Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Tolo, dajesz zbyt małe odstępy pomiędzy ścieżkami a rozlaną masą na płytce. W powiększeniu to może wyglądać ładnie, ale jak ustawisz rozmiar płytki taki jaki jest to wszystko się pięknie zleje.

Ok poprawię aczkolwiek chciałem płytkę w santlandzie zamówić a oni chyba mogą dość gęsto ścieżki robić ? A co ze stabilizatorem styknie ?

Musisz spełniać te warunki

Mozaika PCB - projektowe wymagania standardowe:

- szerokość ścieżek : od 10 mil

- rozstęp ścieżek, padów: od 10 mil

- szerokość pierścienia wokół otworów: od 10 mil

7. Mozaika PCB - wartości krytyczne:

- szerokość ścieżek : od 8 mil

- rozstęp ścieżek, padów: od 9 mil

- szerokość pierścienia wokół otworów: od 9 mil

No to się idealnie wpasowałem 🙂 (Ale i tak może trochę zwiększę odstępy) co do stabilizatora to znalazłem coś takiego : http://www.tme.eu/pl/details/mcp1703-5002edb/stabilizatory-napiecia-nieregulowane-ldo/microchip-technology/mcp1703-5002edb/#

ma to prąd wyjściowy maksimum 250mA więc będzie duży zapas...

No dobra dzisiaj już mi się nie chcę jutro pokombinuje jeszcze z kilkoma podłączeniami dam komparator do mierzenia baterii no i zobaczę co z tym stabilizatorem...

[ Dodano: 08-11-2012, 17:31 ]

jestem na finiszu 😅 Jeszcze pogrubie wysokoprądowe ścieżki dam większe kondensatory jakiś kondensator na wyjsciu stabilizatora no i dam TSOP...

Super, że odseparowałeś masy prądową od sygnałowej, ale połączenie między nimi powinno być bliżej złącza zasilania. Ścieżki prądowe również do modyfikacji - powinny być grubsze. Jako przykład mogę pokazać ci layout mojego breakboarda do TB6612:

Druga sprawa, że był projektowany w taki sposób, żeby zużyć jak najmniej wytrawiacza, dlatego ścieżki sygnałowe są w niektórych miejscach poszerzone 😋

ale połączenie między nimi powinno być bliżej złącza zasilania

Kurczę tylko jak to zrobić ? No nic pomyślę...

Dobry pomysł ? A jeszcze jedno znacie jakieś małe złączki na raster 1,25mm ? Albo smd ?

A może po prostu przesunąć złącze? I podbijam sprawę cienkich ścieżek.

No tak ale musiałbym dziwnie prowadzić kable zasilające (jakoś przez te kondensatory, no chyba, że od spodu...)

Tymczasem wykonałem kawałek mechaniki :

Chociaż i tak nie wszystko jest tak jak należy mianowicie mam problem z mocowaniem silników o tuż ten ceownik jest o 3mm za niski 😥 Więc będę musiał poszukać czegoś wyższego. Przez sobotę postaram się to skręcić ze sobą...

W sensie, że mają dużą bezwładność ? Czy , że jest za duża średnica ?

No może masz racje "wyjdzie w praniu" będę kombinował jak to wszystko poskładam i zrobię jakieś testy...

No coraz fajniej się prezentuje. A profile masz kupione czy jakoś sam zagiąłeś i jak połaczyłeś oba tzn te z pługu z tym od napędu?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...