Skocz do zawartości

Sterowanie robotem radiowo

Pomocna odpowiedź

Chciałbym sobie kupić nową lutownice bo ja mam teraz transformatorówkę i źle mi się nią lutuje. Ile ta lutownica ma powinna mieć wat?

Tu jest zdjęcie po 5min walce z aparatem. Sory za jakość, ale robiłem max zbliżenie, żeby było widać paski. Możliwe, że odwróciłem kolejność, ale ten złoty mnie mylił.

Aha, i jest jakaś recepta na odróżnienie dławika od rezystora? Mam tego troche, wszystko przyszło w jednej paczce i nie wiem co jest co.

Dławiki mają najczęściej kolor jasno zielony, ten rezystor ze zdjęcia ma prawdopodobnie 3Ohmy, albo 0,3Ohma, raczej to pierwsze, ale nie mam 100% pewności. Pierwszy raz widzę kod 5-cio paskowy ze złotym w środku 😕 .

• Lubię! 1

złotu jak kojarze może być mnożnikiem potęgi ujemnej. Ale wtedy byłby chyba przedostatni. Bo po mnozniku jest pasek z tolerancja

[ Dodano: 18 Mar 09 08:28 ]

A poza tym zainwestuj w miernik. Jak masz pełno tego to nie żałuj na mostek RLC jak nie masz na niego kasy to rezystory i dlawiki to taniocha te połóż niech czekaja na swoj czas a ty korzystaj z sklepowych. Teraz tyle tych cześci z Indi chin i tajwanu i wymyslaja swoje porabane oznaczenia za czasem toródno się połapać

Tak, złoty i srebrny mogą być też mnożnikami ujemnymi. Wydrukowałem sobie tabelkę i przykleiłem sobie na biurko. Ale i tak nie pasuje 🙁 .

Chciałbym sobie kupić nową lutownice bo ja mam teraz transformatorówkę i źle mi się nią lutuje. Ile ta lutownica ma powinna mieć wat?

Zainwestuj w stacje albo chociaż samą lutownice grzałkową do takiej są dobre groty i jej kształt uprzyjemnia lutowanie.

[ Dodano: 18 Mar 09 08:33 ]

A może to czytamy tak jak 4 paskowy a 5 to wspolczynnik temperaturowy

[ Dodano: 18 Mar 09 08:37 ]

Juz wiem to jest 3 ohmy 15 tolerancja i 250+/- wspolczynnik temperaturowy

[ Dodano: 18 Mar 09 08:40 ]

http://www.edw.com.pl/pdf/k01/02_09.pdf kurna jednak nie 3 omy sam juz niewiem powalone to wez miernik

A spójrzcie na zdjęcie mojego układu który mi nie działa i powiedzcie czy ja przypadkiem nie mam tych dławików zamiast rezystorów i czym one się różnią - a co do tej lutownicy to ile musi mieć wat ❓

Wojtek, nie jetem pewien, ale wydaje mi się, że to są dławiki. Lepiej poczekać na experta.

SeerKaza, miernik brałem i jajo. Zupełnie z kosmosu wartości 😕 . Jeszcze jutro zobaczę. Faktycznie powalony ten cały kod paskowy. Wielki zamęt.

SeerKaza, zdjęcia są na 1. stronie. Kolor jasnozielony jest trochę subiektywny. Daltonistą nie jestem, ale zawsze mam problem z określeniem dokładnej barwy.

Mihau tak to jest z miernikami za psią kase. Do tak małych wartości albo dobry multimetr albo mostek

[ Dodano: 18 Mar 09 09:07 ]

Ale ja patrzać na zdjęcie mam wieksze szanse się pomylić niż on na żywo

Zwykle kolor złoty na trzeciej pozycji oznacza mnożnik 0,1

Wojtek - 40W lutownica grzałkowa powinna starczeć

Mihau - Olej te rezystory, zresztą po co ci takie, po złotówke możesz kupić 100 sztuk dowolnego typu

Hej, hej, prosze mi tu nie obrażać moje mierniczka od rodziców na gwiazdkę 😋 . Model LM 807A, firmy LaudMann, więc chyba nie najgorszy. Dokładność to chyba 1.0% +/- 8. Cokolwiek to znaczy.

Gdzie można po grosz kupić? Chętnie się tam wybiorę.

Niech mi w końcu jakiś expert 😅 wytłumaczy czy to są w końcu dławiki czy rezystory - mają 5 pasków i mają jakąś obejmę tak jak na rezystory przystało tylko plastikową i też zieloną. W elektrycznym prosiłem o rezystory i nawet na paragonie miałem wypisane ''rezystory 470 Ohm". No i ta lutownica ile ma mieć >WAT< ?

To po co się pytasz jak masz napisane rezystory 470 Ohm?! Ludzie, zacznijcie myśleć. Po za tym ma na rezystorze "paski" i po to one są, żebyś sobie odczytał wartość.

PS: kim dla Ciebie jest expert skoro nie wierzysz profesjonaliście w sklepie elektronicznym?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...