zł to można i kupić malucha na chodzie który będzie nam służył wiele lat... 😋

Kwestia ze nie każdy na takiego trafi.

A tu chodzi o coś jak rozumiem co będzie łatwe do zdobycia w różnych miejscach polski (świata?) a serva jakby nie patrzyć w różnych modelach można kupić wszędzie lub prosto zamówić (2s w google...).... jak ktoś na narzeka ze drogo-można kupić taniej - używane, spalona elektronika itd (na allegro sporo, zwłaszcza gdy zamykają jakąś modelarnię)

Trudno było by opatentować inny gotowy zamiennik - silnik z przekładniami - z którego wykonaniem poradzi sobie każdy niezależnie od umiejętności. Obstaję przy serwach podsumowując.

Popieram również 2+1 i konstrukcję z laminatu.

W każdym wypadku można zaznaczyć ze "musu nie ma" - nawet ceni się oryginalność - ktoś nie chce serv ? niech przedstawi zamiennik, ktoś nie chce laminatu ? niech robi z plexi i to opisze... itd

Całość pomysłu co najmniej ciekawa. Postaram się pomagać moją skromną wiedzą i środkami ;]

Serwa to koszta rzędu 50zł (2 sztuki) w wersji super extra dziadostwo, przy którym pękają orczyki i się po prostu wszystko pier***i.

Mam serwa za które właśnie tyle dałem. Są mocne nic się w nich nie psuje, korzystam z nich od roku. To niema być jakaś profesjonalna konstrukcja, tylko coś dla początkujących.

Serwa mają jeszcze taka przewagę, że są proste w montażu.

A gdyby użyć microserw (bo robot będzie mały), to wyjdzie nawet koło 18zl za serwo 😉

Pozdrawiam

Tak, ale nie każdy ma taki luksus, by se kupić wszystko w swoim mieście. Co by nie powiedzieć elektronika to bardzo dogie hobby. Ja jeżeli zechcę zamawiać wszystko to wyjdzie tak:

1 sklep plexi/laminat koszt + 10zł przesyłka

2 sklep serwa koszt + 10zł przesyłka

3 sklep elektronika koszt+10zł przesyłka.

Na tej zasadzie przesyłki wychodzi 30zł. Według mnie trzeba szukać czegoś między nami by pozbyćsię tych przesyłęk, co naprawdę jest irytujące, gdy robot to góra 100zł, a przesyłka 30zł. Promocja +30% do wszystkiego.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

1 sklep plexi/laminat koszt + 10zł przesyłka

2 sklep serwa koszt + 10zł przesyłka

3 sklep elektronika koszt+10zł przesyłka.

Trochę namieszałeś.

Koszt przesyłki serw to 5-7zł, a laminat można kupić razem z elektroniką, więc przesyłka z 8zł.

Razem przesyłki max 15zł.

Poza tym koszt budowy robota ma wynieść 100zł, a przesylłki to już chyba co innego, prawda?

Jak ktoś sobie zażyczy wysyłek kurierem to mu i to 100zł, na wysyłki nie wystarczy.

Wydaje mi się, że projektu Diodika nie musimy ograniczać do jedynego słusznego rozwiązania 🙂 Zakładamy, że będzie to konstrukcja jeżdząca na kołach i tyle. Jeden wykorzysta do tego serwa, inny silnik z przekładnią, a trzeci sam zmajstruje przekładnie. Chyba o to chodzi, żeby pomimo wspólnej koncepcji każdy Diodik był unikalny?

misiek1994: Niestety, pewne założenia trzeba przyjąć. Gdybyśmy się ograniczyli tylko do tego, co każdy na pewno ma pod ręką, to mogłoby się okazać, że zostaje klej i tektura.

Nikt nie powiedział, że to hobby jest tanie. Tak to już jest w życiu, wszystko kosztuje. Ale faktem też jest, że przy odrobinie pomysłowości sporo można uzykać naprawdę niskim kosztem.

Nie chcesz płacić za wysyłkę? Przeznacz pieniądze na bilet i wybierz sie do większego miasta (oczywiście robiąc wcześniej rozeznanie) i zrób zakupy, albo namów jakiegoś kolegę, żeby też zbudował robota. Możecie wtedy razem zamówić części i podzielić się kosztami. Możliwości jest sporo 🙂

Proponuje wykonać uniwersalną elektronikę, zawierającą:

-mikrokontroler

-mostek-H np.l293d (tani i dostępny)

-wyjścia do podłączenia serwomechanizmów(w tedy można by zrobić manipulator)

-wejścia czujników

-dodatki w stylu diod i brzęczków piezo

Wszystkie złącza nisko prądowe można wykonać jako złącza piniowe i łączyć je przy pomocy przewodów. Takie rozwiązanie jest wykorzystane w płytach do kursów BTC. Przewody te można zrobić samemu koszt mniej więcej 50 groszy za sztukę.

Kolejne podsumowanie:

1. konstrukcja z laminatu

2. napęd - przerobione serwa (lub dowolne inne rozwiązanie, np to które proponuje w swoim artykule)

3. elektronika: mikroprocesor, mostek H, wejścia/wyjścia wyprowadzamy na złączkach, złącze do podpięcia programatora.

Budujemy ogólną koncepcję robota, ale niech każdy nada mu indywidualny charakter.

Zbudujmy platformę sprzętową, którą będziemy mogli później wspólnie dalej rozwijać, pozostawiając jednak niezmieniony rdzeń.

Trochę offtopic, ale o kosztach:

zabrałem się właśnie za Bascom'a, do celów testowych używam avt 3500. Koszt zakupu w sklepie AVT:

- 22,00 zł sama płytka

- 140,00 zł płytka + elementy

- 194,00 zł gotowy uruchomiony zestaw

- 106,00 zł - gotowy uruchomiony zestaw ale kupowany na allegro (ktoś składa i sprzedaje prawie 90,00 zł, taniej niż producent 🙂

- zmontowałem go sam z kupionych części w "elektroniku" i kosztował mnie 85,00 zł + 1 godzina pracy przy lutowaniu

Dlaczego o tym pisze? Ponieważ jest to "prawie" to o co nam chodzi, gdyby odjąć cenę wyświetlaczy i w sumie drogiej płytki (czyli 20,00+7,00+22,00) to elektronika kosztowała 36,00 zł !

Do tego mostek H za 2,50 zł, serwa za 46,00 zł i mamy koszt ok 80,00 zł.

Czyli na obudowę i ewentualne "dodatki" pozostaje 20,00 zł. Jak dla mnie całkiem sporo 🙂

Jeszcze można dodać taki bajer jak programowanie przez USB - wystarczy zaprosić do tego programator USBasp.

Budujemy uniwersalnego robota czy programator na kołach?

To ma być robot dla początkujących. Można zrobić programator USB na osobnej płytce, do rozbudowy.

Można by zamocować do robota płytkę prototypową. Będzie łatwo robić testy np.czujników, albo dołączać własne elementy.

ja proponuje zrobic kilka artykulow z kilku czesci programowanie>tworzenie robota tak aby "dac wędke a nie rybe" ! aby ten kto robi tego robota wiedzial jak go rozbudowac i mogl pisac i ulepszac skrypt

A ja wam powiem że to sie nie uda 😃

Co innego pracować w grupie ale na żywo a co innego tak przez neta...

Co racja to racja 30 min tlumaczenia przez internet (+ to jak ktos tlumaczy i jak odbiorca rozumie) to chwila w rzeczywistosci.

Ale w jakims stopniu mozna i warto probowac 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.