radek04 Napisano Sierpień 8, 2018 Udostępnij Napisano Sierpień 8, 2018 Cześć. Po dodaniu Test Bench do swojego projektu tworzy mi się plik test_bramek.vhd, który nieco różni się od tego w kursie. Najgorsze jest to, że od razu są w nim błędy uniemożliwiające uruchomienie symulacji. Tak wygląda kod: LIBRARY ieee; USE ieee.std_logic_1164.ALL; -- Uncomment the following library declaration if using -- arithmetic functions with Signed or Unsigned values --USE ieee.numeric_std.ALL; ENTITY test_bramek IS END test_bramek; ARCHITECTURE behavior OF test_bramek IS -- Component Declaration for the Unit Under Test (UUT) COMPONENT bramki_VHDL PORT( Switch : IN std_logic_vector(1 downto 0); LED : OUT std_logic_vector(0 downto 0) ); END COMPONENT; --Inputs signal Switch : std_logic_vector(1 downto 0) := (others => '0'); --Outputs signal LED : std_logic_vector(0 downto 0); -- No clocks detected in port list. Replace <clock> below with -- appropriate port name constant <clock>_period : time := 10 ns; BEGIN -- Instantiate the Unit Under Test (UUT) uut: bramki_VHDL PORT MAP ( Switch => Switch, LED => LED ); -- Clock process definitions <clock>_process :process begin <clock> <= '0'; wait for <clock>_period/2; <clock> <= '1'; wait for <clock>_period/2; end process; -- Stimulus process stim_proc: process begin -- hold reset state for 100 ns. wait for 100 ns; wait for <clock>_period*10; -- insert stimulus here wait; end process; END; Generuje on błędy takie jak: Syntax error near "<". dotyczący linii constant <clock>_period : time := 10 ns; Pozostałe błędy też dotyczą wyrażeń <clock>. Moja wersja ISE to P.20131013. Dlaczego mój test_bramek.vhd różni się od tego zawartego w kursie, a przede wszystkim dlaczego są błędy? Edit: Po zmianie pliku na ten z kursu symulacja ruszyła, ale na samym wyjściu mam cały czas 'U' zamiast '1' i '0'. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
radek04 Sierpień 8, 2018 Autor tematu Udostępnij Sierpień 8, 2018 Edit2: Problem z 'U' rozwiązany (chyba w złym miejscu dodałem testbench). Jednak nie wiem, dlaczego jest kłopot z tym <clock>, który program sam dodaje. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Sierpień 11, 2018 Udostępnij Sierpień 11, 2018 @radek04 przepraszam, za długi czas oczekiwania na odpowiedź, ale akurat jest dość ciężki termin przez aktualizację forum 😉 Zakładam, że od środy coś na pewno się zmieniło. Daj znać na czym teraz stoisz - zobaczymy co da się zrobić. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
radek04 Sierpień 11, 2018 Autor tematu Udostępnij Sierpień 11, 2018 Symulację udało się zrobić, ale dopiero po usunięciu tych wszystkich linii zawierających wyrażenie "<clock>", czyli po doprowadzeniu pliku test_bramek.vhd do postaci prezentowanej w kursie. Wciąż nieznana jest mi przyczyna błędu i samego generowania początkowego pliku symulacji z tymi nieszczęsnymi clock'ami. Edit: Teraz widzę, że w kodzie jest instrukcja, by zamienić ten <clock> odpowiednim numerem portu. Ale dlaczego tak jest? W UCF trzeba dodać zegar? Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Pomocna odpowiedź