Skocz do zawartości

Napięcie zasilania a napięcie sterowania serwomechanizmu

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam

Zamierzam zabrać się za projekt sterownika do hexapoda i napotkałem na pierwszy problem.

Sercem układu będzie STM32 zasilany 3.3V, serwa to tower pro SG90. Całość chciałbym zasilić akumulatorem żelowym 6V. No i właśnie, wiem że serwa zasilanie z 5V da się wysterować z 3.3V a jak z większym napięciem zasilania?

Druga sprawa, jakie napięcie może osiągnąć w pełni naładowany aku 6V? Nie wiem czy serwa wytrzymają.

Jeśli chcesz sterować 3.3V czymś co steruje się wyższym napięciem to używasz tranzystora, którego baza jest połączona właśnie z mikrokontrolerem( po drodze jeszcze trzeba dać rezystorek ). Pełno schematów znajdziesz w necie.

--edit--

Coś na wzór: http://users.adam.com.au/mnoble/Transistor_Inverter.JPG

--edit--

Opisz dokładniej drugie pytanie, bo wydaje mi się ono bezsensowne. 🙂

Z 3.3V steruje serwomechanizmem(sygnał PWM), a ten serwomechanizm jest zasilany z 6V lub więcej. Nie planuje żadnych konwerterów napięcia na drodze uC-serwo.

Nie wiem jakiego napięcia mogę się spodziewać po naładowanym akumulatorze o znamionowym napięciu 6V. Pewnie będzie z 7,8V?

Chodzi mi o to że nie wiem jak wysokim napięciem mogę zasilić serwo by się nie spaliło i akceptowało sterowanie 3.3V(PWM)

Propaganja, możesz spokojnie podawać sygnał 3.3V, u mnie działało. Serwo zasilałem z 5V. Testowałem nawet dla sygnału około 2.5V i serwo działało jak trzeba.

Sprawdź w dokumentacji jakie ma maksymalne dopuszczalne i minimalne napięcie zasilania/sterowania.Jeżeli napięcie sterowania wynosi np. 5V to musisz zastosować tranzystor, który przez bramkę podpiętą do procka będzie sterował wyższym napięciem np. ze stabilizatora 5V.

Serwo w zależności od max napięcie możesz zasilać z jakiegoś stabilizatora/przetwornicy lub bezpośrednio z akumulatora.

Harnas, Nie zauważyłem twojej wypowiedzi 🙂

Wiem że dla 5V działa,to ja sam testowałem 😋

Muszę wiedzieć czy dla wyższych napięć zasilania wysteruje go z 3.3V

Co do zasilania to spotkałem się z widełkami 4.8V-6V i 3V-7.2V nie wiem które prawdziwe.

A jednak działa. Sam robię na PIC-ach, które są 3.3V i nie miałem problemu z obsługą podzespołów, które działały na 5V.

Również nie widzę powodu żeby to nie miało działać. Może nanab rozwinie swoją odpowiedź i nas oświeci.

Sterownik w serwie mierzy długość trwania logicznej jedynki. Ten buforek odwraca sygnał, właściwy sygnał jest zerem. Trzeba by zastosować dwa takie.

• Lubię! 1

Mając takie wątpliwości zawsze zaczynaj od danych katalogowych producenta. Co z tego, że napiszę, że sprawdzałem (bo kiedyś rzeczywiście tak było)? Przyjedziesz i weźmiesz ode mnie te serwa? Czy może kupisz takie same? Takie same? Co to znaczy? Jeśli producent nie specyfikuje wymagań napięciowych na sygnał PPM (a tak jest w przypadku np. Hiteca i Futaby - wyznaczających standarty w tej działce) to ma pełne prawo zmienić układ wejściowy i nikogo o tym nie informować. Ma to łykać PPM przy założeniu, że serwo będzie pracowało w warunkach katalogowych 4-6V i że odbiornik będzie zasilany tak, jak w typowej konfiguracji modelarskiej: z BECa 5V lub z pakietu 4xNiMH. Ponieważ kiedyś odbiorniki RC miały na wyjściu zwykłe układy TTL, to gwarantowana wysokość sygnału nie była wyższa niż ok. 2.5V i tyle musiało elektronice serwa wystarczyć.

Akumulator żelowy 6V ładuje się prawie do 7.5V ale jest to napięcie w trakcie ładowania. Po wypięciu z ładowarki szybko spada a po podłączeniu obciążenia raczej nie przekracza 6V. Jeśli nadal martwi Cię napięcie zasilania to zainteresuj się serwami tzw. high-voltage. Sa one przystosowane do napędzania wprost z LiPol 2S tzn. wytrzymują do 8.4V. Poza tym do dynamicznego ileśtam-poda może warto zwrócić uwagę na szybkie serwa (cyfrowe?) high-torque? Te z tytanowymi przekładniami dają ponad 30kgcm a wcale nie są większe niż typowe. Popatrz na ofertę serw na stronach www.hitecrcd.com i www.futaba-rc.com. Przynajmniej będziesz miał pojęcie o tym co jest dostępne i jakie są obecne trendy w tym temacie. Informacje o tym, że ktoś coś sprawdził u siebie na biurku są w takich projektach nic nie warte.

Acha, zawsze możesz generować sygnały PPM o odwrotnej polaryzacji (procesorowi jest wszystko jedno a i dekoder z wyjściem aktywnym w stanie niskim łatwiej znaleźć) - wtedy jeden inwerter tranzystorowy będzie OK.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...