Skocz do zawartości

Kurs elektroniki – #5 – cewki, dławiki

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)
kurs_elektroniki_5_cewki_dlawiki.thumb.png.59c51066e505ab6e7658043e1add24a3.png

W kolejnej części przystępnie omawiamy cewki oraz ich zastosowanie w elektronice cyfrowej. Projekty takie często pozbawione są cewek, warto jednak poznać te podzespoły. W układach analogowych, zwłaszcza pracujących na wielkich częstotliwościach, można znaleźć znacznie więcej tych elementów.

UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.

Przeczytaj całość »

Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.

Edytowano przez Gieneq

Do pomiaru rezystancji ja bym dodał jeszcze jedną metodę: podajemy stały prąd na cewkę (np. około połowy znamionowego), mierzymy spadek napięcia (w mV) i używamy wzoru R = U/I

Natomiast trzeba bardzo uważać z regułą "W uproszczeniu, im większa indukcyjność, tym lepsza filtracja. Jako umowne minimum można przyjąć wartość 10μH."

Otóż każdy układ LC ma swoją częstotliwość rezonansową. I każdy element L lub C ma dużą niedokładność wartości - szczególnie L się zmienia z temperaturą i prądem. Dlatego często lepiej jest dać filtr zasilania RC z większą pojemnością kondensatora jeśli prądy są niskie.

Na prąd dławika wpływa nie tylko grubość drutu - rdzeń może się również nasycać. Dlatego dobrzy producenci podają maks. prąd ciągły wynikający z rezystancji oraz prąd przy którym nasyca się rdzeń (ale Ci naprawdę najlepsi podają jeszcze jak wtedy spadają parametry). Kiepscy podadzą L, I, R i nawet nie podadzą warunków testowych.

I należy pamiętać, że podstawowym błędem w myśleniu jest uznanie, że elementy indukcyjne filtrują napięcie - BŁĄD! one filtrują prąd.

• Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1
  • 6 miesiące później...

Mam pytanie, czy cewki można używać do budowy filtru przy zwykłym zasilaniu (VCC), a nie tym analogowym? Nie ograniczam się tutaj tylko do ATMegi8, tylko ogólnie o uC pytam 🙂

• 10 miesiące później...

Dziś podłączyłem cewkę z zestawu 1mH szeregowo do obwodu gdzie Uzas = 5V. Starałem się szybko zamykać i otwierać obwód. W efekcie cewka mocno się zagrzała i pękła w połowie. Dlaczego tak się stało? Dlatego, że przy zaniku prądu napięcie na cewce rośnie?

r_bot, a co jeszcze było w tym obwodzie oprócz cewki? Jeśli tylko ona (a charakteryzuje się bardzo małą rezystancją) to przez obwód popłynął po prostu duży prąd.

• 2 lat(a) później...

Miło mi poinformować, że komentowany tutaj artykuł (będący częścią kursu podstaw elektroniki) został właśnie całkowicie przepisany, zaktualizowany i wzbogacony o nowe zdjęcia oraz ilustracje. Ewentualne uwagi, literówki lub błędy dotyczące nowej wersji proszę zgłaszać w wątku zbiorczym, w którym znaleźć można więcej informacji na ten temat: Aktualizacja kursu elektroniki, poziom I - pierwszy etap

Pozostałe zagadnienia dotyczące np. wykonywania ćwiczeń z tej części kursu można nadal publikować w tym temacie 😉

Mam pytanie - czy to normalne, że przy zwieraniu sond miernika podczas mierzenia oporu (200) wskazania multimetru nie są stabilne? Wskazania co około 0.5s zmieniają się losowo z zakresu 1.2-120 (około). Co prawda najwięcej "wskazań" jest między 1.2-6 ale wciąż. Podczas mierzenia elementów, skoki są zaniedbywalne, mieszczące się w zakresie błędu pomiarowego, sytuacja pojawia się zawsze podczas zwierania sond (miałem to samo przy pierwszych lekcjach, ale nie zatrzymałem się dłużej przy tym).

5 godzin temu, Asentinn napisał:

Mam pytanie - czy to normalne, że przy zwieraniu sond miernika podczas mierzenia oporu (200) wskazania multimetru nie są stabilne? Wskazania co około 0.5s zmieniają się losowo z zakresu 1.2-120 (około). Co prawda najwięcej "wskazań" jest między 1.2-6 ale wciąż.

Nie, nie jest to normalne. Pomiar nie powinien skakać w takim zakresie. Może po prostu za słabo dociskasz do siebie sondy? Spróbuj je skrzyżować i zetknąć dość mocno. Oczywiście nie tak, aby połamać plastikowe obudowy, ale dość "stanowczo" 😉

• 4 tygodnie później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...