Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Trochę dziwne, że kwarce są po różnych stronach procków - musiałeś nakombinować się z połączeniami.

Zastanawia (i to chyba nie tylko mnie) sposób w jaki połączyłeś te dwa procesory ?

A tak na marginesie - brak kondensatorów, to dość poważna sprawa.

Do kolegi Jamtex : Brak kondensatorów to bardzo poważna sprawa 🙂. Bez tego się nie wzbudzi generator 🙂. Pamiętajcie o kondensatorach przy kwarcu 🙂. Poważnie 🙂

Kolego Kaldachar, moze przedstawiłbyś wreszcie jakieś konkrety?

Jak na razie pomiędzy morzem emotikonów, wpychasz oderwane od całości tematy.

Mam wrażenie, że ten projekt to jeden wielki żart....

Z mojej strony EOT !

A ja mam wrażenie że kolega korzysta z systemu windows i przeglądarki internet explorer 🙂. To dopiero jest żart 🙂

P.S. Kolega nie pisuje czasem postów na elektroda.pl ? Tam też jest taki jeden co się emotków czepia 🙂

według mnie to nie projekt ale jedna wielka prowokacja!

Po pierwsze, podłączanie rezonatora kwarcowego to nie zagadnienie z elektrotechniki ale z techniki mikroprocesorowej i skoro kolega kaldachar ma się za takiego "znawcę", to powinien wiedzieć, że rezonator należy umieścić jak najbliżej mikrokontrolera i w miarę możliwości nie prowadzić ścieżek w sąsiedztwie innych szybkozmiennych sygnałów, mogących zakłócić pracę rezonatora.

Po drugie, to jest forum robotyki amatorskiej, głównym celem jest pomagać sobie a nie zachowywać się jak dzieci z podstawówki: "wiem, ale nie powiem..."

Po trzecie, trafny avatar kaldachar 😉 adekwatny do zachowania

cóż.. nie bedę spekulował czy rzeczywiście są to "płytki pokazowe" i raczej nic od spodu nie ma...

Ale chętnie bym zobaczył schemat jakiś, w ramach nauki. Naprawdę trudno współgrać ze sobą 2 uC, chciałbym zobaczyć jak to rozwiązałeś elektronicznie... część programistyczną już Ci darujemy ;]

Jak przymocowałeś silniczki? Według PDFa z Wobitu mocuje się je śrubkami M1,6, kupiłem takie śrubki ale nie pasują. Może da się przylutować obudowę przekładni do laminatu? Jak to u ciebie jest zrobione??

nes86, lutowanie przekładni to nie za dobry pomysł... z tego co widać na fotkach kolega kaldachar przykręcił silnik z przekładnią do konstrukcji nośnej z laminatu. Część mechaniczna muszę przyznać ze jest ładnie zrobiona, cały czas czekamy tylko aż zobaczymy coś więcej od strony elektroniki...

Widzę panowie że obrażać umiecie w sposób doskonały. Szkoda że nie potraficie być cierpliwi. To jest forum dla amatorów , ale również amatorzy powinni prezentować pewien poziom. Na pytania oczywiste na temat lutowania , przykręcania silniczków i tego typu odpowiadał nie będę . Szkoda czasu. Bez obrazy. Po zabawnych i wulgarnych i wszystkich innych tekstach na gg przyjąłem inny sposób komunikowania się ze mna przez gg. Proszę swoje numery przesyłać na forum ( wiadomości prywatne ) wraz z imieniem oraz wskazaniem na forum forbot.pl. Darujmy sobie prowokacje z forum elektroda.pl gdzie poziom leci na łeb i na szyję. Przez gg będzie mi łatwiej odpowiedzieć na trywialne pytania. Nie dysponuje ilością czasu jak nastolatek i odpowiedzi będą mocno opóźnione. Cierpliwość cecha wielkich 😉

P.S. kolega nes86 jest proszony o kreatywne myślenie 😉

Skoro szkoda Ci czasu to może od razu usuniemy ten temat, bo z tego co widzę to "szkoda czasu"! Może to forum po prostu jest dla Ciebie za "słabe". Jak na razie to nie widziałem jeszcze sensownej odpowiedzi z twojej strony i skoro twierdzisz, że nawet amatorzy powinni trzymać jakiś poziom to po co w ogóle opisywałeś robota w pierwszym poście, przecież my to wszystko powinniśmy sami ze zdjęć wywnioskować.

To powiedz nam na jakie pytania odpowiadasz, może będzie nam łatwiej. Z tego co widzę lista powinna być dość krótka, więc powinno Ci starczyć Twojego jakże cennego czasu.

kaldachar, nikt nie chce Cię obrażać, ale skoro piszesz:

Pomogę również w dziedzinie elektroniki , mechaniki , teorii sterowania i wszystkim co jest związane z budową wdrażaniem , oprogramowaniem robotów. Nie bójcie się i piszcie 🙂

a w razie pytań odpowiadasz:

Na pytania oczywiste na temat lutowania , przykręcania silniczków i tego typu odpowiadał nie będę . Szkoda czasu.

to jak mamy to rozumieć?

Też mam rozwiązania, które póki co chciałbym zostawić tylko dla siebie i po prostu ich nie publikuję.

Dalej:

Moduł sterowania jest kompatybilny z popularnym kompilatorem basic ( BASCOM ) co dodatkowo ułatwia początki z tą wielce rozwijającą dziedziną sterowania.

to w końcu zaawansowana konstrukcja czy robot dla początkujących? Bo skoro uważasz siebie za PRO w tej dziedzinie a innym nie chcesz ujawnić szczegółów to po co w ogóle to wszystko?

P.S. nie wiem czy zauważyłeś, ale źle "wyryłeś" sobie oznaczenia zasilania na Atmegach 😉 Poza tym, jeśli to wszystko rzeczywiście jest polutowane, to znacznie ułatwiłoby sprawę obrócenie jednego z AVRów o 180 stopni.

... i cały czas czekam na odpowiedź dlaczego jeden AVR to za mało? i w takim wypadku dlaczego nie DSP?

Pozdrawiam

Panowie 🙂. Trochę cierpliwości 🙂. Nie dysponuje swobodnym czasem. Ponawiam prośbę o numery gg na prywatne wiadomości .

Wtrącę 🙂. Komu i co by ułatwiło obrócenie jednej atmegi o 180 stopni ?

Gość
Ten temat został zamknięty.
  • Utwórz nowe...