Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

skmskm, czyli będzie drukarka widzę 🙂? Mechanizm podawania filamentu będziesz budował samemu, czy kupisz gotowe elementy?

Zbuduje samemu, jak dobrze pójdzie to frezarka CNC je wytnie 😋.

A już myślałem że nikt nie zauważy tego J-Heada na zdjęciu 🙂.

W pokoju już leżą dwie belki 40x30x2500 i deska 200x1000, czekają na wycięcie.

nawet kupiłem kątownik za 4 zł 😋.

nawet kupiłem kątownik za 4 zł

Oooo, to widzę poważne inwestycje już 🙂

A już myślałem że nikt nie zauważy tego J-Heada na zdjęciu

Teraz jestem wyczulony na takie rzeczy, więc to było pierwsze, co zauważyłem. Tylko dziwi mnie trochę grzałka wystająca z bloku, ona jest aż o tyle za długa?

Wycinałem od 10:00 do 17:00 części:

mała karetka to oś Z ok 14cm zakresu.

duża to oś X.

Duże deski to części na karetkę osi Y.

Zostało wszystko złożyć.

Tak grzałka jest taka długa, jak na 6.5 usd to i tak nieźle 😋 , okazało się że da się ją regulować, była za mocno wsunięta do środka.

Będziesz próbował wyśrodkować grzałkę?

Już to zrobiłem, pod radiatorem była ukryta imbusowa śruba, starczyło odkręcić i przesunąć.

Kiedy planujesz złożyć konstrukcje?

Jutro złoże to co mam gotowe, potrzebuje jeszcze elementy osi Z(łączniki silnik-śruba, encoder-śruba). I oczywiście brakuje mi Frezarki.

Co do głowicy drukarki to musze kupić wentylatory, chcę zbudować podobną konstrukcje jak w drukarce Ultimaker(ułożenie wentylatorów) i podajnik jak pokazywałem wcześniej tylko podwójny, będzie miał encoder na wyższym poziomie(będzie wykrywała koniec filamentu).

Zrobię własną na arduino. Sterowanie grzaniem przez przekaźnik i arduino.

Poza tym całe oprogramowanie napisze sam.

Wykorzystam wyrywek silnika z tej gry: http://warsztat.gd/projects/WrapRacer .

Policzyłem ile kosztuje aktualna wersja urządzenia wyszło ok 780zł. Przy typowej cenie na allegro 7000 zł to taniocha 😋.

Edit:

Wybudowałem konstrukcje:

No, no, całkiem ładnie 🙂 Choć frezarka aż prosi się o zamianę tych serwomechanizmów na silniki krokowe...

Konstrukcja z pewnością ma dużo walorów edukacyjnych, ale jak policzysz sobie końcowe koszta, to przypuszczam, że wyjdzie ci blisko połowa kosztów budowy już porządniejszej frezarki (na wałkach podpartych, łożyskach liniowych itd.) 😋

Przyznam, że zupełnie nie rozumiem sensu pisania od podstaw softu, przecież są dostępne kody źródłowe, np. reprap-a. Zawsze można kod zmodyfikować, jeśli się nie jest zadowolonym. Natomiast pisanie od podstaw, a później szukanie szukanie błędów we własnej wersji to trochę karkołomne wyzwanie.

Co do konstrukcji, to mam pytanie - jak wysokie modele planujesz drukować? Jakoś nie do końca rozumiem działanie osi Z.

Wydajność przy druku 3D będzie zbyt mała by przejmować się wysokością.

Wysokość to max 4 cm, mnie to wystarczy do wydrukowania/wyfrezowania jakiejś obudowy/podwozia dla robota.

Co do oprogramowania mam całkiem inną architekturę niż w innych drukarkach więc nie jest możliwe sterowanie w taki sam sposób.

Szykuje się bardzo ambitny projekt! Szczególnie od strony programistycznej.

Wysokość 4cm to niewiele, a może się jeszcze zmniejszyć. Dodanie stołu do drukowania zajmie 0,5-1cm minimum. Chyba, że podana wysokość wlicza już miejsce na stół?

Ja trochę nie rozumiem działania osi Y - wygląda, jakby oś Z była na stałe przymocowana do X 😋

EDIT: Już rozumiem. Rzeczywiście nisko bardzo.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...