Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Witam 😉

Gratuluję robota.

Ja bym się tylko chciał zapytać, o to jakich i ile robot ma czujników linii, na ile wystarcza aku oraz ile Ncm ma w kołach 😉

Czujniki lini to GP2S24 (Napisałem to w pierwszym poście). Ciężko je dostać ale jest sporo zamienników. Zamontowałem 2 takie czujniki z przodu za płytką czołową.

Akumulator starcza na kilkanaście minut bo robot wciąga do 0,5 A. Łatwo zepsuć taki akumulatorek rozładowując go zbyt mocno. Sam "zajechałem" 5 takich akumulatorków.

Ile ma Ncm w kołach to nie wiem. Zastosowałem mikro serwa które miały 0,9Ncm ale wywaliłem połowę przekładni żeby był szybszy.

Czujniki lini to GP2S24 (Napisał to w pierwszym poście).

No tak, gapa ze mnie 😉

Posiadasz może jakiś film z robotem w akcji?

Jest jedna runda walki w filmiku z zawodów:

Mój robot jest w ostatnich 10 sekundach filmu 😋 ten z mrugającą diodą 😋

Mam jeszcze filmik który sam nakręciłem na zawodach ale niewiele na nim widać.

Postaram się coś wrzucić w poniedziałek

Szacunek dla autora, robot jest "full wypas", jak się ogląda fotki to wydaje się większy 😃

Ile czasu robiłeś tego robota?

Jakie zastosowałeś sterowniki silników?

Ile to pochłonęło pieniędzy?

Sterowniki silników to Si9986CY. Są małe i mają "niezłą" wydajność prądową ale PWMa się na nich nie zrobi.

Koszt części składających się na robota to około 150zł. Natomiast cały proces powstawania robata pochłonoł około 3 razy tyle. Jak już napisałem zepsułem 5 akumulatorów (26zł sztuka). Zepsułem dwa serwa plus kilka nietrafionych pomysłów i koszta rosną 😋

Za robota zabrałem się w czerwcu a skończyłem go w listopadzie więc zajeło to sporo czasu. Najwięcej czasu zajeło znalezienie i dopasowanie części.

Mam ten sam mostek Si9986CY i zamierzam go użyć w moim nowym robocie do sterowania 2 silniczkami. Nie jest prawdą, że nie da się go użyć do sterowania PWMem, da się tyle, że maksymalna częstotliwość sygnału wynosi 200kHz. W Psotku2 użyłem TC4424 a tam częstotliwość przełączania może dojść do nawet 1MHz.

Masz rację z tym PWMem. SI9986 ma jedną przewagę nad TC4424 może być zasilany z napięcia niższego od 4 volt, co umożliwia zasilanie robota z jednego ogniwa li-pol 3,7V. Według noty katalogowej minimalne napięcie zasilania to 3,8V ale jak pokazała praktyka działa również przy napięciu 3,5Volta 😋

A tu jeszcze jedno zdjęcie które da lepsze wyobrażenie o rozmiarach robota.

Saper obok robota minisumo:

no no no 🙂 robocik jest dobry wiem bo stał koło mnie we Wrocławiu 🙂 piękny tag na płycie czołowej konstrukcja zwarta i wytrzymała ,i co mnie najbardziej zdziwiło zasuwa z taka prędkością ze masakra gratuluje 🙂 :)

Foty pokazujące skale maszynki 🙂 (o ile właściciel nie ma nic przeciwko) 🙂 :) 🙂

Gratuluję konstrukcji, pomimo tak małych wymiarów, zadbałeś nawet o ozdobniki 🙂

Chciałbym kiedyś zrobić coś równie małego a zarazem wielkiego, ale to jednak poza moim zasięgiem.

Z tego co widzę, to płyta czołowa (pług) również zawiera elektronikę ?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...