Skocz do zawartości

Wątek zbiorczy: powitania użytkowników

Pomocna odpowiedź

Cześć! Jestem emerytowanym inżynierem mechanikiem. Zawodowo zajmowałem się spawalnictwem i ciągle ocierałem się o sprawy elektryczne i elektroniczne. Teraz mam czas i chciałem je bliżej poznać.

• Lubię! 1

Witam, jestem Tomek.

Dużo zmian przede mną i elektronika jest właśnie jedna z nich, a na forum trafiłem przypadkiem, i odrazu mi się tu spodobało, sposób przekazu informacji jest tu bardzo przyjazny i sprawia, że szybko je pochłaniamy.

Pozdrawiam.

• Lubię! 2

@Markiz witam serdecznie Arturze na naszym forum 🙂 Powodzenia w nauce!

@spawalnik również witam na naszym forum 🙂 Cieszymy się, że chcesz wniknąć w ten temat, powodzenia i zachęcam do aktywności na forum.

@MirekKlose witam Tomku 🙂 staramy się, żeby na forum była pozytywna atmosfera i wysokiej jakości pomoc, cieszymy się, że spodobało CI się tu.

Dzień dobry,

Mam na imię Mariusz. Jestem początkującym elektronikiem. Chcę się nauczć tej specjalności, aby pożniej przejść na wyższy poziom i zająć się innymi kursami.

Trakuje naukę elektroniki jako moje początkujące hobby.

Witam ,mam na imię Grzegorz mam 43 lata i mieszkam w Sosnowcu. Zajmuję się obróbką skrawaniem a z elektroniką nie miałem wiele wspólnego, chyba że można do tego zaliczyć składanie komputerów którymi zajmuje się hobbystycznie.  Obecnie moje zainteresowania poszły w stronę sprzętu retro, które jak na swój wiek i często złe traktowanie wymagają naprawy. Kocham przywracać je do stanu swojej świetności. Mam nadzieję że te kursy pomogą mi wejść w świat elektroniki i rozwijać moją pasję .

• Lubię! 1

Witam wszystkich:) Mam na imię Jarek i mam zamiar twórczo pobawić się z Rasp Pi. Niestety nie mam nic wspólnego z elektroniką ale jestem zapalonym gadżetowcem i chętnie poznam różne sposoby praktycznego wykorzystania w/w urządzenia w życiu codziennym. A jako że jestem nauczycielem postaram się przekazać to, czego się nauczę moim uczniom. Pozdrawiam

• Lubię! 1

Siema, jestem Marcin, mam 30 lat i do elektroniki ciągnęło mnie "od małego". Głównie do tej niechlujnej, typu rozkręcanie wszystkiego co popadnie albo lutowanie różnych kabelków. Ten kurs przekonał mnie żeby zrobić to w końcu na poważnie. Swoją drogą... w kursie zachęcacie czytelnika do kupna "zestawu startowego" tyle razy, że każdy się skusi 😉 I z Waszym kursem nie jest to wcale trudne!

W przyszłości chciałbym zbudować łazik kosmiczny 🤖 A tak bardziej przyziemnie to chcę dopełnić swoją wiedzę w programowaniu i zbudować może jakiegoś robota z rozbudowanymi możliwościami rozmowy z człowiekiem.

Moje pytanie do Was: ile w elektronice procentowo to teoria, a ile praktyka? 

• Lubię! 1

@Gemza witam serdecznie Joachimie 🙂 powodzenia w nauce! W razie trudności zachęcam do zadawania pytań na forum.

@piotruchk również witam Cię Piotrze na naszym forum 🙂 powodzenia!

@Halo witam Grzegorzu na forum 🙂 Fajnie, że napisałeś coś o sobie. Dużo wytrwałości w nauce i zachęcam do dalszej aktywności.

@JarekKisluk witam Jarku na Forbocie 🙂 Teraz w szkołach sporo uczy się o elektronice takiej jak Arduino czy Raspberry Pi, fajnie że chcesz dzielić się zdobywaną wiedzą.

@tata_sisiola witam Marcinie na forum. Widzę, że masz spore plany, ale jak to się mówi "Sky is the limit.", więc jest to realne 🙂 

10 godzin temu, tata_sisiola napisał:

Chyba nikt tego nie zmierzył i nie wyznaczył procentowo, ale ze swojego doświadczenia to na początku masz głównie zabawę (podobno badania bez zapisywania wniosków to zabawa). Jak już zapoznasz się z podzespołami, modułami itp to wchodzi druga część, dużooooo większa. Polega na dociekaniu jak coś działa i ta dziedzina jest obwarowania dokumentacjami. Dla modułów i układów scalonych są to głównie ustawienia, dla elementów "dyskretnych" czyli tych prostszych są to różne parametry. Sam temat tranzystora jest bardzo szeroki i wymaga dobrej znajomości matematyki na poziomie ogólniaka. 

Także im dalej wlas tym więcej matmy 🙂 

• Lubię! 1
1 godzinę temu, Gieneq napisał:
12 godzin temu, tata_sisiola napisał:

Chyba nikt tego nie zmierzył i nie wyznaczył procentowo, ale ze swojego doświadczenia to na początku masz głównie zabawę (podobno badania bez zapisywania wniosków to zabawa). Jak już zapoznasz się z podzespołami, modułami itp to wchodzi druga część, dużooooo większa. Polega na dociekaniu jak coś działa i ta dziedzina jest obwarowania dokumentacjami. Dla modułów i układów scalonych są to głównie ustawienia, dla elementów "dyskretnych" czyli tych prostszych są to różne parametry. Sam temat tranzystora jest bardzo szeroki i wymaga dobrej znajomości matematyki na poziomie ogólniaka. 

Także im dalej wlas tym więcej matmy 🙂 

Myślę, że dużo zależy od danej osoby i jej podejścia. Możesz dokładnie zrozumieć takie zjawiska jak przebicie lawinowe i przebicie Zenera. Lub po prostu użyć diody Zenera jako stabilizator i przyjąć, że ma taką fajną właściwość. Oczywiście im bardziej wyspecjalizowany (nie koniecznie złożony) projekt się robi tym więcej wiedzy jest potrzebne. To jest chyba jeden z elementów tej zabawy...

• Lubię! 2
(edytowany)

Witam, mam na imię Andrzej lat 31. Trochę się czasem grzebie w elektronice, jako tako lutuję. Aktualna myśl to próba zbudowania własnej kierownicy do PC.

Edytowano przez jirajamgo
  • Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...