Skocz do zawartości

[Kurs] Przepis na robota - Minisumo dla każdego - część 1

Pomocna odpowiedź

Ok dzięki za odpowiedź. A co do pierwszego pytania to chodziło mi bardziej dlaczego w mostku VCC1 jest na 5V a VCC2 niestabilizowane zamiast oba na niestabilizowane. Bo pierwszy raz się z tym spotykam 😉

Dokumentację mostka widziałeś?

Zazwyczaj mostki mają dwa napięcia:

pierwsze dla silników z którego przez tranzystory prąd płynie do silnika.

drugie dla sygnałów cyfrowych (czyli tutaj dajesz napięcie procesora) służące jako poziom odniesienia przy sprawdzaniu czy mamy "0" czy "1" na wejściu

• 1 miesiąc później...

Witam!

W wolnym czasie "szarpnąłem się" na wykonanie tego projektu.Zaczynałem całkowicie bez jakichkolwiek części,a zamknąłem się z całością w kwocie około 250 złotych.Robocik bardzo fajnie się prezentuje,jego działanie jest dokładnie jak na filmach załączonych przez autora...Dodaje zdjęcia jeszcze nie w pełni ukończonego projektu.Pozdrawiam!

• Lubię! 2
  • 4 miesiące później...

Dzięki wielkie za poradnik 😉 Jedno pytanko, jaki najlepiej użyć akumulator, poza tym, że 2 celowy, 7,4 V li-pol? Chodzi mi o jakiś konkretny model.

Kurcze zaczyna mi się podobać to forum, wszyscy odpowiedzi po chwili dodatkowo na to co pytam, normalnie raj 😃 Dzięki wielkie, już wiem gdzie zadawać wszystkie tego typu pytania 😉 Jeszcze jedno, na jaki czas bateria o pojemności 500 mAh wystarczy? Tak bez ładowania.

Kolejne pytanie, płytka musi być specjalnie przygotowana, czy mogę posłużyć się w jakiś sposób uniwersalną? Rzecz w tym, że nie mam aż tylu środków i możliwości by takową płytkę przygotować no i nie ukrywam, umiejętności w wytrawianiu i tak dalej. Dałoby się na uniwersalce?

Tak, właśnie mam zamiar zamówić wszystkie komponenty do światlłobua, zanim zacznę się zabierać za coś konkretniejszego, teraz się tylko dopytuję jakie zakupy zrobić 😉 Pensję pracując i będąc w liceum mam niewielką więc musze rozgraniczac co moge i jak najtaniej, dlatego tyle pytań o baterię chociażby 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...