Skocz do zawartości

Adafruit w języku C

artbaryl

Pomocna odpowiedź

Witam,
chciałem zrobić pobieranie danych z tych dwóch modułów:

http://botland.com.pl/raspberry-pi-hat-czujniki-i-dzwiek/4585-rs232-hat-do-raspberry-pi.html

http://botland.com.pl/moduly-gps/2662-adafruit-ultimate-gps-modul-gps-mtk3339.html

ale widzę, że wszystko tutaj jest dedykowane pod Python'a. Czy jest łatwy sposób na ogarnięcie tego w języku C? (Dostałem odgórnie poproszony o napisanie tego w C jakby padły pytania czemu chce to zrobić w C)

Pytanie też czy wgl ma to sens drożyć te moduły w języku C bo jak ma się okazać, że to jest 10 razy dłuższa droga to już zrobię to w Pythonie 😉

Z góry dzięki za odpowiedź!

artbaryl, masz już te moduły? Bo na Aliexpress ten GPS koszuje $10 i ma bibliotekę w C z tego co pamiętam.

Ale ogólnie nie powinno być problemu z przeportowaniem do C tego kodu.

Ten moduł GPS gada po serialu, jak zresztą większość GPS-ów. Nie potrzebujesz do niego żadnych shieldów, hatów czy innych wymysłów. No i ponieważ to jest zwykły port szeregowy, to możesz z niego czytać dane i je obrabiać nawet w bashu, jeśli koniecznie chcesz. Język nie ma tu znaczenia, dopóki wiesz jak się nim posługiwać.

[ Dodano: 08-05-2016, 20:51 ]

Właśnie tam popatrzyłem i rzuciło mi się w oczy:

W celu uruchomienia urządzenia wystarczy nałożyć płytkę na piny GPIO Raspberry Pi oraz pobrać sterowniki przy pomocy komendy:

wget -O - http://www.raspberrypi.org/files/astro-pi/astro-pi-install.sh --no-check-certificate | bash

DLACZEGO? 🙁

Posiadam te moduły i nie ja nie kupowałem tak tylko powiem.

Programować umiem ale seriala nigdy nie obsługiwałem więc nie bardzo w tym się orientuje. Moje programowanie w tego typu urządzeniach ograniczało się do odczytywania wejść cyfrowych i analogowych (np. enkodery, termometry itp)

Takie coś znalazłem:

https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?t=91923&p=642276

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

GPS: jak napisane już wcześniej moduł komunikuje się przez port szeregowy, więc możesz wykorzystać dowolną bibliotekę do parsowania stringów gps, np. TinyGPS (napisany 'pod' Arduino, ale do parsera ładujesz pojedyncze char-y, więc nie ma znaczenia na czym kod działa). Jedyne zadanie dla Ciebie to napisane trochę kodu łączącego port szeregowy (sprzęt) z wejściem 'biblioteki' TinyGPS. Chcesz to pisać w C - możesz albo przeportować kod zaproponowany przeze mnie na C albo poszukać innej biblioteki napisanej już w C.

Moduł z czujnikami/ledami: ekspertem od Pythona nie jestem i nie znam tego modułu, ale zakładam, że założenie jest takie, że doinstalowuje się pythonowe moduły (programowe) umożliwiające sterowanie modułem(sprzętowym). Jeśli chcesz wykorzystać te funkcje/sterownik to powinieneś utworzyć bindingi umożliwiające wywoływanie funkcji 'Pythonowych' z kodu w C. Druga opcja to rozkminić komunikację (jest po SPI albo I2C - musisz poszukać), może dostępna jest dokumentacja opisująca sterowanie modułem na poziomie pojedynczych komend (a nie wywołań funkcji drivera).

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.