Skocz do zawartości

Kurs Raspberry Pi - #10 - kamera, zdjęcia, transmisja obrazu

Pomocna odpowiedź

• 2 miesiące później...
Dnia 29.01.2024 o 21:35, Tymoteus napisał:

Używam kamerki z zestawu do kursu. Działa prawidłowo. Używam programu motion i mam:

image.thumb.png.24f17f9f24fd7574009816a36df4d638.png.

Nie znalazłem właściwej na to recepty, proszę o radę.

Mam ten sam problem, szukałem długo na różnych stronach/forach itd i nie znalazłem dobrego rozwiązania.

Miło by było jakby kurs był aktualizowany bo wiele rzeczy się nie zgadza dla Raspberry Pi 4b, samego kursu bez szukania rozwiązań w internecie nie da się zrobić, a nawet i to nie pomaga w niektórych przypadkach i człowiek tylko się frustruje. 

@hetaroi witam na forum 🙂

Dziękuję za słuszne uwagi, mam świadomość, że kurs wymaga zmian, ale na ten moment nie jest to niestety możliwe. Między innymi dlatego, że część rzeczy nie zaczęła działać na RPi4, a pojawiło się już RPi5. W ekosystemie RPi dzieje się tyle, że cześć bibliotek i pakietów za tym nie nadąża. Jedne są zastępowane drugimi itd. Nie usuwam aktualnego kursu, ponieważ ciągle wiele osób posiada RPi3. Dawno dodałem jednak już ostrzeżenie we wstępie tego kursu, że nie jest on aktualny. Jeśli kurs zupełnie nie był pomocny to zgłoś się proszę do Botlandu - nie powinno być problemów ze zwrotem zakupionego zestawu, nawet jeśli był używany. Zależy mi, aby wszystkie kursy były pomocne, mam świadomość, że niestety ten kurs może być teraz problematyczny. Przepraszam za problemy 🙂

• 3 miesiące później...
  • 2 tygodnie później...

@Prometeuszanin przepraszam za późną odpowiedź, ale dopiero teraz zauważyłem pytanie. Jeśli temat jest nadal aktualny to sprawdź czy przypadkiem nie podłączyłeś odwrotnie tasiemki - to najczęstszy powód takich problemów.

• 3 tygodnie później...
  • 4 miesiące później...

@Santiago przepraszam za późną odpowiedź, ale dopiero teraz zauważyłem powyższe pytanie. Nie, Arduino UNO nie ma wystarczającej mocy obliczeniowej, aby mogło w taki sposób współpracować z kamerą.

• 4 miesiące później...
(edytowany)

Witam serdecznie.

Jestem posiadaczem Raspberry Pi 4 oraz Modułu kamery v2. Szybko przewertowałem temat i widzę, że kilka osób napotkało podobny do mego problem, jednak nie widzę jego rozwiązania. Postanowiłem dość dobrze to udokumentować i być może uda się to jakoś rozwiązać.

Mam problem ze streamem przy użyciu polecenia motion. Chociaż sama procedura rozpoczyna się po wydaniu polecenia, to już po połączeniu z adresem malinki oczom ukazuje się szary kwadrat z informacją: "Unable to open video device".

760661120_unabletoopendevice.thumb.png.18d08023d31cf673eadbed703130e2b4.png

Jeśli chodzi o samo użytkowanie aparatu, chociażby poleceniem rpicam-still, w celu wykonania zdjęcia, działa ono bez zarzutu i to z różnymi parametrami, które testowałem. Nie napotkałem na żaden problem. Jeśli jednak chodzi o motion to wygląda to tak, jakby urządzenie nie zostało wykryte. Sprawdziłem poleceniem lsusb i tutaj także nie widzę kamery.

Rozwiązania szukałem na różnych witrynach i poradnikach, wykonując różne polecenia, jednak nie byłem w stanie rozwiązać tego problemu.
Poniżej zamieszczę parę zdjęć z wynikami owych poleceń. Może ktoś będzie w stanie coś mi poradzić, za co z góry dziękuję 🙂

A oto wyniki różnych komend:
rpicam-hello --list-camera:
1449335867_rpicam-hello--list-cameras.thumb.jpg.95f0c20c249a682e9c530be888d8e3cb.jpg

rpicam-hello:
rpicam-hello.thumb.jpg.ad4930b86b1d9cf8f6618842c455c4f4.jpg

hostnamectl:
hostnamectl.thumb.jpg.748a23766a9d3ced3794ad9bc1086a89.jpg

vcgencmd get_camera:
672984090_vcgencmdget_camera.thumb.jpg.39802cc80cae77ddde7863ca897b5e1b.jpg

ls /dev/video* - video0 jest obecne:
227706391_lsdevvideo.thumb.jpg.593d7f3f45060f20f68e359d854cd523.jpg

Gdy podejmuję próbę z motion, komenda dmesg pokazuje to:
dmesg.thumb.jpg.4466a672a914a55d72445e0cbf3f2b89.jpg

Chociaż mogę korzystać z kamery w celu robienia zdjęć i nie ma przy tym problemów to z jakiegoś powodu wygląda to tak, jakby nie była ona wykrywana i motion nie może z niej skorzystać. Jeszcze raz proszę o pomoc oraz z góry dziękuję za podzielenie się wiedzą 😊

Edytowano przez Sethis
(edytowany)

@Sethis , jeżeli kamera działa poprawnie i wyświetlane są obsługiwane tryby, to może potrzebujesz skonfigurować motion? (np. /etc/motion/motion.conf)

Najlepiej daj pełne zrzuty komend, np. "rpicam-hello --list-camera > rpicam-hello.txt", itd., a także zawartość pliku "motion.conf".

Edytowano przez orb777
(edytowany)

@Sethis , o ile dobrze rozumuję (a może nie), twoja kamerka jest widoczna jako "/dev/mediaX", a w konfigu motion masz  "/dev/video0". Podobno motion nie obsługuje bezpośrednio konfigu pierwszego typu. Pomocne może być narzędzie "libcamerify" z pakietu "libcamera-tools", a tu lub tu jak to odpalić. Nie posiadam sprzętu jak ty, więc nie sprawdzę tego.

Z ciekawości spytam, o ile masz środowisko graficzne, czy po doinstalowaniu pakietu "ffmpeg" i odpaleniu: "ffplay /dev/video0" widzisz cokolwiek?

Edytowano przez orb777
  • Pomogłeś! 1
Dnia 7.05.2025 o 00:32, orb777 napisał:

@Sethis , o ile dobrze rozumuję (a może nie), twoja kamerka jest widoczna jako "/dev/mediaX", a w konfigu motion masz  "/dev/video0". Podobno motion nie obsługuje bezpośrednio konfigu pierwszego typu. Pomocne może być narzędzie "libcamerify" z pakietu "libcamera-tools", a tu lub tu jak to odpalić. Nie posiadam sprzętu jak ty, więc nie sprawdzę tego.

Z ciekawości spytam, o ile masz środowisko graficzne, czy po doinstalowaniu pakietu "ffmpeg" i odpaleniu: "ffplay /dev/video0" widzisz cokolwiek?

Rozumiem. Z libcamerify jeszcze nie próbowałem, ale spróbuję po powrocie z pracy.
Jeśli chodzi o wynik ffplay /dev/video0:
obraz_2025-05-08_125615375.thumb.png.76c016a299f5838f88ae6ea843876b5e.png

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...