Treker (Damian Szymański) Napisano Listopad 27, 2014 Udostępnij Napisano Listopad 27, 2014 Niedawno informowałem Was o najnowszej wersji Raspberry Pi A+. Dzięki ematador trafił do mnie egzemplarz testowy tego komputerka.O programowaniu i uruchamianiu RPI napisano już wiele. Dlatego wpis ten opisuje jedynie moje pierwsze wrażenia związane z nową wersją płytki. Przy okazji otrzymałem dwa RPI A+ do rozdania. Szczegóły w rozwinięciu wpisu! UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.Przeczytaj całość »Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.
Marooned Listopad 27, 2014 Udostępnij Listopad 27, 2014 Jak dla mnie to mniejsze rozmiary nie przyćmiewają dwóch istotnych minusów: - brak złącza LAN (jednak znacznie pewniejsze połączenie niż po WiFi) - 256MB RAMu zamiast 512MB Rozumiem, że głównym celem RPi jest utrzymanie niskiej ceny, ale na starcie parę lat temu zawojowali rynek. Obecnie wolny procesor i mała ilość pamięci w porównaniu z szeroką ofertą konkurencji (choćby BananaPi co by nie szukać daleko) stawia tę wersję pod znakiem zapytania. Posiadam wersję B i do moich celów mi wystarcza, ale A+ bym nie kupił. Do domowej automatyki brakuje LANu, do XBMC już wersja B jest za słaba, A+ raczej się nie nada. Pozostają mniejsze projekty z zakresu DIY.
Treker (Damian Szymański) Listopad 27, 2014 Autor tematu Udostępnij Listopad 27, 2014 Jednak są też rozwiązania, w których brak Ethernetu jest zaletą. Na przykład w konstrukcjach mobilnych. Brak interfejsu oszczędza nam miejsce i trochę prądu Faktem jednak jest, że Raspberry ma teraz sporo ciekawej konkurencji.
Marooned Grudzień 12, 2014 Udostępnij Grudzień 12, 2014 http://liliputing.com/2014/12/odroid-c1-35-quad-core-single-board-androidlinux-pc.html Za cenę RPi mamy znacznie potężniejszą maszynę. Jedyny minus ode mnie to brak wyjścia audio jack.
Elvis Grudzień 12, 2014 Udostępnij Grudzień 12, 2014 RPi ma inny, ale rowniez duzy plus. Posiada duzo dokumentacji, tutoriali, gotowych modulow i wsparcia w sieci. Na pewno sa plytki z nowoczesniejszymi procesorami, super peryferiami. Problem jest inny - czy znajdziemy do tego sterowniki? Czy jestesmy zdani na wlasne sily. Trafilem na ten problem "odzyskujac" podzespoly z netbooka. I musze przyznac ze to nie zawsze tak prosto jak sie wydaje. W przypadku "starszych" platform jak RPi czy Beagle na wiekszosc problemow juz ktos wpadl, a czesto nawet je rozwiazal. .
Marooned Grudzień 12, 2014 Udostępnij Grudzień 12, 2014 Jasne, zgadza się. Na pewno RPi ma największą społeczność z tanich systemów wbudowanych. Odroid też już jakiś czas jest na rynku (inne modele). Czytałem, że nie jest źle, ale to tylko zasłyszane szepty - nic sprawdzonego.
cyryllo Maj 15, 2015 Udostępnij Maj 15, 2015 Odroid C1 ma jeden minus. Strasznie się grzeje. Poza tym maszynka naprawdę wydajna, kończę własnie testy porównawcze C1 <> RPi2 <> BPi PRO A+ jest najlepsza do budowania mobilnych robotów. Jeśli ktoś bardzo potrzebuje sieciówki to można podłączyć przez usb. Największą zaletą RPi jest społeczność i dokumentacja
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »