Sethis 8 maja Udostępnij 8 maja @orb777 Kurcze! Jednak zdążyłem z tym libcamerify. Skorzystałem z tego niemieckiego tuto i faktycznie działa! Wielkie dzięki za pomoc
orb777 9 maja Udostępnij 9 maja (edytowany) @Sethis, a to spoko. Jako posiadacz sprzęciwa mógłbyś w sumie opisać na forbotach co dokładnie zrobiłeś. Zostanie dla potomnych, po polsku. Edytowano 9 maja przez orb777 1
Sethis 9 maja Udostępnij 9 maja 2 godziny temu, orb777 napisał: @Sethis, a to spoko. Jako posiadacz sprzęciwa mógłbyś w sumie opisać na forbotach co dokładnie zrobiłeś. Zostanie dla potomnych, po polsku. Naturalnie. W zasadzie rozwiązanie było bardzo proste. Musiałem jedynie doinstalować odpowiednie pakiety, co załatwiła komenda: sudo apt install libcamera-tools libcamera-v4l2 motion -y Później wystarczyło już tylko uruchamiać motion przez libcamerify: sudo libcamerify motion Teraz motion normalnie wykrywa i transmituje obraz z kamery w postaci streamu. Wystarczy go teraz jedynie dokonfigurować według własnego uznania. 2
januszbyrski 16 maja Udostępnij 16 maja Nie umiem zainstalować kamery. W zakładce Advanced options nie ma linii Camera. Co mam zrobić?
Treker (Damian Szymański) 18 maja Udostępnij 18 maja @januszbyrski witam na forum - w kursie jest informacji o tym, że kamerę włącza się w zakładce Interfacing Options, a nie Advanced. Czy u Ciebie nie ma takiej zakładki? Informację na ten temat możesz znaleźć również w dokumentacji RPi: https://www.raspberrypi.com/documentation/computers/configuration.html
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »