Skocz do zawartości

Kurs lutowania - #7 - przerzutnik bistabilny, tranzystory

Pomocna odpowiedź

Przed chwilą, Treker napisał:

@Rakragul to brzmi bardzo podejrzanie, bo do tej pory nikt nigdy nie zgłaszał takiego problemu, przekażę dalej temat do sprawdzenia. Najważniejsze, że udało Ci się rozwiązać ten problem 🙂

Nie jest to problem - zwłaszcza teraz, gdy już wiem, że coś takiego występuje 😄 Jest to także dobra nauczka, żeby nie wierzyć ślepo w oznaczenia 😛 

Załączam zdjęcie, może uda Ci się zauważyć

dioda.jpg

• Lubię! 1

@Rakragul sprawdzono kilka zbiorczych paczek diod czerwonych z różnych dostaw i nie znaleziono takiego błędu. Odpakowano również kilkanaście zestawów z różnych serii i wszędzie było poprawnie. Nie możemy odnaleźć diod z takimi błędnymi wyprowadzeniami. Masz jeszcze woreczek, w którym te diody przyszły do Ciebie? Na małej etykiecie powinien być numer serii (ciąg znaków zaczynający się od 18 lub 19). Możesz podać te dane lub wstawić zdjęcie etykiety?

• 6 miesiące później...

Wracam do nauki z Forbotowym kursem lutowania.

Standardowo chwilę popracowałem nad montażem układu na płytce stykowej (zdj. 1). Tranzystory nie są tak "oczywistym" elementem jak rezystory czy kondensatory i musiałem się chwilę zastanowić, by wpiąć je poprawnie. W ogóle czuję, że dobrze mi zrobi, jeśli przeskoczę do kursu elektroniki i dłużej przysiądę nad zrozumieniem ich działania. Nie czuję się jeszcze pewnie w tej dziedzinie, a nie chcę jej potraktować po macoszemu.

Lutowanie nie sprawiło dużo problemów- elementów jest mniej w porównaniu do poprzednich układów. Miałem kilka dni przerwy w ćwiczeniach, więc odrobinę wyszedłem z wprawy i nie wszystkie połączenia mogły wyjść idealnie. Także proszę o uwagi, jeżeli gdzieś narobiłem błędów (zdj. 2).

Układ zadziałał poprawnie przy pierwszej próbie uruchomienia (zdj. 3).

Pozwoliłem sobie ponownie odrobinę zmodyfikować układ i zastosować dwie różne diody: zieloną i czerwoną. To chyba odbiło się na działaniu układu, gdyż zaświecenie zielonej diody nie powoduje całkowitego zgaszenia czerwonej i vice versa, choć w mniejszym stopniu (zdj. 4). Ciekawi mnie, dlaczego tak się dzieje i jak to skorygować- może pomogłoby zwiększenie rezystancji na czerwonej diodzie?

IMG_20200122_200019.thumb.jpg.2ce4be2818f0884701246890cb305093.jpgIMG_20200122_213503.thumb.jpg.c457eadde430c5082797dcbe1bcb158e.jpgIMG_20200122_213351.thumb.jpg.afdae00dbee6ee3d53c048ad5d47bec3.jpgIMG_20200122_213341.thumb.jpg.579422fe7281acb7daf86cb158a96163.jpg

Wiesz. Tranzystory to inna para kaloszy. Mi też dlugo zeszło ze zrozumieniem jak działają tramzystory. Co więcej nie widziałem dla nich praktycznego zastosowania. Świadomość, że znajdują się w procesorze komputera czy w jakimś scalaku nie wystarcza. Zrozumienie działania tranzystoraów dotarło do mnie kiedy próbowałem żonie na głos opowiedzieć jak działa ten układ. A praktyczny przykład znalazłem w kursie arduino 2 w rozdziale o multiplexingu. Zrozumienie po co są tam tranzystory pomogło w zrozumieniu jak działają.

@mligiera super, bardzo fajnie to wygląda 😉 Doceniam też eksperymenty na płytce stykowej - dobra robota!

9 godzin temu, mligiera napisał:

Pozwoliłem sobie ponownie odrobinę zmodyfikować układ i zastosować dwie różne diody: zieloną i czerwoną. To chyba odbiło się na działaniu układu, gdyż zaświecenie zielonej diody nie powoduje całkowitego zgaszenia czerwonej i vice versa, choć w mniejszym stopniu (zdj. 4). Ciekawi mnie, dlaczego tak się dzieje i jak to skorygować- może pomogłoby zwiększenie rezystancji na czerwonej diodzie?

Tak, to kwestia wybrania diod o różnych kolorach. My dobraliśmy takie, aby efekt świecenia drugiej diody był mało widoczny. "Niestety" nowoczesne diody potrafią świecić już przy bardzo małym prądzie - stąd efekt, że zawsze ta druga dioda tez minimalnie emituje światło. Można pobawić się w zmianę rezystancji, ale na pewno lepszy efekt będzie przy dwóch takich samych diodach 🙂

9 godzin temu, mligiera napisał:

W ogóle czuję, że dobrze mi zrobi, jeśli przeskoczę do kursu elektroniki i dłużej przysiądę nad zrozumieniem ich działania. Nie czuję się jeszcze pewnie w tej dziedzinie, a nie chcę jej potraktować po macoszemu.

Tak, to dobry pomysł, bo warto opanować tranzystory - mają wiele zastosowań 😉

3 godziny temu, wilq_89 napisał:

Zrozumienie działania tranzystoraów dotarło do mnie kiedy próbowałem żonie na głos opowiedzieć jak działa ten układ. A praktyczny przykład znalazłem w kursie arduino 2 w rozdziale o multiplexingu. Zrozumienie po co są tam tranzystory pomogło w zrozumieniu jak działają.

@wilq_89 tranzystory mają ogrom zastosowań, ale tak w skrócie pisząc to najczęściej spotykamy się z nimi w sytuacjach, gdy chcemy sterować przepływem dużego prądu, a nasz sygnał sterujący nie może dostarczyć prądu o takim natężeniu (bo się uszkodzi) 🙂 Właśnie dlatego np. nie podłączamy silnika bezpośrednio do Arduino tylko korzystamy z układów pośrednich (tranzystorów lub scalonych mostków H). Cieszę się, że ta sprawa jest już dla Ciebie jaśniejsza!

• Lubię! 1
  • 2 lat(a) później...
  • 3 miesiące później...

Mi także coś poszło nie tak bo po odpaleniu układu świecą obie diody a kiedy naciskam przycisk S1 bądź S2  dioda LED 1 raz mruga. Czy ktoś wie jaki może być tego powód?

• 2 tygodnie później...

@zibi391 popracuj nad ilością cyny, które zużywasz w danym miejscu. Staraj się dawać jej znacznie mniej, zerknij jak wyglądają przykładowe luty, które znajdziesz na początku kursu. W tej chwili masz za dużo cyny.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...