Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Witamy na Forum 🙂

Fajny nawet Ci wyszedł ten LF'ik. Płytka PCB też schludna - robiłeś ją metodą termotransferu? W czym trawiłeś, wytrawiarka, czy "kuweta"?

za pośrednictwem komparatorów analogowych

Mógłbyś napisać jakie to scalaki? (czyżby LM339?)

Program pisałeś sam? Korzystałeś z jakiś poradników?

Do wprowadzania nastaw, jak już wcześniej wspominałem służy moduł Bluetooth - szalenie wygodne rozwiązanie.

Mógłbyś coś więcej napisać o tym? Takie rozwiązanie jest o tyle dobre, bo nie trzeba ciągle podłączać bota do PC i wgrywać program ze zmianami przy regulatorze PD.

Cześć 🙂

Dokładnie, termotransfer - użyłem nieco podrasowanego laminatora i trawienie w kuwetce z dość częstym mieszaniem.

Komparatory to LM339.

Z programem na początku zabawy dużo pomógł mi, jak już pisałem - Hudyvolt. Później przez bity rok go wałkowałem i ciężko mi powiedzieć na ile różni się od pierwowzoru. W międzyczasie przeczytałem chyba pół internetu na ten temat 🙂

Wprowadzanie nastaw odbywa się po każdym uruchomieniu robota - po resecie wczytywane są wartości domyślne, a po odebraniu bitu o kreślonej wartości zmienia odpowiednie wzmocnienie lub prędkość o zadany skok i od razu odsyła aktualnie nastawione wartości. Dodatkowo przydaje się to do zatrzymywania uciekającego robota 😉

Mariann, jeszcze raz gratuluję udanej konstrukcji. Cieszę się, że w końcu zdecydowałeś się na opisanie robota. Powodzenia przy budowie kolejnych LineFollowerów 🙂

• 1 miesiąc później...

Gratuluje super konstrukcji. Mam jednak pytanie, nie do konca rozumiem w jaki sposob jednostka dowiaduje sie ktory czujnik wykryl linie? czy pojedynczy komparator porownoje odczyty z 2 czujnikow, czy jeden odczyt czujnika porownoje z jakims napieciem odniesienia ? Nie do konca rozumiem to rozwiazanie a wydaje sie byc szalenie dokladne i chcialbym wiedziec jak ono dziala, wiec w miare mozliwosci prosilbym o opis 🤣

klimek4765, jeśli dobrze rozumiem, to jest to zwyczajne wykorzystanie komparatora, aby móc korzystać z procesora, który nie ma tylu wejść analogowych. Raczej nie ma w tym rozwiązaniu niczego super dokładnego 😉 Spotkasz je w wielu robotach, szczególnie z czasu, gdy STMy nie były jeszcze popularne. Jednak niech dla pewności wypowie się jeszcze autor.

Dokładnie tak, jak napisał Chumanista. Próg dla komparatorów ustalany jest przy pomocy potencjometru - pozwala to na bardzo szybkie dostrojenie odczytów z czujników do warunków oświetleniowych panujących na trasie bez podłączania robota do komputera.

• 1 rok później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...