Skocz do zawartości

Robot Krex

IcePower

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Tak , LEDy nie świecą równo, miałem akurat 2 sztuki na stanie to wlutowałem 😉

Kod niedługo udostępnię, muszę go troszkę ogarnąć, żeby wszystko było czytelne 🙂

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Naprawdę ładny robocik, estetyka zachowana no i oczywiście prostota. Najbardziej mnie cieszy jednak to, że ja, jako początkujący programista AVR'ów, jestem w stanie zrozumieć tę namiastkę programu ! Jednak czy mógłby ktoś mnie nakierować lub podać link do informacji na temat sterowania silnikami i mikroserwami w Bascomie? Chodzi głównie o przybliżenie sterowania PWM (jestem początkującym programistą). Życzę dalszych sukcesów. 😉

Fajny robocik 🙂 Mógłbyś wstawić schemat?? Jak połączyłeś serwomechanizmy do kół gąsienicowych? ---> http://botland.com.pl/kola-gasienicowe/150-zestaw-kol-gasienicowych-pololu-22t.html

Niestety schematu nie posiadam, wszystko było robione na bieżąco. Znam prawie na pamięć atmege8 , L293D czasem zerkałem do katalogu, więc przy projektowaniu płytki nie potrzebowałem wcześniejszego schematu.

Na serwo jest założony okrągły orczyk i przyklejony do koła gąsienic, pasował prawie idealnie, znalezienie środka nie stanowiło problemu, gąsienice nie mają większego bicia 😉

Robocik bardzo fajny, ale czujnik pewnie nie działał bo nie osłoniłeś diod

Na diody były założone koszulki termokurczliwe.

Pasjonat na forum jest artykuł dotyczący serwomechanizmów, są tam podane różne możliwości ich połączenia z atmegą i wstawione przykładowe kody ich obsługi;)

Ja się właśnie na tym artykule wzorowałem.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.