Skocz do zawartości

[Minisumo] BEAM

Wojtek

Pomocna odpowiedź

Chcę zbudować robota mini sumo BEAM zaraz po tym jak skończę budować line followera (światłoluba już zbudowałem 🙂 )Zrobiłem schemat i mam pytanie. Czy będzie on działał?

Chcę aby robot jeździł po białym ringu z czarną obwódką - zwykle jest na odwrót ale robot nie będzie startował na żadnych zawodach itp więc to nie problem. Chcę aby miał dwa czujniki - pierwszy do linii (fotorezystor) i drugi do wykrywania przeciwnika (fototranzystor).

Czy fototranzystor może służyć razem z diodą ir do wykrywania przeciwnika, i jaki by to miało zasięg (mam nadzieję że chociaż 50 cm) i czy nie będzie reagował na zwykłe światło.

A to krótki opis działania:

Jeżeli robot wjedzie na linie bądź nie będzie miał przeciwnika przed sobą będzie się kręcił dopóki nie będzie na linii i będzie na wprost przeciwnika -jeżeli spełni te warunki wtedy będzie jechał prosto aż wjedzie na linie wtedy znowu będzie skręcał.

Oto schemat.

Proszę o odpowiedź czy to wszystko wypali.

Takie czujniki niestety bardzo reagują na światło z otoczenia, zasięg jest do 1 metra około.

Takie coś raczej nie wypali, trzeba mieć dobry algorytm żeby wykonywał jakąś inteligentną strategie (search i attack itp).

I nie łatwiej rysować w programach jak eagle itp. a nie do zwykłego rysowania?

A istnieje jakaś bramka logiczna która spełniała by te wymagania:

pierwsze i drugie wejście w stanie wysokim - pierwsze i drugie wyjście w stanie wysokim

pierwsze i drugie wejście w stanie niskim - pierwsze i drugie wyjście w stanie wysokim

pierwsze wejście w stanie wysokim - pierwsze wyjście w stanie wysokim a drugie w niskim

drugie wejście w stanie wysokim - drugie wyjście w stanie wysokim a pierwsze w niskim

jeśli jest tak to proszę o schemat budowy takiej bramki.

Dajesz XORa, do wejść wejścia 1 i 2, natomiast wyjście (zanegowane) bramek dajesz na bramki OR, odpowiednio na pierwszą bramkę pierwsze wejście, drugą bramkę drugie wejście. Na wyjściach bramek OR masz dwa sygnały wyjściowe, o które Ci chodzi.

edit dół: no fakt, w praktyce się nigdy bramkami nie bawiłem :] i zapomniałem o negacji 😋

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Jestem w trakcie budowy Linefollowera z tego schematu ( https://www.forbot.pl/forum/upload_img/obrazki/IMG_496f7773b5c3d6853.jpg ) ale ten schemat ma taką wadę że gdy robot przejeżdża linie która przecina się pod kątem prostym z linią po której jedzie to się zatrzymuje ( 2 czujniki na czarnej linii) Dlatego pomyślałem żeby do tego schematu dorzucić właśnie bramkę logiczną typu not. Więc ten schemat przerobiłem tak tylko nie wiem czy dobrze:

A mini SUMO zrobię dopiero jak nauczę się programować.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.