Skocz do zawartości

Technika cyfrowa - #5 - syrena alarmowa, efekt świetlny

Pomocna odpowiedź

@jacek50 dziękuję za uwagę - sprawdzimy to. Projekt ten jest tu opisany już kilka lat, a nawet w kursie jest film demonstrujący działanie modulowanego układu, więc nie zgodzę się z tym, że nie ma on prawa działać. Występowały tutaj problemy (w zależności od konkretnej wersji układów scalonych), ale zostało to opisane we wcześniejszych komentarzach. Wcześniej nie było problemów z tym projektem. Dziękuję jednak za zgłoszenie, przyda się przy aktualizacji kursu - będzie co sprawdzać 🙂

• 4 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
(edytowany)

W zadaniu z syreną faktycznie obrócenie tranzystora rozwiązuje problem tak samo jak dołączenie rezystora do c2.

Pominięcie tranzystora i podłączenie kondensatora bezpośrednio też rozwiązuje problem.

Edytowano przez Lokietek
Nowy pomysł
  • Lubię! 1
  • 2 miesiące później...

@Cuby_92_ zanim sprawdzę cały układ to pytanie kontrolne: czy zasilanie jest podłączone poprawnie? Patrząc tylko po kolorach to czerwony przewód z baterii podłączyłeś do "minusa" na płytce stykowej.

• 3 tygodnie później...

@Cuby_92_ przepraszam za brak odpowiedzi, ale odłożyłem ten temat na później, aby odpisać za jakiś czas, a później zamknąłem kilka kart w przeglądarce i temat umknął. Czy pytanie jest nadal aktualne?

• 2 tygodnie później...

@Cuby_92_ sprawdziłem ten układ 2 razy z jednodniowym odstępem pomiędzy, ale nie znalazłem błędu. To nie znaczy, że go nie ma, może mieni mi się już w oczach. Zacznij od sprawdzenia, czy są użyte na pewno właściwe elementy, których nie mogłem rozpoznać po zdjęciu, czyli sprawdź:

• symbol tranzystora,
  • symbol układu scalonego,
  • upewnij się, czy właściwie podłączyłeś buzzer.

Jeśli te elementy się zgadzają to spróbuj następujące rozwiązania:

• Zmień rezystor R6 na 100k.

Daj znać czy to rozwiązało problem. Jeśli nie, to będziemy szukać dalej 🙂 

• Lubię! 1
  • 6 miesiące później...
  • 5 miesiące później...

Witam, mam pytanie odnośnie układu z generatorem. Bramka F jest nieużywana, we wcześniejszych częściach kursu pisaliście żeby wejścia takich bramek podłączać do masy, a tutaj nagle każecie podłączyć ją do zasilania VDD? To jak to jest?

@iks witam na forum - nieużywane wejścia można podłączyć do dowolnej szyny zasilania. Liczy się to, aby nie wisiały w powietrzu 🙂 Faktycznie, w tym przypadku zrobiono to inaczej, ale nadal poprawnie.

1 minutę temu, Treker napisał:

@iks witam na forum - nieużywane wejścia można podłączyć do dowolnej szyny zasilania. Liczy się to, aby nie wisiały w powietrzu 🙂 Faktycznie, w tym przypadku zrobiono to inaczej, ale nadal poprawnie.

czyli można je podłączyć do plusa albo minusa?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...