Skocz do zawartości

Wątek zbiorczy: powitania użytkowników

Pomocna odpowiedź

Cześć ,mam na imię Paweł,zawodowo naprawiam elektronarzędzia i maszyny elektryczne, dołączyłem do was aby poszerzyć swoją wiedzę z zakresu elektroniki,ponieważ nie jest to moja mocna strona.

• Lubię! 2

Witam

Mam na imię Mateusz. Mam 27 lat. Elektronika interesowałem się od wasze ale skończyłem technikum o profilu elektrycznym. Nie pracuje jednak w zawodzie. Na stronę wpadłem przypadkiem chcąc trochę zagłębić się w elektronikę. Nie mam na razie żadnych planów na projekt ale kto wie. Bardziej interesuje mnie zdobycie wiedzy na temat działania układów elektronicznych. 

• Lubię! 2

@Migdeuasz cześć Mateusz, witam na Forbocie. Mam nadzieję, że nasze materiały będą pomocne. Zachęcam do stałej aktywności na forum 🙂 

Witam. Mam na imię Jarek mam 49 lat. Z zawodu jestem elektronikiem, pracuję w automatyce przemysłowej. W wolnych chwilach majsterkuję i trafiłem na Forbota. Postanowiłem pobawić się a przy okazji zrobić coś praktycznego.

• Lubię! 2

Hej, jestem Franek. Jestem 22 letnim studentem elektroniki i telekomunikacji (pierwszego roku). Elektroniką zainteresowałem się jeszcze w gimnazjum i od tamtej pory czasem sobie coś lutowałem. Jestem zapalonym miłośnikiem technik i technologii analogowych i jako że na studiach na razie cofam się w rozwoju 😉 postanowiłem na własną rękę nauczyć się tego w praktyce i przerabiam właśnie kursy elektroniki Forbota. Pozdrawiam serdecznie wszelkie pokolenia elektroników na tym padole łez.

• Lubię! 2

Cześć nazywam się Bartosz mam 26 lat. Z elektroniką miałem kontakt jako dziecko, gdzie łączyłem specjalnie zrobione klocki pod różne przygotowane układy (nauka i zabawa w jednym 😅). Potem miałem długą przerwę od tego typu rzeczy.... W technikum wymiana wyświetlacza w smartfonie (przeczytanie kilka tematów na forach i zobaczenie jak to w rzeczywistości wygląda), na szczęście działa do dziś. I ostatnio na studiach gdzie miałem za zadanie zaprogramować sygnalizację świetlną za pomocą Arduino, miałem tam kilka problemów, ale w większości wszystkie udało się rozwiązać do końca zajęć poza jednym, wymuszanie zmiany światła dla pieszych na zielone oraz odliczania do ponownego użycia przycisku, aby pieszy nie wymuszał ciągłego przejścia i zmiany koloru świateł na swoją korzyść (albo złośliwość).

Cóż przechodząc do konkretów, chcę pogłębić swoje zdolności programistyczne z Arduino i zobaczyć, jakie są możliwości, następnie przejść na ESP32 oraz spróbować swoich sił z lutowaniem układów elektronicznych.

Podsumowując, liczę na pomoc z przyszłymi problemami, jakie mogą mnie spotkać podczas nauki, oraz postaram się być pomocny w zakresie swojej wiedzy i możliwości. 😁

• Lubię! 2

Jestem Mikołaj, lat 13. Programuję Arduino i ESP32, umiem robić proste roboty sterowane przez Bluetooth. Gdy zamówię Arduino Nano to nienawidzę, gdy sterownik się gryzie, przez chiński programator.

• Lubię! 2

@PierotB cześć Jarek, witam na Forbocie i zachęcam do stałej aktywności na forum 🙂

@dr_Pepper cześć Franek, witam na forum - mam nadzieję, że nasze materiały będą dla Ciebie pomocne 🚀

@Solee cześć Bartosz, witam na Forbocie. W razie problemów pytaj na forum - chętnie pomożemy!

@Mikolajkie cześć Mikołaj, witam na forum i zachęcam do stałej aktywności!

• Lubię! 2

Cześć, to moje pierwsze kroki z ARDUINO w ramach #laboratoriaprzyszłości. Jestem w tym temacie "zielona", ale mam nadzieję, że dzięki Wam poradzę sobie w prowadzeniu zajęć dla uczniów.

• Lubię! 2

Dobry wieczór,
Na imię mam Maciej, mam 53 lata, dawno, dawno temu skończyłem szkołę techniczno-elektryczną i odbywałem praktyki w ówczesnych Zakładach Wytwórczych Urządzeń Telefonicznych w Warszawie w skrócie ZWUT 🙂
Wtedy fascynowały mnie urządzenia audio i elektronika z której szkoła w ciągu 5 lat wyleczyła mnie na ponad 30 lat. 🙂
Dziś zajmuje się logistyką produkcji i handlu w firmie badawczo rozwojowej w dziedzinie biotechnologii. Ponieważ wróciłem amatorsko do mojego zamiłowania do starego sprzętu audio zacząłem znów przyjaźniej przyglądać się elektronice. Szczególnie, że ludzie za naprawy sprzętu vintage dziś krzyczą sobie często równowartość tego sprzętu. Pomyślałem, że dobrym pomysłem będzie połączenie zainteresowania audio vintage z mozliwością przywracania ich do używalności we własnym zakresie... No i jestem.

Zasmucające jest, że prawie nie pamiętam tego co usiłowano wbić mi do głowy w szkole :(, fakt, że wtedy ZWUT produkował "nowoczesną" centralę Pentaconta 😄

Tak, że ten...no... witajcie :)

• Lubię! 2

@IronRat cześć Maciej, witaj na Forbocie 🙂 Życzę w takim razie udanych eksperymentów z elektroniką, abyś mógł docelowo zająć się sprzętem audio!

Witajcie

Mam 45 lat, za młodu zajmowałem się elektroniką użytkową, potem odłożyłem temat na inne ciekawsze czasy, teraz zajmuje się konstrukcją urządzeń mechaniki precyzyjnej, często wykorzystuję druk 3d, przez co musiałem się przyjrzeć bardziej zaawansowanemu sterowaniu drukarki 3D realizowanej na układzie RPi4 B, moim zdaniem bardzo ciekawy układ, spodobał się także synowi. Dopiero zaczynam przygodę z tym komputerkiem. Zajrzałem do Was bo trochę ze swoją raspberrką narozrabiałem wymieniając chłodzenie, ale o tym w moim opublikowanym poście/zapytaniu.

Dobrych Snów

Pozdrawiam

Mariusz Rozbicki

• Lubię! 2

Witam. Mam na imię Krzysiek, 33 lata. Pracuję na produkcji w firmie gdzie maszyny mają mnóstwo czujników, pojemnościowych, indukcyjnych, odbiciowych itp. Generalnie nie mamy utrzymania ruchu ( mała rodzinna firma), ale w razie awarii jest zaprzyjaźniony elektronik który też jest pasjonatem bo może opowiadać do znudzenia o czujnikach i całej reszcie i bardzo spokojnie jak małemu dziecku tłumaczy mi co i jak, ale czekanie na awarie i pojawienie się tego człowieka  mija sie z celem i tak szukałem w internacie kursów elektroniki, coś w deseń "elektronika dla matołków" poziom bardziej niż początkujący i znalazłem Forbot.

• Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...