Skocz do zawartości

[Kurs] Tworzenie własnej aplikacji Android do sterowania przez Bluetooth Cz. 1

Pomocna odpowiedź

Wygląda na to, że będziemy mieli bardzo fajny kurs. W internecie można znaleźć kursy na temat App Inventora, jednak czekam co przedstawisz w następnych częściach.

Widzę, że w twojej aplikacji jest hasło "używaj akcelerometru". Domyślam się, że za pomocą akcelerometru w telefonie sterowałbyś swoim robotem, co dla mnie byłoby fajną opcją.

Tak jak mówiłem zapowiada się ciekawie i liczę na to, że kurs będzie obejmował też stosunkowo zaawansowane rzeczy.

Ciekawy pomysł z tym poradnikiem 🙂 Będę go bacznie obserwował, ponieważ przyda się nie tylko do robotów ale też innych urządzeń elektronicznych "homemade". Mam pytanie z istnej ciekawości. Czy dałoby radę przesyłać obraz z kamerki na żywo do telefonu? Jeśli tak, to jaka byłaby maksymalna możliwa jakość obrazu?

Zobacz tutaj: http://www.ebay.com/itm/Mini-Portable-Battery-WIFI-Wireless-IP-SPY-Recording-Streaming-Camera-/350585822370 Ale do tego musiałbyś mieć 2 telefony, jeden na apkę z tego kursu, natomiast drugi na podgląd kamery.

Sam testowałem bezprzewodową kamerę na 2,4 GHz, ale jak kamera była w pobliżu, drastycznie spadał zasięg modułu BT zamontowanego w robocie (jakby tego było mało, to jeszcze ta kamera rozłączała mi kompa od wi-fi, tak więc ogólnie beznadzieja).

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Widzę, że w twojej aplikacji jest hasło "używaj akcelerometru". Domyślam się, że za pomocą akcelerometru w telefonie sterowałbyś swoim robotem, co dla mnie byłoby fajną opcją.

Tak jak mówiłem zapowiada się ciekawie i liczę na to, że kurs będzie obejmował też stosunkowo zaawansowane rzeczy.

Tak możemy użyć akcelerometru, jeżeli będą chętni a ja znajdę chwilę czasu to może w 4 / 5 części do tego dojdziemy. 😋

Odnośnie zaawansowanych rzeczy. Sam app inventor ma dość małe możliwości niemniej kilka ciekawych Myków może się przydać.

Ciekawy pomysł z tym poradnikiem 🙂 Będę go bacznie obserwował, ponieważ przyda się nie tylko do robotów ale też innych urządzeń elektronicznych "homemade". Mam pytanie z istnej ciekawości. Czy dałoby radę przesyłać obraz z kamerki na żywo do telefonu? Jeśli tak, to jaka byłaby maksymalna możliwa jakość obrazu?

Niestety obrazu nie prześlemy w ten sposób, zresztą nawet gotowe rozwiązania typu podgląd ekranu pulpitu komputera na telefonie wykorzystują zwykle wi-fi z racji na znacznie większą przepustowość i zasięg.

Zobacz tutaj: http://www.ebay.com/itm/Mini-Portable-Battery-WIFI-Wireless-IP-SPY-Recording-Streaming-Camera-/350585822370 Ale do tego musiałbyś mieć 2 telefony, jeden na apkę z tego kursu, natomiast drugi na podgląd kamery.

Sam testowałem bezprzewodową kamerę na 2,4 GHz, ale jak kamera była w pobliżu, drastycznie spadał zasięg modułu BT zamontowanego w robocie (jakby tego było mało, to jeszcze ta kamera rozłączała mi kompa od wi-fi, tak więc ogólnie beznadzieja).

Myślę, że jak wi-fi rozpina to działające również na 2.4Ghz lecz słabsze bluetooth tym bardziej. 😋

Witam, artykuł przypomniał mi o tym środowisku, używałem go kilka lat temu kiedy się pojawiło. Zapamiętałem tylko jedno, aplikacje tworzone w nim są kompletnie nie wydajne w stosunki do aplikacji pisanych w standardowy sposób. Nawet sprawdzałem pisząc dokładnie taki same aplikacje, pod względem funkcji i optymalność programów była bez porównania. Ten stworzony z bloczków nawet zawieszał mój telefon(Xperia x8), a napisany standardowo nie miał żadnych problemów.

Jak u was jest z działaniem tych programów, bo sprawdzałem też teraz na dużo lepszym telefonie i dalej wszystko się cięło nawet przy obsłudze akcelerometru. Ciekawi mnie to, bo może ja coś źle robię.

Witam,

"Napisałem" aplikację w Appinventor2, która wykorzystuje żyroskop. W dużym skrócie, pod wpływem ruchu telefonu, wysyłany jest sms o ustalonej treści, na wskazany numer. Problem jednak w tym, że wszystko działa, dopóki nie wygasi się ekran - gdy tylko ekran zostaje wygaszony, to aplikacja (mimo, że wciąż uruchomiona), nie wysyła rzeczonych wiadomości. W związku z tym mam pytanie, jak spowodować aby aplikacja działała niezależnie od włączonego/wyłączonego ekranu. Z góry dziękuję serdecznie za pomoc.

Pozdrawiam

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.