Skocz do zawartości

Kurs Raspberry Pi - #10 - kamera, zdjęcia, transmisja obrazu

Pomocna odpowiedź

Dnia 30.07.2018 o 10:11, Treker napisał:

mmm, witam na forum!

Autor kursu (Elvis) radzi, aby w takiej sytuacji do pliku /etc/modules dopisać linijkę bcm2835-v4l2. Czyli: sudo nano /etc/modules, dodajemy na końcu wspomnianą linijkę i CTRLl+X (aby zapisać zmiany). Daj znać czy pomogło 🙂

Mi pomogło:)

P.S. czy tylko ja usilnie wpisywałem "sudo modprobe bcm2835-v412" zamiast "sudo modprobe bcm2835-v4l2"

@porter122, witam na forum 😉 Widzę, że to Twoje pierwsze kroki na Forbocie, oto najważniejsze informacje na start:

• Chcesz przywitać się z innymi członkami naszej społeczności? Skorzystaj z tematu powitania użytkowników.
  • Opis najciekawszych funkcji, które ułatwiają korzystanie z forum znajdziesz w temacie instrukcja korzystania z forum - co warto wiedzieć?
  • Poszczególne posty możesz oceniać (pozytywnie i negatywnie) za pomocą reakcji - ikona serca w prawym dolnym rogu każdej wiadomości.

1 godzinę temu, porter122 napisał:

Mi pomogło:)

P.S. czy tylko ja usilnie wpisywałem "sudo modprobe bcm2835-v412" zamiast "sudo modprobe bcm2835-v4l2"

Super, dzięki za potwierdzenie, że to rozwiązuje ten problem. Jeśli chodzi o błąd w pisowni to niestety takie literówki są najgorsze - trzeba uważać 😉

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Dnia 3.04.2018 o 20:23, Treker napisał:

marcinszary, witam na forum! Cieszę się, że udało Ci się rozwiązać problem. Napisałeś, że "okazuje się że podłączenie kamerki w części #10 jest chyba źle". Sprawdziłem przed chwilą zdjęcia z tej części i wszystko się zgadza - czy możesz wskazać dokładniej, gdzie jest według Ciebie błędna instrukcja 🙂?

Właśnie się nie zgadza :). Na fotografiach w niniejszej lekcji taśma łącząca złącze RPi z kamerą powinna być odwrotnie zamontowana.

17 minut temu, anki napisał:

Właśnie się nie zgadza :). Na fotografiach w niniejszej lekcji taśma łącząca złącze RPi z kamerą powinna być odwrotnie zamontowana.

@anki, witam na forum 🙂 Czy możesz wskazać co dokładnie według Ciebie (i na których zdjęciach) się nie zgadza? Czy chodzi Ci o poniższe materiały:

bc853-2018-11-02_19-44-40-4818.png

Co tam według Ciebie się nie zgadza? Dokładnie w tej chwili trzymam RPi z kamerą w ręku.
Podłączyłem identycznie jak na powyższych zdjęciach kamera działa, zrobiłem nią zdjęcie 🙂

Panowie, mimo szczerych chęci nadal nie rozumiem co według Was jest źle. Na Twoim zdjęciu @porter122 srebrne styki są skierowane dokładnie w te same strony, co na wstawionych przeze mnie wyżej zdjęciach. Czy możecie słownie opisać o co Wam chodzi? 😉

Jest dobrze. Opisałeś "Styki skierowane w stronę złącza HDMI." i tak są i u nas. Na zamieszczonym przez Ciebie zdjęciu styki na taśmie są od strony niezadrukowanej. Styki na naszych taśmach są od strony zadrukowanej. Pewnie o ten szczegół koledze nie chodziło.

• Pomogłeś! 1

4 minuty temu, porter122 napisał:

Na zamieszczonym przez Ciebie zdjęciu styki na taśmie są od strony niezadrukowanej.

Dziękuję za wyjaśnienie - teraz rozumiem co Was wprowadziło w błąd. Poczekam tylko, aby @anki potwierdził, że to samo miał na myśli.

Zupełnie nie zwracałem uwagi na nadruk, ponieważ nie spotkałem się z żadnym standardem tego typu - każdy producent może sobie drukować teksty jak mu się podoba i raczej nie zwraca się na to uwagi. Liczy się położenie styków i dlatego te elementy były zaznaczone na zdjęciach. Dziękuję za cenny sygnał teraz wiem, że to może być problematyczne dla osób, które dopiero zaczynają zabawę z malinką - dodałem ostrzegawczą ramkę do artykułu:

a51c5-2018-11-02_20-20-36-4820.png

Mam nadzieję, że to rozwieje wątpliwości innych osób 😉

@anki, @porter122, eh Panowie - wszyscy daliśmy się "złapać", dopiero teraz sobie to uświadomiłem... Przecież srebrne styki na tej taśmie są po jej przeciwnych stronach. Jedne styki są na stronie z nadrukowanymi tekstami, a drugie na stronie bez tekstów. Więc jeśli zamienicie u Was taśmę miejscami tj. wypniecie końcówkę z kamery i wepniecie ją do RPi, a tę końcówkę z RPi podłączycie do kamery (patrząc na poprawne ułożenie srebrnych styków), to będziecie mieli identyczne podłączenie jak u mnie.

Mam nadzieje, że to zrozumiałe. Poniżej dwa zdjęcia, na obu jest ta sama taśma i na obu połączenie jest poprawne. Zamieniłem tylko taśmę stronami (RPi<>kamera):

IMG_4645.JPGIMG_4646.JPG

• Lubię! 2

Panowie mam problem po uruchomieniu pakietu motion z parametrem -b (tak żeby działał w tle) w żaden sposób nie mogę wyłączyć kamerki tak jakby polecenie 

sudo systemctl stop motion.service

nie działało możecie coś podpowiedzieć. 

Pozdrawiam

@bartek_wr , witam na forum 😉 Widzę, że to Twoje pierwsze kroki na Forbocie, oto najważniejsze informacje na start:

• Chcesz przywitać się z innymi członkami naszej społeczności? Skorzystaj z tematu powitania użytkowników.
  • Opis najciekawszych funkcji, które ułatwiają korzystanie z forum znajdziesz w temacie instrukcja korzystania z forum - co warto wiedzieć?
  • Poszczególne posty możesz oceniać (pozytywnie i negatywnie) za pomocą reakcji - ikona serca w prawym dolnym rogu każdej wiadomości.

Dnia 3.01.2019 o 22:22, bartek_wr napisał:

Panowie mam problem po uruchomieniu pakietu motion z parametrem -b (tak żeby działał w tle) w żaden sposób nie mogę wyłączyć kamerki tak jakby polecenie 

Wybacz późną odpowiedź - czy problem jest nadal aktualny? Co dokładnie masz na myśli pod hasłem, że nie możesz wyłączyć kamerki? Tzn. cały czas masz jakiś podgląd, czy jest "zablokowana" i nie możesz wykorzystać jej w innym programie?

• Pomogłeś! 1

Witam serdecznie, 

Przepraszam za długą zwłokę (urlop bez dostępu do komputera) problem dalej występuję faktycznie wyraziłem się mało precyzyjnie. PO uruchomieniu pakietu motion z parametrem [-b] widzę obraz z kamery po przez stronę internetową. Po wydaniu komendy wyłączenia pakietu motion za pomocą komendy 

sudo systemctl stop motion.service

w dalszym ciągu widzę obraz z kamerki a samo RPI zachowuje się jak by nie reagowało na tą komendę. 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.