Treker (Damian Szymański) Luty 23, 2023 Udostępnij Luty 23, 2023 @jacek50 dziękuję za uwagę - sprawdzimy to. Projekt ten jest tu opisany już kilka lat, a nawet w kursie jest film demonstrujący działanie modulowanego układu, więc nie zgodzę się z tym, że nie ma on prawa działać. Występowały tutaj problemy (w zależności od konkretnej wersji układów scalonych), ale zostało to opisane we wcześniejszych komentarzach. Wcześniej nie było problemów z tym projektem. Dziękuję jednak za zgłoszenie, przyda się przy aktualizacji kursu - będzie co sprawdzać
AdamNa Marzec 20, 2023 Udostępnij Marzec 20, 2023 Po podłączeniu układu syreny według schematu układ CD4069 zaczął się przegrzewać i wyłączył. Pomogła zamiana rezystora R6 z 10k na 100k. 1
Lokietek Kwiecień 11, 2023 Udostępnij Kwiecień 11, 2023 (edytowany) W zadaniu z syreną faktycznie obrócenie tranzystora rozwiązuje problem tak samo jak dołączenie rezystora do c2. Pominięcie tranzystora i podłączenie kondensatora bezpośrednio też rozwiązuje problem. Edytowano Kwiecień 11, 2023 przez Lokietek Nowy pomysł 1
Cuby_92_ Czerwiec 17, 2023 Udostępnij Czerwiec 17, 2023 Mam problem z syreną alarmową, po włączeniu układu buzzer wydaje jednolity dźwięk.
Treker (Damian Szymański) Czerwiec 19, 2023 Udostępnij Czerwiec 19, 2023 @Cuby_92_ zanim sprawdzę cały układ to pytanie kontrolne: czy zasilanie jest podłączone poprawnie? Patrząc tylko po kolorach to czerwony przewód z baterii podłączyłeś do "minusa" na płytce stykowej.
Cuby_92_ Czerwiec 19, 2023 Udostępnij Czerwiec 19, 2023 @Treker Tak, zasilanie jest podłączone poprawnie, na kursie + i - były odwrotnie niż na mojej płytce stykowej.
Treker (Damian Szymański) Lipiec 4, 2023 Udostępnij Lipiec 4, 2023 @Cuby_92_ przepraszam za brak odpowiedzi, ale odłożyłem ten temat na później, aby odpisać za jakiś czas, a później zamknąłem kilka kart w przeglądarce i temat umknął. Czy pytanie jest nadal aktualne?
Treker (Damian Szymański) Lipiec 19, 2023 Udostępnij Lipiec 19, 2023 @Cuby_92_ sprawdziłem ten układ 2 razy z jednodniowym odstępem pomiędzy, ale nie znalazłem błędu. To nie znaczy, że go nie ma, może mieni mi się już w oczach. Zacznij od sprawdzenia, czy są użyte na pewno właściwe elementy, których nie mogłem rozpoznać po zdjęciu, czyli sprawdź: symbol tranzystora, symbol układu scalonego, upewnij się, czy właściwie podłączyłeś buzzer. Jeśli te elementy się zgadzają to spróbuj następujące rozwiązania: Zmień rezystor R6 na 100k. Daj znać czy to rozwiązało problem. Jeśli nie, to będziemy szukać dalej 1
Piotr66 Luty 19, 2024 Udostępnij Luty 19, 2024 Zbudowałem Boolowskie światełka .Wszystko zadziałało jak należy. Pozdrawiam 1
Treker (Damian Szymański) Luty 23, 2024 Udostępnij Luty 23, 2024 @Piotr66 dobra robota, powodzenia w dalszych eksperymentach 1
fribble3 Marzec 1, 2024 Udostępnij Marzec 1, 2024 Niestety nie posiadam buzzera bez generatora dlatego podłączyłem głośnik przez tranzystor - drobna modyfikacja. Dźwięk wydaje się całkiem spoko, nawet chyba lepszy od buzzera. Generator_NOT_syrena.zip 1
iks Sierpień 19, 2024 Udostępnij Sierpień 19, 2024 Witam, mam pytanie odnośnie układu z generatorem. Bramka F jest nieużywana, we wcześniejszych częściach kursu pisaliście żeby wejścia takich bramek podłączać do masy, a tutaj nagle każecie podłączyć ją do zasilania VDD? To jak to jest?
Treker (Damian Szymański) Sierpień 21, 2024 Udostępnij Sierpień 21, 2024 @iks witam na forum - nieużywane wejścia można podłączyć do dowolnej szyny zasilania. Liczy się to, aby nie wisiały w powietrzu Faktycznie, w tym przypadku zrobiono to inaczej, ale nadal poprawnie.
iks Sierpień 21, 2024 Udostępnij Sierpień 21, 2024 1 minutę temu, Treker napisał: @iks witam na forum - nieużywane wejścia można podłączyć do dowolnej szyny zasilania. Liczy się to, aby nie wisiały w powietrzu Faktycznie, w tym przypadku zrobiono to inaczej, ale nadal poprawnie. czyli można je podłączyć do plusa albo minusa?
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »