Skocz do zawartości

Pierwsze wrażenie z Raspberry Pi A+ (KONKURS)

Pomocna odpowiedź

Napisano
html_mig_img
Niedawno informowałem Was o najnowszej wersji Raspberry Pi A+. Dzięki  ematador  trafił do mnie egzemplarz testowy tego komputerka.O programowaniu i uruchamianiu RPI napisano już wiele. Dlatego wpis ten opisuje jedynie moje pierwsze wrażenia związane z nową wersją płytki. Przy okazji otrzymałem dwa RPI A+ do rozdania. Szczegóły w rozwinięciu wpisu!

UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.

Przeczytaj całość »

Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.

Jak dla mnie to mniejsze rozmiary nie przyćmiewają dwóch istotnych minusów:

- brak złącza LAN (jednak znacznie pewniejsze połączenie niż po WiFi)

- 256MB RAMu zamiast 512MB

Rozumiem, że głównym celem RPi jest utrzymanie niskiej ceny, ale na starcie parę lat temu zawojowali rynek. Obecnie wolny procesor i mała ilość pamięci w porównaniu z szeroką ofertą konkurencji (choćby BananaPi co by nie szukać daleko) stawia tę wersję pod znakiem zapytania.

Posiadam wersję B i do moich celów mi wystarcza, ale A+ bym nie kupił. Do domowej automatyki brakuje LANu, do XBMC już wersja B jest za słaba, A+ raczej się nie nada. Pozostają mniejsze projekty z zakresu DIY.

Jednak są też rozwiązania, w których brak Ethernetu jest zaletą. Na przykład w konstrukcjach mobilnych. Brak interfejsu oszczędza nam miejsce i trochę prądu 🙂 Faktem jednak jest, że Raspberry ma teraz sporo ciekawej konkurencji.

• 2 tygodnie później...

RPi ma inny, ale rowniez duzy plus. Posiada duzo dokumentacji, tutoriali, gotowych modulow i wsparcia w sieci.

Na pewno sa plytki z nowoczesniejszymi procesorami, super peryferiami. Problem jest inny - czy znajdziemy do tego sterowniki? Czy jestesmy zdani na wlasne sily. Trafilem na ten problem "odzyskujac" podzespoly z netbooka. I musze przyznac ze to nie zawsze tak prosto jak sie wydaje. W przypadku "starszych" platform jak RPi czy Beagle na wiekszosc problemow juz ktos wpadl, a czesto nawet je rozwiazal.

.

Jasne, zgadza się. Na pewno RPi ma największą społeczność z tanich systemów wbudowanych. Odroid też już jakiś czas jest na rynku (inne modele). Czytałem, że nie jest źle, ale to tylko zasłyszane szepty - nic sprawdzonego.

• 5 miesiące później...

Odroid C1 ma jeden minus. Strasznie się grzeje. Poza tym maszynka naprawdę wydajna, kończę własnie testy porównawcze C1 <> RPi2 <> BPi PRO

A+ jest najlepsza do budowania mobilnych robotów. Jeśli ktoś bardzo potrzebuje sieciówki to można podłączyć przez usb.

Największą zaletą RPi jest społeczność i dokumentacja 😋

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...